Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 7 Ιουνίου 2021

Η Ελλάδα προειδοποιεί την Τουρκία για εφαρμογή κυρώσεων εφόσον συνεχιστούν οι προκλήσεις από την Άγκυρα

Η Ελλάδα προειδοποιεί την Τουρκία για εφαρμογή κυρώσεων εφόσον συνεχιστούν οι προκλήσεις από την Άγκυρα

Η Ελλάδα προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα ζητήσει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κυρώσεις εναντίον της εάν συνεχίσει «εχθρικές» και «προκλητικές απειλές», ανέφερε το Σάββατο το  Voice of America. Η υπενθύμιση της Αθήνας ακολούθησε ένα σχόλιο από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου υπερασπίστηκε την επανέναρξη της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού πέρυσι ως μέρος της «κληρονομιάς της κατάκτησης».

«Διατηρήσαμε αυτά τα εδάφη και τα καταστήσαμε πατρίδα μας με το αίμα μας, τη σημαία μας και τον ήχο της προσευχής από τα τζαμιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί είναι σημαντικό, καθώς αποτελεί κληρονομιά της κατάκτησης », δήλωσε ο Ερντογάν την Παρασκευή.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν πολύ ενοχλητική για πολλούς στην ελληνορθόδοξη κοινότητα. Το κτίριο ήταν αρχικά μια εκκλησία που είχε σχεδιαστεί κατά την εποχή της Ελληνικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας προτού μετατραπεί σε τζαμί αφού η Κωνσταντινούπολη, έπεσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το 1934, η τουρκική δημοκρατία κήρυξε το τζαμί ως μουσείο.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ εξόργισε επίσης την Ελλάδα όταν επανέλαβε το αίτημα να αποστρατικοποιηθούν τα ελληνικά νησιά στα ανοικτά της Τουρκίας. Ο Akar είπε ότι αυτό θα ήταν σύμφωνο με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 που καθόρισε τα σύγχρονα όρια μεταξύ των δύο χωρών. «Εμείς (βασίζουμε το αίτημά μας) στο διεθνές δίκαιο. Τι λέει η Συνθήκη της Λωζάνης; Δεν μπορούν να στρατιωτικοποιήσουν τα νησιά. Όπως μπορείτε να δείτε, το έχουν κάνει », είπε ο Akar.

Οι παρατηρήσεις του Άκαρ και του Ερντογάν ήρθαν μόνο λίγες μέρες μετά από μια φιλική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του, προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη εχθρότητα από την Τουρκία θα ωθήσει τη χώρα του να επιδιώξει κυρώσεις.

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος ηγέτης πρόκειται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ίδια συνάντηση.

Ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube