Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Ιουνίου 2021

Γερουσιαστής ΗΠΑ σε Τουρκία: Να πακετάρετε τους S-400 και να τους στείλετε πίσω στον Πούτιν

Γερουσιαστής ΗΠΑ σε Τουρκία: Να πακετάρετε τους S-400 και να τους στείλετε πίσω στον Πούτιν

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει πίσω στη Ρωσία, τους χειριστές των S-400 σε μία προσπάθεια κατευνασμού των ΗΠΑ. Όμως φαίνεται ότι οι κινήσεις εντυπωσιασμού δεν επηρεάζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως θα ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιας και η Τουρκία απορρίπτει το αμερικανικό αίτημα να μην ενεργοποιήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα.

Ο Γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ, δήλωσε: ”Το καλύτερο σήμα καλής θέλησης που μπορεί να στείλει η Τουρκία είναι να συσκευάσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και να τους στείλει πίσω στην αποθήκη του Πούτιν.  Η στέγαση αυτών των οπλικών συστημάτων είναι εντελώς ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ”! .

 

Εχθές, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα “ικανοποιήσει” την απαίτηση της Ουάσιγκτον για απαλλαγή από τους ρωσικούς πυραύλους, επισημαίνοντας ότι μετά την αποχώρηση των Ρώσων ειδικών, οι S-400 θα βρίσκονται υπό τουρκικό έλεγχο.

Οι ΗΠΑ, από τη μεριά τους, δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν πίσω στο ζήτημα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Γουέντι Σερμαν.

H Σέρμαν επισκέφθηκε την Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα -η πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία από αξιωματούχο της διοίκησης Μπάιντεν- για να ωθήσει την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει δράση επί του θέματος, καθώς ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω στο ζήτημα των S-400.

“Είτε η Τουρκία θα απομακρύνει το πυραυλικό σύστημα άμυνας S-400 από τη χώρα είτε θα το στείλει πίσω στη Ρωσία: Αυτές είναι οι εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται επί του παρόντος. Υπήρξαν εικασίες ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μεταφέρει τους S-400 στο Αζερμπαϊτζάν ή στο Κατάρ ως συμβιβασμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τέτοια σκέψη από την Άγκυρα”, σχολιάζει το ahvalnews.com.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube