Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Γιατί άραγε η Ελλάδα ξεπλένει την Τουρκία;

Δημοσιεύτηκε στις

25+1 κατασκευαστές πλυντηρίων, συνιστούν… Ελλάδα για το ξέπλυμα της Τουρκίας.

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Είμαστε υπέρ της συνεννόησης με όλους ανεξαιρέτως τους λαούς της γειτονίας και της περιοχή μας, γιατί θεωρούμε ότι μόνο μέσα από τη συνεννόηση μπορεί να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην πολύπαθη περιοχή μας.

Όμως η συνεννόηση πρέπει να έχει μια βάση και αυτή δεν μπορεί παρά να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Είναι αυτονόητο ότι όταν μια γειτονική σου χώρα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, όταν μια χώρα δεν σέβεται τα κυριαρχικά σου δικαιώματα και την ίδια την εθνική σου κυριαρχία, όταν μια χώρα σε απειλεί με ένα παράνομο casus belli, για να μην εφαρμόσεις ένα δικαίωμα που σου δίνει το διεθνές δίκαιο, τότε είναι αυτονόητο ότι η συνεννόηση είναι αδύνατη και το μόνο που σου μένει είναι να αντισταθείς. Αν δεν είσαι σε θέση να το κάνεις, τότε δεν έχεις άλλη επιλογή από το να παραδοθείς, μέσω μιας συμφωνίας που θα σου την ονομάσουν «έντιμο συμβιβασμό».

Όμως, έντιμος συμβιβασμός γίνεται μεταξύ δύο πλευρών που έχουν αμοιβαίες διεκδικήσεις. Τότε κάνει η μια πλευρά λόγο πίσω από τις διεκδικήσεις της, κάνει το ίδιο και  άλλη και έτσι έχουμε τον έντιμο συμβιβασμό.

Όταν όμως μόνο ο ένας διεκδικεί από τον άλλον και ο άλλος συνεχώς αμύνεται, τότε αυτό δεν λέγεται συμβιβασμός, αλλά εθνική υποχώρηση, λέγεται συνθηκολόγηση, κάτι που γίνεται μετά από έναν πόλεμο, μεταξύ νικητή και ηττημένου.

Και εξ όσων γνωρίζουμε, πόλεμο με την Τουρκία δεν κάναμε, άρα ηττημένοι δεν είμαστε.

Αυτά τα γράφουμε γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι… αόρατες δυνάμεις οδηγούν τα ελληνοτουρκικά σε έναν «επώδυνο» συμβιβασμό για την Ελλάδα, με εθνικές υποχωρήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την επιβίωση της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

Όπως φάνηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, κ. Τσαβούσογλου, και από την συνέντευξη που παρεχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα της πατρίδας μας, ο Τσαβούσογλου επιδιώκει την νομική διασφάλιση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 νμ, όπως προβλέπει και μας δίνει το δικαίωμα το διεθνές δίκαιο.

Το ζήτημα αυτό είναι ο μείζων εθνικός στόχος της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά, στόχος που αν επιτευχθεί, θα διευκολύνει στη συνέχεια την Τουρκία στην διεκδίκηση των άλλων στόχων της, όπως είναι η Θράκη, τα «τουρκικά» και τα «αδιευκρίνιστης» ιδιοκτησίας νησιά της «Θάλασσα των Νήσων», Adalar Denizi, όπως άρχισε να αποκαλεί το Αιγαίο ο επιστημονικός, ακαδημαϊκός και πολιτικός κόσμος της Τουρκίας, για να εξαλειφθεί ο ελληνικός όρος και να επικρατήσει ο… ουδέτερος τουρκικός.

Όσο για το Κυπριακό, ακόμα και την ώρα που ο Τσαβούσογλου ήταν στην Αθήνα, είχαμε δηλώσεις για λύση δύο ανεξάρτητων κρατών, ενώ λίγες μέρες μετά, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, που συνέρχεται υπό την προεδρεία του Ερντογάν, για τα ελληνοτουρκικά μας είπε ότι:

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει με αποφασιστικότητα την προσέγγισή της για τελική λύση στην Κύπρο, η οποία θα εξασφαλιστεί με την αναγνώριση δύο κυρίαρχων, ισότιμων και ανεξαρτήτων κρατών. Για το σκοπό αυτό, θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του τουρκικού λαού της Κύπρου.»

Όσον αφορά τα θέματα του Αιγαίου και την Αν. Μεσογείου, η ανακοίνωση του ΣΕΑ έχει ως εξής:

«Υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να αποφευχθούν προβοκάτσιες, παράνομες ενέργειες και επιθετική ρητορική (εννοεί από πλευράς της Ελλάδας και της Κύπρου), ενέργειες που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκίας, για να καταστεί δυνατός ο διάλογος στο πλαίσιο των καλών σχέσεων γειτονίας και του διεθνούς δικαίου και η πρόοδος για την επίτευξη λύσης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με σκοπό να εξασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Ο κάθε καλόπιστος και νουνεχής αναγνώστης, αν μελετήσει το μέρος της ανακοίνωσης που αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα, μια ανακοίνωση που βγήκε μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα, αντιλαμβάνεται το πλαίσιο που θα κινηθεί ο διάλογος και η «λύση».

Δηλαδή, ενώ η Τουρκία είναι αυτή που δεν άφησε κανέναν κανόνα του διεθνούς δικαίου που να μην καταπατήσει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, από πλοία ερευνών και γεωτρύπανα, που έκαναν πειρατικές ενέργειες μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υφαλοκρηπίδα –με βάση το διεθνές δίκαιο- της Ελλάδας, ενώ η Τουρκία έκανε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, σπαραλιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο, μας λέει ότι «πρέπει να αποφευχθούν προβοκάτσιες, παράνομες ενέργειες και επιθετική ρητορική».

Και για να ξέρουμε ποια χώρα μας καλεί να καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε λύση στα ελληνοτουρκικά, με βάση το διεθνές δίκαιο που η ίδια δεν αναγνωρίζει και εννοώ το δίκαιο των θαλασσών, στην ίδια ανακοίνωση, με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο, η Τουρκία αναφέρει ότι θα συνεχίσει να καταδιώκει τους Κούρδους του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος με στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων, δηλαδή με εισβολή στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας.

Σημειώνεται και υπογραμμίζεται ότι στις περιοχές που εισβάλλει ο τουρκικός στρατός, δημιουργεί μόνιμες βάσεις, δηλαδή επιβάλλει μόνιμη κατοχή, στις δε περιοχές που καταλαμβάνει, επιβάλλει με τη βία των όπλων τον εκτουρκισμό των κατοίκων, αφού πρώτα φροντίζει να διαπράξει εθνοκάθαρση στους Κούρδους, γεζιντί, αλεβίτες και σουνίτες.

Και όλα αυτά, στρατιωτικές επιχειρήσεις σε έδαφος ξένων χωρών, εγκλήματα πολέμου, εθνοκαθάρσεις και γενοκτονίες, ισχυρίζεται στην ανακοίνωση του ΣΕΑ ότι τα κάνει με βάση δικαιώματα που αντλεί από το διεθνές δίκαιο.

Συμπερασματικά, η Τουρκία, στην επιχειρούμενη προσέγγιση με την Ελλάδα, επιδιώκει να πετύχει τον μείζονα στρατηγικό της στόχο, που είναι η οριστική απεμπόληση του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ, ενώ επιμένει στην λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. Ταυτόχρονα δε χρησιμοποιεί αυτήν την διαδικασία, ως πλυντήριο στα εγκλήματά της που προαναφέρθηκαν, αφού η «θετική ατζέντα», που μας επιβλήθηκε απ’ έξω, είναι το συγχωροχάρτι που επιδιώκει εναγωνίως ο Ερντογάν, από Ε.Ε. και ΗΠΑ, εν όψει επανακαθορισμού της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

25+1 κατασκευαστές πλυντηρίων, συνιστούν… Ελλάδα για το ξέπλυμα της Τουρκίας.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Die Welt : Η εκκωφαντική σιωπή των «ανθρωπιστών» για τις σφαγές των Δρούζων από τους ισλαμιστές της Συρίας

Οι νέοι ηγέτες της Συρίας αναγκάζουν ηλικιωμένους άνδρες υπό την απειλή όπλων να γαβγίζουν «σαν σκυλιά» και σφαγιάζουν αμάχους. Τα θύματά τους : Δρούζοι. Στα μάτια των ισλαμιστών είναι άπιστοι. Τι μαθαίναμε στα γερμανικά μήντια σχετικά με αυτό ; Τίποτα – μέχρι που παρενέβει το Ισραήλ.

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι μειονότητες στη Μέση Ανατολή ζούσαν πάντα σε κίνδυνο. Προστατεύονται μόνο στο Ισραήλ – και έχουν πάντα το Ισραήλ στο πλευρό τους. Ένα γεγονός που πολλοί στη Μέση Ανατολή έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό. Για τους ηθικολόγους στη Δύση, ωστόσο, αυτό ακριβώς το πράγμα είναι η απόλυτη πρόκληση.
Στη Σουγουάιντα, στη νότια Συρία, οι Ισλαμιστές διέπραξαν πρόσφατα σοβαρά εγκλήματα. Σε μια περίπτωση, ανάγκασαν αρκετούς άνδρες να κάνουν βουτιά θανάτου από ένα μπαλκόνι κάτω από ένα καταιγισμό σφαιρών. Οι δράστες ήταν Σουνίτες Βεδουίνοι – άνδρες που τώρα επιτρέπεται να υπηρετούν ως αστυνομικοί και στρατιώτες υπό την προστασία των νέων Ισλαμιστών ηγεμόνων στη Συρία. Τα θύματά τους ήταν Δρούζοι. Στα μάτια των Ισλαμιστών είναι άπιστοι.
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας αντιγράφουν τις σκληρότητες του καθεστώτος Άσαντ που εκδίωξαν. Ηλικιωμένοι άνδρες αναγκάζονται υπό την απειλή όπλου να γαβγίζουν “σαν σκυλιά”. Τα μουστάκια τους ξυρίζονται – στοχευμένες πολιτισμικές ταπεινώσεις που έχουν γίνει συνηθισμένες στη Μέση Ανατολή. Άμαχοι έχουν δολοφονηθεί. Νεκρά σώματα βρίσκονται στην άκρη του δρόμου. Νέοι περιπλανιόντουσαν σε υπερπλήρη τμήματα επειγόντων περιστατικών, αναζητώντας τους πατέρες και τους αδελφούς τους.
Βίντεο που τραβήχτηκε από τους ίδιους τους δράστες
Το συσσωρευμένο μίσος των ισλαμιστικών ομάδων μαίνεται εναντίον μειονοτήτων όπως οι Δρούζοι. Οι πράξεις τους καταγράφονται σε βίντεο, συχνά καταγεγραμμένα από τους ίδιους τους δράστες και αναρτημένα στο διαδίκτυο χιλιάδες φορές. Όποιος καταλαβαίνει αραβικά μπορεί να δει αυτές τις εικόνες. Όποιος καταλαβαίνει αραβικά μπορεί επίσης να ακούσει και να διαβάσει τη συνοδευτική ρητορική μίσους. Διάφορα συριακά παρατηρητήρια παρέχουν καθημερινές αναφορές για την κατάσταση στη χώρα. Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα.
Τι ακούμε γι’ αυτό από το κοινό στα δημοκρατικά κράτη ; Εκκωφαντική σιωπή. Καμία διαμαρτυρία στους δρόμους, κανένα hashtag. Καμία κατάληψη αίθουσας διδασκαλίας πουθενά, κανένα σχόλιο για μαζικές δολοφονίες ή ύποπτη γενοκτονία. Καμία συζήτηση για την πολιτική της Γερμανίας στη Συρία.
Οι δράστες στη Συρία δεν είναι ξένοι. Φορούν τις στολές της αστυνομίας της «νέας τάξης» στη νέα Συρία, ένα χωνευτήρι τζιχαντιστικών πολιτοφυλακών υπό την διοίκηση του Abu Mohammed al-Jolani. Το γεγονός ότι τώρα αυτοαποκαλείται Ahmad al-Sharaa και φοράει γραβάτες δεν αλλάζει πολλά στον χαρακτήρα του : ο Al-Jolani ήταν πολέμαρχος της Αλ Κάιντα που ασχολούνταν με την εξάλειψη όσων δεν ακολουθούσαν την ιδεολογία του.
Οι τελευταίες μέρες ήταν ένα ακόμη μάθημα για τα διπλά μέτρα και σταθμά. Ενώ οι φλόγες έβγαιναν από τα σπίτια, οι γυναίκες και τα παιδιά έφευγαν, οι άνδρες δολοφονούνταν και οι ηλικιωμένοι παρενοχλούνταν, δεν υπήρχε ούτε μια ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις ενέργειες και τους δράστες.
Μέχρι που το Ισραήλ παρενέβη και – όπως είχε κάνει στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας – έσπευσε στρατιωτικά να βοηθήσει τους διωκόμενους Δρούζους. Αλλά τότε! Τότε ξαφνικά εμφανίστηκε: αγανάκτηση : Πώς μπορούσε το Ισραήλ να «παρουσιάζεται ως προστάτιδα δύναμη» ! Ο Αλ-Τζολανί απαγόρευσε οποιαδήποτε παρέμβαση και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν την αλληλεγγύη του Ισραήλ ως πρόβλημα «αντίθετα με το διεθνές δίκαιο». Κι όμως, ο στρατός του Ισραήλ έκανε αυτό που η ίδια η Δύση έπρεπε να είχε κάνει εδώ και πολύ καιρό. Και το έκανε υπό την πίεση της δικής του κοινότητας Δρούζων στο Ισραήλ, η οποία είχε ήδη συνδέσει τη μοίρα της με αυτή του εβραϊκού κράτους το 1948. Το Ισραήλ προστάτευσε ενεργά τους διωκόμενους.
Γνωρίζουμε καλά τα διπλά μέτρα και σταθμά. Όποιος μοιράζεται εικόνες από τη Γάζα και καταγγέλλει το Ισραήλ δεν λέει ποτέ λέξη για τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τους απαχθέντες ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι σε σήραγγες, δεν έχει συμπόνια. Ούτε έχει συμπόνια για τον λαό της Γάζας, ο οποίος χρειάζεται μόνο ένα πράγμα : ελευθερία από τον τρόμο της Χαμάς.
ΠΗΓΗ: Die Welt
Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Σημεία και τέρατα

Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ. Γιώργου Αϋφαντή στο Militaire και τον Πάρη Καρβουνόπουλο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιώργος Αϋφαντής: Σημεία και τέρατα! Ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι θα είναι λιγότερο επώδυνο για αυτόν αν πάει σε πρόωρες εκλογές. Αχίλλειος φτέρνα των ενόπλων δυνάμεων είναι ότι δεν έχουν τη νοοτροπία να τσακίσουν την Τουρκία. Με φραπέδες και χασάπηδες δεν πρόκειται να πολεμήσουμε!

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Δεν ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα!

Παρέμβαση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Ιωάννη Βαληνάκη στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιωάννης Βαληνάκης: Αυτό είναι το εθνικό μας καθήκον! Να υπερασπιστούμε τα νησιά μας με επιστροφή όλων των κατοίκων τους και στήριξή τους. Ποιός είναι ο στρατηγικός μας στόχος στο Αιγαίο; Δεν στέλνουμε το καλύτερο μήνυμα στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα πέραν των 6 ν.μ. όπως μαρτυρά η ανακοίνωση των χαρτών για τα θαλάσσια πάρκα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή2 ώρες πριν

Περιοχή της Αρμενίας ξεπουλά ο Πασινιάν στις ΗΠΑ! Έτοιμο το σχέδιο… Trump Bridge για το Ζανγκεζούρ – Αποκάλυψη εμπιστευτικού εγγράφου – Επιβεβαιώνεται η προφητεία Μπάρακ

Μαριονέτα στα χέρια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ και της τουρκικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός της Αρμενίας

Διεθνή3 ώρες πριν

Τουρκία: 40 λεπτά διήρκεσε ο τρίτος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας και Ρωσίας

Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων - στρατιωτικών και αμάχων

Πολιτική3 ώρες πριν

Σκακιστής δήλωσε ο Μητσοτάκης στην Κοσιώνη! Τί λέει για Τουρκία-Λιβύη, casus belli

Απαντήσεις για όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, τόσο για τα θαλάσσια πάρκα και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όσο και για...

Διεθνή6 ώρες πριν

Human Rights Crisis in Pakistan-Occupied Jammu and Kashmir

While it plays victim on international forums, it brutally suppresses its citizens it claims to protect.

Αναλύσεις7 ώρες πριν

Die Welt : Η εκκωφαντική σιωπή των «ανθρωπιστών» για τις σφαγές των Δρούζων από τους ισλαμιστές της Συρίας

Οι νέοι ηγέτες της Συρίας αναγκάζουν ηλικιωμένους άνδρες υπό την απειλή όπλων να γαβγίζουν «σαν σκυλιά» και σφαγιάζουν αμάχους. Τα...

Δημοφιλή