REAL TIME |

Weather Icon

Η «ναυμαχία» για τις φρεγάτες: Στο Μαξίμου ο «καυτός» φάκελος για την αξιολόγηση των προτάσεων – Η κίνηση Μητσοτάκη -Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το επόμενο επεισόδιο

Η «ναυμαχία» για τις φρεγάτες: Στο Μαξίμου ο «καυτός» φάκελος για την αξιολόγηση των προτάσεων – Η κίνηση Μητσοτάκη -Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το επόμενο επεισόδιο

Στόχος είναι ο πρωθυπουργός να έχει αναλυτική ενημέρωση για κάθε πρόταση, που αφορά τα πλοία όπως και εγγράφως όσες πληροφορίες χρειαστεί το επόμενο διάστημα.

Με τον φάκελο της αξιολόγησης των προτάσεων για τις νέες φρεγάτες του Στόλου η πολιτική ηγεσία και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένεται να περάσει  το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το κρίσιμο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες εντός των επόμενων 24ωρων έπειτα από πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης  να έχει πλήρη εικόνα τόσο για τα εξοπλιστικά και κυρίως για το ‘’φλέγον’’ ζήτημα που αφορά τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Στόχος είναι ο πρωθυπουργός να έχει αναλυτική ενημέρωση για κάθε πρόταση, που αφορά τα πλοία όπως και εγγράφως όσες πληροφορίες χρειαστεί το επόμενο διάστημα. Και αυτό γιατί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου αναμένεται να συναντήσει και να θέσει το ζήτημα των νέων φρεγατών στους ηγέτες των κρατών τα οποία έχουν μπει στην ‘’κούρσα’’ διεκδίκησης του μεγαλύτερου εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων τις τελευταίες δεκαετίες. Όλες άλλωστε οι χώρες που εμπλέκονται στη ‘’ναυμαχία’’ για τις Ελληνικές φρεγάτες-ΗΠΑ,Γαλλία,Αγγλία,Γερμανία,Ολλανδία,Ισπανία και Ιταλία-είναι μέλη της Συμμαχίας. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αξιολόγηση του Πολεμικού Ναυτικού στα χέρια του αλλά και με γνώμονα την γεωστρατηγική εικόνα και τη σχέση της Ελλάδας με κάθε χώρα θα ασκήσει πιέσεις για να διεκδικήσει ότι καλύτερο. Με την ενδιάμεση λύση για μεταχειρισμένα πλοία να βρίσκεται επίσης στη ατζέντα του πρωθυπουργού.

Τόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι παρά τις ασφυκτικές πιέσεις η χώρα ‘’δεν χρωστάει σε κανέναν’’ και η τελική απόφαση θα ληφθεί με μοναδικό κριτήριο την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας. Άλλωστε πρόκειται για οπλικά συστήματα τα οποία θα κληθούν να συνεισφέρουν στην άμυνα της χώρας τα επόμενα 40 χρόνια.

Η αξιολόγηση των προτάσεων ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί ενώ στη ‘’μαραθώνια’’ συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού ενημερώθηκαν για την επιχειρησιακή αξιολόγηση των προτάσεων.Καθορίστηκε η τελική γραμμή αλλά και τα κρίσιμα σημεία στα οποία πρέπει επικεντρωθεί η τεχνική έκθεση και όλες οι υπόλοιπες σημαντικές παράμετροι όπως η ενδιάμεση λύση στο δρόμο προς την τελική επιλογή των πλοίων.

Στην αξιολόγηση σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται αναλυτικά αν και σε ποιό ποσοστό τα πλοία τα οποία προτείνονται καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στόλου.Τονίζονται τα ‘’δυνατά’’ και τα ‘’τρωτά’’ σημεία κάθε πρότασης και άλλα σημαντικά δεδομένα όπως τα κόστη και ο χρόνος παράδοσης. Από την αξιολόγηση προκύπτει  σαφώς ότι κάποια από τα προτεινόμενα πλοία υπερέχουν με το Πολεμικό Ναυτικό να τα βάζει στην κορυφή της ‘’shortlist’’ ενώ όσο κατεβαίνει η λίστα τόσο αυξάνονται οι ‘’αστερίσκοι’’.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ξεκαθαρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι ο Στόλος έχει άμεση ανάγκη από πλοία η τελική απόφαση εξαιτίας της μεγάλης της κρισιμότητας θα πρέπει να ληφθεί χωρίς βιασύνη. Η διαδικασία όπως τονίζεται χαρακτηριστικά θα περάσει από την αρχική αξιολόγηση στους ‘’ημιτελικούς’’ και στον ‘’τελικό’’ όπου θα επιλεγεί η καλύτερη για τον Στόλο λύση. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση η οποία όμως βρίσκεται στην τελική  της ευθεία με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube