Weather Icon

Η Πολεμική Αεροπορία σε μετάβαση: Η σφήνα Μενέντεζ «ξεκλειδώνει» την απόκτηση των F-35

Η Πολεμική Αεροπορία σε μετάβαση: Η σφήνα Μενέντεζ «ξεκλειδώνει» την απόκτηση των F-35

Αλλάζει τα δεδομένα η πρόταση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ να παραδοθούν στην Ελλάδα τα υπερσύγχρονα μαχητικά που προορίζονταν για την Τουρκία.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία «γύρισε» σελίδα καθώς η αναβάθμιση 84 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο Viper πλαισιώθηκε από την απόκτηση ενός νέου οπλικού συστήματος, των γαλλικών Rafale. Αναμφίβολα η προσθήκη 18 μαχητικών από τη Γαλλία δυναμώνει την Πολεμική Αεροπορία και προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη ημέρα, την απόκτηση δηλαδή μαχητικού νέας γενιάς και συγκεκριμένα των F-35.

Άνοιξε ο δρόμος

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της κραταιάς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο -μεταξύ άλλων- ζητά να εγκριθεί το αίτημα για πώληση των αεροσκαφών F-35, των πιο σύγχρονων μαχητικών στον πλανήτη, στην Ελλάδα.

Πρόκειται για έξι μαχητικά F-35 που παραμένουν στα υπόστεγα της Lockheed Martin επί χρόνια. Η Ουάσινγκτον ακύρωσε την παράδοσή τους στην Τουρκία ως «αντίποινα» για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών, όμως μέχρι τώρα δεν έχει κάνει το επόμενο βήμα, να πουλήσει δηλαδή σε τρίτη χώρα τα μαχητικά αεροσκάφη που είχαν κατασκευαστεί για την τουρκική Αεροπορία.

Πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα

Με την πρόταση του Ρόμπερτ Μενέντεζ, το θέμα της απόκτησης των αμερικανικών μαχητικών από την Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, μαζί με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, προτείνουν να πουληθούν στην Ελλάδα τα συγκεκριμένα έξι μαχητικά αεροσκάφη που προορίζονταν για τις Ενοπλες Δυνάμεις της γείτονος. Εφόσον οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν βελτιωθούν και η πρόταση των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο εγκριθεί οριστικά από την αμερικανική νομοθετική εξουσία, η πώληση των έξι F-35 στην Ελλάδα θα είναι το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

Αυτό όμως δεν είναι εύκολο, ούτε και πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Παρότι υπάρχει διακομματική συναίνεση μεταξύ του Δημοκρατικού Ρόμπερτ Μενέντεζ και του Ρεπουμπλικανού Μάρκο Ρούμπιο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επισημοποίηση της πρότασης με την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει πιθανή ανατροπή. Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε… μαζεμένος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και είναι δεδομένο πως επιχειρεί μία προσέγγιση με τις ΗΠΑ για να γιατρέψει τις πληγές στην οικονομία που συνεπάγεται η απομόνωση της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube