Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Τουρκία 30 Ιουνίου 2021

Η «σιδερένια γροθιά» των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας – Δύναμη αποτροπής

Η «σιδερένια γροθιά» των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας – Δύναμη αποτροπής

Το βάπτισμα του πυρός ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό με άψογη οργάνωση αλλά και εκτέλεση της άσκησης-επίδειξης σε Αμερικανικά πρότυπα.

Με ένα διπλό ταυτόχρονο σενάριο υψηλής επιχειρησιακής δυσκολίας στην περιοχή των Μεγάρων η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου έδωσε το πρωί διαπιστευτήρια ισχύος και σκόρπισε υψηλές προσδοκίες για αλλαγή σελίδας στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ‘’πρώτη’’ της ΔΕΠ ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή με άψογη οργάνωση αλλά και εκτέλεση της άσκησης-επίδειξης σε Αμερικανικά πρότυπα. Ακριβώς όπως την οραματίζεται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με πρώτο τον εμπνευστή της ιδέας για έναν πανίσχυρο Σχηματισμό που θα συγκεντρώνει την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Οι κομάντος της ΔΕΠ ανέλαβαν την αποστολή να ‘’χτυπήσουν’’ την ίδια ώρα τόσο το αεροδρόμιο βάση της Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη αλλά και δύο βραχονησίδες στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου των Μεγάρων. Σύνθετο σενάριο μάχης το οποίο απαιτούσε συντονισμό, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Συνδυασμό μέσων και στελεχών όπως ακριβώς θα συμβεί σε πραγματικές συνθήκες επιχειρήσεων.

Τόσο οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων οι οποίες έλαβαν μέρος στην άσκηση-επίδειξη (ΕΤΑ, ΖΜΑΚ, ΜΥΚ) όσο και τα πλωτά και ιπτάμενα μέσα που συμμετείχαν κατέδειξαν ότι η εκπαίδευση του προσωπικού το οποίο θα αποτελέσει την ‘’καρδιά’’ της ΔΕΠ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα επιτυχίας του εγχειρήματος. Οι ‘Ελληνες SOF μέσα στον ελάχιστο χρόνο της άσκησης εκτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία μια σειρά από σενάρια υψηλής δυσκολίας. Μεταξύ αυτών το εντυπωσιακό Spies μέσα από τη θάλασσα όπου οι κομάντος δέθηκαν στο σχοινί κάτω από το Chinook και απαγκιστρώθηκαν με ταχύτητα από το πεδίο της επιχείρησης όπως και το Helo Cast με τις λέμβους να πέφτουν στη θάλασσα αλλά και να επιστρέφουν στα Chinook τα οποία είχαν κυριολεκτικά προσθαλασσωθεί. Και εκεί όπως και στις πτήσεις των NH90, των Apache αλλά και των μαχητικών F-16 φάνηκαν οι μεγάλες δυνατότητες των Ελλήνων χειριστών και ιπτάμενων. Με τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και τα αεροσκάφη F-16 block 50 της 347 Πολεμικής Μοίρας ‘’ΠΕΡΣΕΑΣ’’ να πετούν στα όρια.

Άλλωστε ένα από τα ‘’κλειδιά’’ για την επιτυχία της ΔΕΠ και ταυτόχρονα το μεγάλο στοίχημα για το ΓΕΕΘΑ το επόμενο διάστημα είναι οι διαθεσιμότητες των εναέριων μέσων και ειδικά των ελικοπτέρων τα οποία αποτελούν τα πλέον απαραίτητα ‘’εργαλεία’’ των Ελλήνων κομάντος. Είναι αυτά που θα τους μεταφέρουν ημέρα και νύχτα με ταχύτητα και ακρίβεια σε κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους για να επιχειρήσουν κάτω από όλες τις συνθήκες. Γιατί σε περίπτωση κρίσης η ΔΕΠ δεν θα κληθεί να επιχειρήσει στην Πάχη Μεγάρων αλλά στο ανατολικό Αιγαίο από το Καστελόριζο έως τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.

Το άλλο μεγάλο στοίχημα είναι χωρίς αμφιβολία η περαιτέρω ανάπτυξη της διακλαδικότητας προσπάθεια στην οποία τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται το ΓΕΕΘΑ αφού όλες οι ασκήσεις περιλαμβάνουν στοιχεία συνεργασίας και των τριών όπλων όπως ακριβώς απαιτείται στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Τα πρώτα βήματα της ΔΕΠ υπό τον καταδρομέα Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα δείχνουν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Στόχος είναι χωρίς καθυστερήσεις η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου να είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει σε όποια πρόκληση απέναντι στα σχέδια των γειτόνων περί ‘’γαλάζιας πατρίδας’’.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube