Weather Icon
Οικονομία & Αγορές 30 Ιουνίου 2021

Γιατί φοβούνται οι τραπεζίτες…

Γιατί φοβούνται οι τραπεζίτες…

Όπως οι γάτες είναι “προγραμματισμένες” από το DNA τους να κυνηγάνε ποντίκια και τα σπουργίτια τα “ψίχουλα”, οι τράπεζες υπάρχουν και ευημερούν όταν προσφέρουν δάνεια για να εισπράξουν τους τόκους.

Γάτα που δεν κυνηγά ποντίκια είτε είναι αδύναμη και άρρωστη, είτε αντιλαμβάνεται πως τα ποντίκια είναι μολυσμένα και μπορεί να την δηλητηριάσουν αν τα καταβροχθίσει.

Κοντά σε κάθε αποικία ποντικών υπάρχει ένας θηρευτής, είτε πρόκειται για γάτα είτε για φίδι.

Αν ο θηρευτής καταβροχθίσει έναν ποντικό που έχει φάει ποντικοφάρμακο θα δηλητηριαστεί και θα ψοφήσει και ο ίδιος. Αν εξαφανιστεί ο θηρευτής από μια οικολογική φωλιά, θα πληθύνουν τα θηράματα και η τροφική αλυσίδα θα καταρρεύσει. Το ίδιο θα γίνει και αν οι θηρευτές γίνουν περισσότεροι από τα θηράματα….

Αν η ιστορία είναι παρακλάδι της βιολογίας, όπως υποστηρίζουν οι Will και Ariel Durant στο βιβλίο τους “The Lessons of History“, το ίδιο είναι και η οικονομία. Κατά συνέπεια, ας κοιτάξουμε γιατί οι “γάτες” δεν κυνηγάνε “ποντίκια” στην ελληνική οικονομία…

Αν οι τράπεζες είναι υγιείς και επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες γιατί δεν κυνηγάνε πελάτες να τους δανείσουν λοιπόν;

Ωραία τα διθυραμβικά περί ανάπτυξης, μετασχηματισμού της οικονομίας, πράσινης ανάπτυξης ή ακόμη και των “πράσινων αλόγων”, όπως την θεωρούν κάποιοι δύσπιστοι, αλλά κάπου υπάρχει πρόβλημα.

Διαβάζω λοιπόν πρωί-πρωί χθες στο κεντρικό θέμα του Capital.gr πως ο Υπουργός των Οικονομικών κ. Σταϊκούρας θα υποδείξει στους τραπεζίτες να αυξήσουν την χρηματοδότηση προς την οικονομία.

 Αναφέρει λοιπόν αναλυτικά το ρεπορτάζ:

“Περισσότερα δάνεια από τις τράπεζες και βιώσιμα σχήματα από τις επιχειρήσεις θα ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα στις 1.30 μ.μ. κατά την τηλεδιάσκεψη με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και φορείς και επιμελητήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταϊκούρας θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει από τις τράπεζες να υποστηρίξουν την αναπτυξιακή προσπάθεια και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού και εταιρικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, με την αξιοποίηση της μεγάλης ευκαιρίας των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για τη συνέχεια Capital 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube