REAL TIME |

Weather Icon

Η διγλωσσία της Άγκυρας δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού: Οι απειλές Ερντογάν και η «ΛΟΓΧΗ» του Στόλου – Νέα άσκηση «μήνυμα» Νότια της Κρήτης

Η διγλωσσία της Άγκυρας δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού: Οι απειλές Ερντογάν και η «ΛΟΓΧΗ» του Στόλου – Νέα άσκηση «μήνυμα» Νότια της Κρήτης

Η ‘’ΛΟΓΧΗ’’ του Στόλου κατέδειξε την ετοιμότητα των Μονάδων και πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού και ταυτόχρονα την απόφαση για σταθερή επιτήρηση και προβολή ισχύος σε μια περιοχή Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την οποία επιμένει να αμφισβητεί η Άγκυρα.

Το πρώτο μήνυμα είχε δοθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και συνολικά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πέρυσι στις αρχές του καλοκαιριού. Υποβρύχιο του Στόλου, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του ΠΝ βύθισαν έπειτα από βολές ακριβείας το παροπλισμένο ‘’ΕΒΡΟΣ’’. Ήταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο και ενώ η Τουρκική εμπρηστική ρητορική ήταν καθημερινό φαινόμενο το ΓΕΕΘΑ διέταξε την υψηλού συμβολισμού άσκηση μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.

Με τορπίλες από το υποβρύχιο ‘’ΠΙΠΙΝΟΣ’’, βλήματα ‘’Sea Sparrow’’ από τη φρεγάτα ‘’ΛΗΜΝΟΣ’’, πύραυλο AGM65 ‘’Maverick’’ από F-16 της HAF και βλήματα ‘’Hellfire’’ από ελικόπτερο S-70 ‘’AegeanHawk’’ το ‘’ΕΒΡΟΣ’’ χάθηκε στα βαθιά νερά της Μεσογείου. Μήνυμα στη δήθεν ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’ της Άγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν, σε περιοχή Ελληνικής κυριαρχίας χωρίς καμία αμφισβήτηση και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ακολούθησε η ένταση του καλοκαιριού με το Πολεμικό Ναυτικό να βάζει τη ‘’σφραγίδα’’ του ως ‘’τείχος αποτροπής’’ στις διεκδικήσεις των γειτόνων.

Ένα χρόνο μετά, τις δηλώσεις περί ‘’ήρεμου καλοκαιριού’’ διαδέχτηκαν οι νέες απειλές Ερντογάν για γεωτρήσεις στη Λιβύη μαζί με τους Αζέρους συμμάχους της Άγκυρας. Και ενώ έχει ήδη ρίξει ‘’στάχτη στα μάτια’’ και έχει κερδίσει την παραμονή του στην Αφρικανική χώρα ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να επανέρχεται στις αξιώσεις του για δικαιώματα στην περιοχή και ενεργοποίηση του παράνομου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου. Επιβεβαιώνοντας την πάγια τακτική της διγλωσσίας που ακολουθεί η Τουρκία.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η απόφαση του ΓΕΕΘΑ και του Πολεμικού Ναυτικού να επαναλάβει σχεδόν στην ίδια περιοχή άσκηση με πραγματικά πυρά και χρήση πυραύλων από Μονάδες του Στόλου.Τρεις φρεγάτες και τρεις πυραυλάκατοι αναπτύχθηκαν Νότια της Κρήτης. Πύραυλοι ‘’Sea Sparrow’’ από τις φρεγάτες ‘’S’’ και κατευθυνόμενα βλήματα από το RAM των Super Vita εκτοξεύτηκαν προς ιπτάμενο στόχο, ένα μικρό jet αεροπλανάκι το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Πολεμικό Ναυτικό. Εκεί Νότια της Κρήτης βρέθηκε η στρατιωτική ηγεσία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη. Για δεύτερη συνεχή χρονιά το επιτελείο επέλεξε να προχωρήσει σε άσκηση στην ίδια περιοχή απλά με πυρά αλλά με χρήση πυραύλων έναντι πραγματικού στόχου.

Η ‘’ΛΟΓΧΗ’’ του Στόλου κατέδειξε την ετοιμότητα των Μονάδων και πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού και ταυτόχρονα την απόφαση για σταθερή επιτήρηση και προβολή ισχύος σε μια περιοχή Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την οποία επιμένει να αμφισβητεί η Άγκυρα. Σαφέστατα οι Ένοπλες Δυνάμεις επιθυμούν ένα ήρεμο καλοκαίρι όμως ταυτόχρονα στέλνουν το μήνυμα ότι δεν επαναπαύονται από δηλώσεις.

Το ΓΕΕΘΑ και το Πολεμικό Ναυτικό ήδη από πέρυσι έχουν αυξήσει την στρατιωτική παρουσία Νότια της Κρήτης αναβαθμίζοντας το ρόλου του ναυστάθμου της Σούδας όσο και της 115 Πτέρυγας Μάχης. Είτε με Μονάδες του Στόλου και ασκήσεις όπως η ‘’ΛΟΓΧΗ’’ είτε με εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι πραγματικές προθέσεις των γειτόνων θα φανούν στην πράξη ενώ το γεγονός ότι στο παρελθόν η Άγκυρα δεν δίστασε να κάνει στροφή 180ο μοιρών και να βάλει ‘’φωτιά’’ στην περιοχή επιβάλλει συνεχή εγρήγορση.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube