Weather Icon
Ισραήλ 14 Ιουνίου 2021

Ισραήλ: Ποιος είναι ο Ναφτάλι Μπένετ, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας

Ισραήλ: Ποιος είναι ο Ναφτάλι Μπένετ, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας
Με αμερικανική εκπαίδευση, ο Ναφτάλι Μπένετ έβαλε τέλος, την Κυριακή (13/06), στην εποχή του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ και ο ίδιος φαίνεται πως τάσσεται υπέρ της ιδέας του “Μεγάλου Ισραήλ”.
Η εκλογή του Ναφτάλι Μπένετ από την Κνεσέτ, την Κυριακή (13/06), σήμανε αλλαγή πολιτικής σελίδας στο Ισραήλ αφού είναι πλέον ο πρωθυπουργός της χώρας και μέρος μιας κυβέρνησης συνασπισμού από όλο το πολιτικό φάσμα.

Συσκευές φυγοκέντρισης στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ στο Ιράν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.06.2021

Κόσμος

Πρώην πράκτορας της Μοσάντ: Το Ισραήλ πίσω από την έκρηξη στη Νατάνζ και τη δολοφονία επιστήμονα

Ο Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής του κόμματος Yamina, γεννήθηκε, στις 25 Μαρτίου 1972, στη Χάιφα από Αμερικανούς γονείς που μετανάστευσαν στο Ισραήλ από την Καλιφόρνια.
Μάλιστα, όπως και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ναφτάλι Μπένετ σπούδασε στις ΗΠΑ και υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στην ίδια μονάδα με τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία του Ισραήλ, δηλαδή στη μονάδα Sayeret Matkal.
Στη συνέχεια, ο Ναφτάλι Μπένετ μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με τη σύζυγό του στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τελικά έκανε περιουσία, αφού πούλησε την εταιρεία λογισμικού του σε μια εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ, την RSA Security, για 145 εκατομμύρια δολάρια.
Έπειτα, εκείνος και η σύζυγός του, Γκιλάτ, επέστρεψαν στο Ισραήλ και, το 2006, ο Ναφτάλι Μπένετ άρχισε την πολιτική σταδιοδρομία του ως επιτελάρχης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τότε ήταν ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης.
Ο Ναφτάλι Μπένετ άφησε αυτή τη θέση ακριβώς προτού επανεκλεγεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ως πρωθυπουργός το 2009, και έγινε, το 2010 και για δύο χρόνια, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Yesha, μιας οργάνωσης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.
Κατά τις εκλογές του 2013, ο Ναφτάλι Μπενέτ μπήκε στο ισραηλινό Κοινοβούλιο, δηλαδή την Κνεσέτ, αφού το -τότε- νεοσύστατο δεξιό κόμμα του, HaBayit HaYehudi, απέσπασε 12 έδρες.
Τα χρόνια που ακολούθησαν έγινε τόσο στενός σύμμαχος του Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και αντίπαλός του.
Πάντως, από το 2013 έως το 2019, ο Ναφτάλι Μπένετ υπηρέτησε σε όλες τις κυβερνήσεις του Μπενιαμίν, ως υπουργός Οικονομίας, Θρησκείας, Υποθέσεων Διασποράς, Εκπαίδευσης και, τέλος, Άμυνας, ικανοποιώντας έτσι μια χρόνια φιλοδοξία του.
Ο ίδιος πολέμησε εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, το 1996, και έγινε «αμυντικό γεράκι» οπότε με το που ανέλαβε το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, το 2019, έδωσε το «πράσινο φως» για τη δολοφονία ενός ανώτερου παλαιστινιακού διοικητή της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα, ως απάντηση σε εκτόξευση πυραύλων πάνω σε ισραηλινές πόλεις.
Γόνος Αμερικανοεβραίων και σε συνδυασμό με την εθνικιστική ιδεολογία, ο Ναφτάλι Μπένετ τάσσεται υπέρ του «Μεγάλου Ισραήλ», δηλαδή της ιδέας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να εγκατασταθεί σε όλα τα εδάφη μεταξύ του Ιορδάνη ποταμού και της Μεσογείου, που περιλαμβάνουν έτσι και τη Δυτική Όχθη.
Ως εκ τούτου, ο νέος ισραηλινός πρωθυπουργός αντιτίθεται σθεναρά σε οποιοδήποτε παλαιστινιακό κράτος, και επικαλείται τη Βίβλο όταν αναφέρεται στο -κατ’ αυτόν- δικαίωμα των Εβραίων να εγκατασταθούν στη Δυτική Όχθη.
.

.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube