Weather Icon

Η Τουρκία εξαργυρώνει τις «κινήσεις φιλίας» και βγάζει το Yavuz στην ΑΟΖ της Κύπρου

Η Τουρκία εξαργυρώνει τις «κινήσεις φιλίας» και βγάζει το Yavuz στην ΑΟΖ της Κύπρου

Η Τουρκία δηλώνει ότι δεν θα εγκαταλείψει την στρατηγική της να αποκτήσει πρόσβαση στην Μεσόγειο και στον πυθμένα της

Η αναφορά ότι το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων Yavuz πρώην Deepsea Metro I που ανήκει Turkish Petroleum Corporation συνολικού μήκους 229,22 μέτρων θα ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησης στο λιμάνι Tasucu της Τουρκίας (ανατολικά της Αττάλειας) και θα συνεχίσει τις εργασίες στην Μεσόγειο… πυροδότησε ανησυχία και προβληματισμό… στην Ελλάδα.

Έως σήμερα γνωρίζαμε ότι η Τουρκία στέλνει ερευνητικά πλοία όπως το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου ή το Barbaros στην Κύπρο…
Η Ελλάδα έδειξε τεράστια ανοχή στις έρευνες καθώς το Oruc Reis ερευνούσε επί σχεδόν 100 ημέρες στην ελληνική ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Barbaros επίσης σχεδόν 100 ημέρες ερευνούσε την ΑΟΖ της Κύπρου δυτικά – νοτιοδυτικά.
Η αποστολή του Yavuz καθώς είναι πλοίο – τρυπάνι προκάλεσε αναστάτωση.
Να σημειωθεί ότι έχει διεξάγει έρευνες στο Block 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να αποκλείεται και ειδική αποστολή στην ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη αλλά προς την πλευρά της Λιβύης.

Η Τουρκία δηλώνει ότι δεν θα εγκαταλείψει την στρατηγική της να αποκτήσει πρόσβαση στην Μεσόγειο και στον πυθμένα της

Η Τουρκία, όπως το ανέφερε ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan στον έλληνα υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια και το επανέλαβε και ο υπουργός εξωτερικών Cavusoglu θα συνεχίσει να διεκδικεί πρόσβαση στην Μεσόγειο και στον πυθμένα.
Η Τουρκία δεν θα περιοριστεί μόνο στις σεισμογραφικές έρευνες τρισδιάστατης ή διάστατης απεικόνισης αλλά θα επιχειρήσει να τρυπήσει το θαλάσσιο υπέδαφος, το πιθανότερο σενάριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Το βασικό στοιχείο είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ενημερώσει την ελληνική πλευρά.

Συνάντηση Erdogan – Zaev

Με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Z. Zaev συναντήθηκε ο Erdogan και προφανώς η συνάντηση αυτή έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.
Η Τουρκία με την Αλβανία και πΓΔΜ προσπαθεί να διατηρεί καλές σχέσεις.
Zaev_BN.jpg

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube