REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 4 Ιουνίου 2021

Γερουσιαστές των ΗΠΑ ζητούν κυρώσεις στην Τουρκία για παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών

Γερουσιαστές των ΗΠΑ ζητούν κυρώσεις στην Τουρκία για παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών

Χωριανόπουλος Άγγελος

Μια ομάδα γερουσιαστών των ΗΠΑ δημοσίευσε επιστολή την Πέμπτη καλώντας την Επιτροπή Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας (USCIRF) να συνεργαστεί με παγκόσμιους εταίρους σε μια συνεχή και συντονισμένη προσπάθεια να λογοδοτήσει η τουρκική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για επανειλημμένες παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Παρά τη διεθνή καταδίκη, το κράτος της Τουρκίας συνεχίζει να εμπλέκεται σε χρόνιες, τρομερές, συστηματικές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου», ανέφεραν τα μέλη του συνεδρίου. «Επιπλέον, το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να απορρίπτει το νομικό καθεστώς και την ταυτότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Η αυστηρή επιστολή υποστήριξε ότι η Τουρκία που απορρίπτει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου παραβιάζει όχι μόνο την ελευθερία της συνείδησης, της πίστης και της θρησκείας για όλους τους Έλληνες Ορθόδοξους χριστιανούς πολίτες της Τουρκίας, αλλά και τους 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως που εμπίπτουν στην πνευματική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Οι Αμερικανοί John Sarbanes (D-Md.) Και Gus Bilirakis (R-Fla.) ηγήθηκαν της διμερούς ομάδας νομοθετών, συμπεριλαμβανομένων των Dina Titus, Charlie Crist, Chris Pappas, Nicole Malliotakis και Victoria Spartz. Η επιστολή άγγιξε επίσης τη μετατροπή του βυζαντινού καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ανέφερε ότι «η κατάσταση της αυθαίρετης μετατροπής της Αγίας Σοφίας από την Τουρκία σε ενεργό τζαμί τον Ιούλιο του 2020 αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ειδικά ως υπογράφοντες τη Σύμβαση της UNESCO σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς »

«Οι σοβαρές παραβάσεις ενάντια σε ένα θρησκευτικό σύμβολο του επιπέδου του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πατριαρχείου μας πρέπει να έχουν σημαντικές συνέπειες», ανέφεραν οι νομοθέτες. Τον Μάρτιο, πάνω από 170 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εξέχουσας ηγεσίας, δημοσίευσαν μια επιστολή που προτρέπει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, να κατηγορήσει την Τουρκία για τη «βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση».

Με πληροφορίες από ahvalnews, thehill

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube