REAL TIME |

Weather Icon

Η Τουρκία ετοιμάζει επιχείρηση εναντίον των Κούρδων πριν την συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν

Η Τουρκία ετοιμάζει επιχείρηση εναντίον των Κούρδων πριν την συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν

Χωριανόπουλος Άγγελος

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου στη βόρεια Συρία για σκοπούς προπαγάνδας πριν από μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Το Σάββατο, ένα νοσοκομείο στην πόλη Αφρίν στο εσωτερικό της κατεχόμενης από την Τουρκία βόρειας Συρίας χτυπήθηκε από δύο πυραύλους, σκοτώνοντας δύο υπαλλήλους και τραυματίζοντας 11 πολίτες. Λίγο μετά την επίθεση, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για τη διεξαγωγή «τρομοκρατικής επίθεσης» εναντίον του νοσοκομείου, το οποίο χειρίζεται η Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (SAMS).

Το SDF αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση σε δήλωση προς τον Οργανισμό Τύπου του Βορρά με έδρα τη Συρία. Εκπρόσωπος της ομάδας είπε ότι δεν έχουν καν δυνάμεις κοντά στην Αφρίν. Ο J. Frantzman γράφει στην Jerusalem Post ότι οι βομβαρδισμοί δύναται να προήλθαν από φιλοτουρκικές φατρίες, καθώς έχει υπάρξει και κύμα διαδικτυακών αντιδράσεων από φιλοτουρκικού λογαριασμούς. Αντ ‘αυτού, ο Frantzman υποστηρίζει ότι η ευθύνη του SDF είναι ένας τρόπος άσκησης πίεσης στον Πρόεδρο Μπάιντεν πριν από τη συνάντησή του με τον Ερντογάν την Δευτέρα.

«Η Τουρκία φαίνεται να έχει εφεύρει απλώς αυτήν την αφήγηση χωρίς έρευνα για να προσπαθήσει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν», έγραψε ο Frantzman. Η Τουρκία θεωρεί το SDF, το οποίο περιλαμβάνει τις Μονάδες Προστασίας των Κούρδων (YPG) μεταξύ των συνιστωσών της, ως επέκταση του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). Τόσο η Τουρκία όσο και οι ΗΠΑ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αλλά η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια υποστηρίζοντας το SDF.

Η ομιλία κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την κουρδική ομάδα για την καταστροφή του νοσοκομείου SAMS υποδηλώνει ότι ήταν προμελετημένη, σύμφωνα με τον Frantzman. Ωστόσο, ο αναλυτής είπε ότι το SDF δεν είχε ιστορία στο να στοχεύει νοσοκομεία σε αντίθεση με τη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία, που έχουν χτυπήσει νοσοκομεία στο παρελθόν. Ο Frantzman είπε ότι η Τουρκία δεν θέλει να κατηγορήσει τη Δαμασκό ή τη Μόσχα για την επιχείρηση ανεξάρτητα από ομοιότητες που περιείχαν προηγούμενες επιθέσεις.

«Η Άγκυρα συνεργάζεται στενά με τη Μόσχα, από την οποία αγοράζει το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 και δεν θέλει να κατηγορήσει τη Ρωσία ή το συριακό καθεστώς για επιθέσεις», έγραψε.

Με πληροφορίες από jpost, ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube