REAL TIME |

Weather Icon
Ρουμανία 15 Ιουνίου 2021

Η Ρουμανία γίνεται Σίλικον Βάλεï χάρη (και) στον Τσαουσέσκου!

Η Ρουμανία γίνεται Σίλικον Βάλεï χάρη (και) στον Τσαουσέσκου!

Από την περίοδο του κομμουνισμού και μέχρι τις ημέρες μας, από τα πανεπιστήμια της Ρουμανίας αποφοιτούν ετησίως 10.000 νέοι προγραμματιστές οι οποίοι κατά κανόνα έφευγαν στο εξωτερικό. Πλέον το πρόγραμμα «RePatriot», το οποίο χρηματοδοτεί κάθε startup που ιδρύεται στη χώρα, τους παρέχει κίνητρο για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους 

Η UiPath, η οποία ειδικεύεται στον αυτοματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη, εισήλθε τον περασμένο Απρίλιο στη Wall Street με το σύνθημα «ένα ρομπότ για όλους» και σήμερα αξίζει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια (33 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η Bitdefender είναι ένας κολοσσός της κυβερνοασφάλειας.

Η Elrond, με τα συστήματά της που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain, προσέλκυσε επενδύσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και δεν κρύβει ότι στόχος της είναι οι χρήστες της να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο. Ολες αυτές οι εταιρείες που διαπρέπουν στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας εδρεύουν στη Σίλικον Βάλεï της Ευρώπης, η οποία παραδόξως βρίσκεται στη Ρουμανία. Μεγαλύτερη εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο κομμουνιστικό παρελθόν της χώρας των 19,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Παρότι σήμερα μπορεί να φαίνεται περίεργο, η πληροφορική στη Ρουμανία σημείωσε σημαντική ανάπτυξη την περίοδο του κομμουνισμού και του Τσαουσέσκου», 

σημείωσε ο Φλόριν Τάλπες, διευθύνων σύμβουλος της Bitdefender στον Μιρέλ Μπραν της Le Monde.

 «Το φαινόμενο συνεχίστηκε και μετά την πτώση της δικτατορίας. Κάθε χρόνο, περίπου 10.000 νέοι προγραμματιστές αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια. Ποσοτικά η Ρουμανία κατατάσσεται σε μία από τις πρώτες θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε.

«Η Ρουμανία έχει αναλογικά περισσότερους μηχανικούς με ειδίκευση στην τεχνολογία των πληροφοριών από ό,τι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα ή Ινδία.

Η επιτυχημένη παρουσία πολυεθνικών της υψηλής τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η IBM, η HP, η Oracle, η Amazon και η TELUS International, επιβεβαιώνει την εμπειρία και τις δυνατότητες της Ρουμανίας στην τεχνολογία των πληροφοριών», υποστηρίζει και ο Γκρεγκουάρ Βιγκρού, ένας γάλλος επιχειρηματίας ο οποίος εγκατέλειψε τις ΗΠΑ όπου εργαζόταν για να μετακομίσει στη Ρουμανία, όπου έως σήμερα έχει ιδρύσει πέντε startups και έχει επενδύσει σε άλλες δώδεκα.

Διορατικοί startupers

Η πανδημία, αντί να κόψει τα φτερά σε φιλόδοξους και διορατικούς startupers, όπως τα αδέλφια Μπένιαμιν και Λουτσιάν Μίνκο της Elrond, ή σε ήδη καταξιωμένους και πεπειραμένους επιχειρηματίες σαν τον 49χρονο Ντάνιελ Ντινς της UiPath (είναι ο πιο πλούσιος Ρουμάνος με περιουσία άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ), έδωσε νέα ώθηση στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για ψηφιακές υπηρεσίες «Παρήλθε η εποχή που η χώρα υστερούσε στην ΕΕ. Το Διαδίκτυο κατάργησε τα σύνορα και οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στους Ρουμάνους να εισέλθουν στις διεθνείς αγορές», εξηγεί ο δημοσιογράφος της Le Monde.

Εχοντας αυτό κατά νου και επιδιώκοντας να περάσει από το «brain drain» στο «brain gain», δηλαδή από τη μαζική φυγή ατόμων με υψηλού επιπέδου προσόντα και δεξιότητες στο εξωτερικό στη μαζική επιστροφή αυτών των ατόμων στη χώρα, η κυβέρνηση της Ρουμανίας λάνσαρε (με πόρους της ΕΕ) το πρόγραμμα «RePatriot»: κάθε startup που ιδρύεται στη χώρα από νεαρούς ρουμάνους επιχειρηματίες της διασποράς λαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ.

Ευρωπαϊκή έδρα Κυβερνοασφάλειας

Το ότι η Ρουμανία πρωτοπορεί στον κλάδο της τεχνολογίας των πληροφοριών το έχουν αντιληφθεί και στις Βρυξέλλες.

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, οι «27» αποφάσισαν ότι το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρμοδιότητας για Θέματα Κυβερνοασφάλειας θα εδρεύει στο Βουκουρέστι. 

για τη συνέχεια Protagon

 

Σχετικό : 

Κατάληψη στο ΕΜΠ κατά της… έρευνας που σχετίζεται με την ανάπτυξη πολεμικών συγκρούσεων

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube