Weather Icon
Ορθοδοξία , Πολιτισμός 7 Ιουνίου 2021

Η Παναγία η Θρηνωδούσα! Η γλυκύτητα της τέχνης της Αγιογραφίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Παναγία η Θρηνωδούσα! Η γλυκύτητα της τέχνης της Αγιογραφίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη Μονή Καλογραίων του Ευαγγελισμού στην Πάτμο μια καλόγρια, με το όνομα Ολυμπιάδα (εκοιμήθει Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2002), η οποία ήταν μαθήτρια του διάσημου βυζαντινού αγιογράφου Φώτη Κόντογλου δημιουργούσε τις δικές της εικόνες.

Η γλυκύτητα αυτής της τέχνης είναι αποκαλυπτική. Για να επικοινωνήσει ο άνθρωπος με την τέχνη αυτή, χρειάζεται « ευωδία του Χριστού προς τον Θεό σε κείνους που σώζουνται και σε κείνους που χάνουνται». Και η ευωδία αυτή ήταν διάχυτη στις πνευματικές καταθέσεις της αείμνηστης αγιογράφου της οποίας η αγάπη για την τέχνη της αγιογραφίας την οδηγεί στο εξωτερικό για να συνεχίσει τις σπουδές της. Είχε ειπωθεί, και άξια, πως η μακαριστή μοναχή Ολυμπιάδα «κατέχει τέλεια τόσο την τεχνική της αγιογραφίας, όσο και τους κανόνες που αφορούν στην αναπαράσταση των σκηνών και προσώπων του Ευαγγελίου.

Εμμένοντας στην Βυζαντινή παράδοση, διοχετεύει ταυτόχρονα στην εικόνα την προσωπική της κοσμοθεωρία. Η τέχνη της είναι η έκφραση ενός ανθρώπου που έχει κατακτήσει την εσωτερική του γαλήνη και βρίσκεται σε απόλυτη ισορροπία με τον εαυτό του και τον κόσμο που τον περιβάλλει». Εκτός από το πλήθος των φορητών εικόνων που έχει ιστορήσει, μία είναι και η Παναγία η Θρηνωδούσα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube