REAL TIME |

Weather Icon

Κι όμως ήταν τόσο απλό. Με το “ασφαλής χώρα” ξεσκεπάστηκε το σχέδιο της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Κι όμως ήταν τόσο απλό. Με το “ασφαλής χώρα” ξεσκεπάστηκε το σχέδιο της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Η Τουρκία με τους λαθρομετανάστες ήθελε να μετατρέψει την Ελλάδα σε Γιουνανιστάν και την Αθήνα σε Ισλαμαμπάντ

Κι όμως, ήταν τόσο εύκολο να ξεσπεπαστεί η πολιτική που ασκούσε η Τουρκία με τους λαθρομετανάστες!

Με τον χαρακτηρισμό από την Ελλάδα της Τουρκίας ως “ασφαλούς χώρας”, χαρατηρισμός που καθιστά αδύνατη την υποβολή αιτήσεως ασύλου από λαθρομετανάστες που προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία, αποκάλυψε το πραγματικό σχέδιο της Τουρκίας, που ήταν να μετατρέψει την Ελλάδα σε Γιουνανιστάν και την Αθήνα σε Ισλαμαμπάντ.

Την έντονη δυσφορία του στην εξέλιξη αυτή εξέφρασε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, αφού επανέφερε και το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Erdogan το 2016, είπε για το θέμα:

«Από τη μια έχεις τους τρομοκράτες και δεν τους δίνεις την Τουρκία, από την άλλη πλευρά στέλνεις τους πρόσφυγες και λες πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα. Μα τι αντίφαση είναι αυτή; Ας είμαστε ειλικρινείς. Φυσικά δεν το χάψαμε αυτό».

Η ΚΥΑ της Ελλάδας για τους μετανάστες

Σύμφωνα με την ΚΥΑ των υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης, η Τουρκία ορίζεται ως ασφαλής χώρα, για αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες δεν θα έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο στην Ελλάδα και το αίτημά τους, εφόσον υποβληθεί, θα καθίσταται απαράδεκτο, οπότε με το καθεστώς ασφαλούς χώρας διευκολύνεται η επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

«Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και της εγκληματικής δράσης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.

Ως προϊόν συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και θωρακίζει το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας έναντι αιτημάτων πολιτών από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία, που αντικειμενικά δεν έχουν λόγο να μη θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα. Κυρίως όμως είναι ένα ακόμα βήμα για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, που υποχρεώνει τη γείτονα χώρα να μην επιτρέπει τη δράση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών και τη διέλευση στην Ελλάδα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube