REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 5 Ιουνίου 2021

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ είναι τρομοκράτες όπως και το Ισραήλ, θα τιμωρηθούν

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ είναι τρομοκράτες όπως και το Ισραήλ, θα τιμωρηθούν

Abdullah Bozkurt/Stockholm

Τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εκπληρώσει μια μυστική υπόσχεση που έκανε στον εσωτερικό του κύκλο πριν από μια δεκαετία, η οποία απειλούσε να διαταράξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, το ιστορικό του Προέδρου Ερντογάν δείχνει ότι έχει εκπληρώσει σε κάποιο βαθμό την υπόσχεσή του οδηγώντας μια σφήνα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας σε ορισμένα θέματα.

Η υπόσχεση αποκαλύφθηκε το 2011 από Τούρκους ανακριτές που διερευνούσαν το δίκτυο Quds Force του Ιράν των Ισλαμικών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) στην Τουρκία. «Όταν έχω την ευκαιρία, ξέρω τι να κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. ”I’m going to f*ck their mothers”. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τρομοκράτες όπως και το Ισραήλ », είπε ο Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός και διευθύνων της κυβέρνησης, στους πιστούς του νομοθέτες σε ιδιωτική συνάντηση.

Document recovered from a flash drive obtained from a top Quds Force asset in Turkey: 

Οι εξωφρενικές παρατηρήσεις που διατύπωσε ο Ερντογάν διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας σχετικά με την προτεινόμενη δημιουργία νέας βάσης ραντάρ στην περιοχή Kürecik της Μαλάτια ως μέρος του πυραυλικού αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ, το οποίο συνεργάζεται με αντιβαλλιστικούς πυραύλους στην Ρουμανία και την Πολωνία.

Ο Ερντογάν σαφώς δεν ήταν ευχαριστημένος με τα σχέδια του ΝΑΤΟ που διατυπώθηκαν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Λισαβόνας το 2010, αλλά εκείνη την εποχή ένιωθε ότι έπρεπε να τα κινηθεί ενάντια στην πίεση των στρατιωτικών και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών που θεωρούσαν το Ιράν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας . Η τουρκική κυβέρνηση είχε μακρές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ιδίως για το χαρακτηρισμό του Ιράν ως απειλής για τη συμμαχία και την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών με το Ισραήλ.

Ο Hayrettin Çakmak, ένας φανατικός ισλαμιστής αναπληρωτής από την επαρχία της Προύσας και ύποπτος για την έρευνα του IRGC, ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων στην ιδιωτική συνάντηση με τον Ερντογάν. Ο άλλος νομοθέτης ήταν ο Seracettin Karayağız, αναπληρωτής από την επαρχία Muş, συμπεριλαμβανομένου και ενός άλλου ισλαμιστή πολιτικού.

Στις 19 Οκτωβρίου 2010 και οι δύο νομοθέτες ανέφεραν όσα τους είπε ο Ερντογάν για τη βάση ραντάρ σε ένα ανώτερο περιουσιακό στοιχείο της Quds Force, που ονομάζεται Hüseyin Avni Yazıcıoğlu και είναι ένας καταδικασμένος κακοποιός που είχε υπηρετήσει σε τρομοκρατικές ενέργειες σε σχέση με τη Δύναμη Quds στο παρελθόν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα χώρο στο λόφο Çamlıca της Κωνσταντινούπολης, με θέα στο Βόσπορο. Ο Yazıcıoğlu συνέταξε αργότερα μια αναφορά για τις λεπτομέρειες της συνομιλίας και την παρέδωσε στον Naser Ghafari. Η έκθεση μαζί με δεκάδες άλλα έγγραφα πληροφοριών που συνέλεξε ο Yazıcıoğlu ελήφθη από την αστυνομία όταν η δυσαρεστημένη σύζυγος του Yazıcıoğlu, Kamile, αποφάσισε να διώξει τον άντρα της, αφού οι δύο είχαν συζυγικά προβλήματα. Η αστυνομία αρχικά δεν έδωσε μεγάλη προσοχή στους ισχυρισμούς της συζύγου.

Ωστόσο, όταν η σύζυγος παρέδωσε έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις και ψηφιακό υλικό, όπως μονάδες flash, η αστυνομία συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα του θέματος και ενημέρωσε το τμήμα αντιτρομοκρατίας της Κωνσταντινούπολης, το οποίο εργαζόταν στην έρευνα του Quds Force. Η αστυνομία διενήργησε τη δική της ανεξάρτητη έρευνα, σάρωσε τα τηλέφωνα του Yazıcıoğlus, παρακολούθησε τους ιρανούς χειριστές και άλλους υπόπτους και επαλήθευσε τους ισχυρισμούς της συζύγου. Προς έκπληξη των ερευνητών, ο Yazıcıoğlu αποδείχθηκε στενός φίλος του Hakan Fidan, επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT.

Police expert report on documents recovered from a seized flash drive: 

-Τοποθεσία: Κωνσταντινούπολη, Çamlıca Hill.

-Ημερομηνία: 19 Οκτωβρίου 2010

-Seracettin Karayağız, αναπληρωτής από την επαρχία Muş / Hayrettin Çakmak, αναπληρωτής από την Bursa

-Ο Σερασετίν Μπέη λέει ότι η Τουρκία στο παρελθόν είχε μετατρέψει την ιρανική παραμεθόρια περιοχή της σε μια πρώτη γραμμή [μάχης] για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Αλλά σήμερα η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε αυτήν την περιοχή να γίνει πρώτη γραμμή και να αντιστέκεται σε τέτοιες προσπάθειες. Προχωρεί ακόμη πιο πέρα ​​από αυτό ενισχύοντας γρήγορα τους δεσμούς της με το Ιράν και άλλες γειτονικές χώρες, δημιουργώντας οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις και ενισχύοντας τις.

-Στο πλαίσιο αυτού του αιτήματος που στοχεύει στον περιορισμό της Τουρκίας βρίσκεται μια προσπάθεια να σαμποτάρει τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Όπως ήταν στο παρελθόν, θέλουν να θέσουν την Τουρκία σε μια σχέση μονομερούς εξάρτησης [με το ΝΑΤΟ / τη Δύση]. Αυτή η κατάσταση είναι μια παγίδα που θα καταστρέψει όλες τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και ο Tayyip Bey το γνωρίζει αυτό, σκέφτεται το ίδιο και λέει τα ίδια πράγματα.

(Εδώ, ο κ. Hayrettin παρεμβαίνει στη συνομιλία και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός [Ερντογάν] είπε: «Όταν έχω μια ευκαιρία, ξέρω τι να κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκρατικές όσο το Ισραήλ.

-Seracettin Bey: ”Δεν θέλουν μια Τουρκία που θα είναι αυτοσυντηρούμενη. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η διακοπή σχέσεων με το Ιράν είναι ένας σημαντικός στόχος για αυτούς και γι ‘αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να είναι μαζί τους. Επιπλέον, ο Tayyip δεν θέλει να χάσει τίποτα από αυτό το σημείο και μετά. Θέλει να έχει επιρροή στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω, όπως θέλουν οι ΗΠΑ, θα αρνούμαστε αυτά που έχουμε πει και κάναμε μέχρι τώρα. Ο Ταγίπ που έχω μάθει θα χαλάσει αυτό το σχέδιο ΝΑΤΟ”.

Το 2014, ο Ερντογάν κατάφερε να σταματήσει την έρευνα της Δύναμης Quds και απέλυσε τους αρχηγούς της αστυνομίας και τους εισαγγελείς που συμμετείχαν στην έρευνα, οι οποίοι ενοχλούσαν τους ανώτερους βοηθούς του. Το 2016, υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα στο ΝΑΤΟ ξεκινώντας μια μαζική εκκαθάριση σχεδόν όλων των αξιωματικών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των δύο τρίτων όλων των στρατηγών και θαυμαστών από το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ένα ψεύτικο πραξικόπημα.

Flash drive obtained from Quds Force asset revealed intelligence collected in Turkey on behalf of Iran:  

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι συνεργάτες του άρχισαν επίσης να διασκεδάζουν την ιδέα της διακοπής της πρόσβασης των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση Incirlik, όπου αναπτύχθηκαν στρατεύματα των ΗΠΑ και των συμμαχιών, καθώς και το κλείσιμο της βάσης Καντρέκ Ραντάρ.

Η φερόμενη εμπλοκή του Incirlik, όπου στρατεύματα και στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκαν, στη στρατιωτική κινητοποίηση της 15ης Ιουλίου 2016 ήταν ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της κυβέρνησης στο πραξικόπημα ψευδούς σημαίας, με Τούρκους αξιωματούχους να κατηγορούν δημόσια το ΝΑΤΟ, ειδικά τις ΗΠΑ. Δεν έχουν υπάρξει αποδεικτικά στοιχεία από την κυβέρνηση για να υποστηρίξουν κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ ή άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στη στρατιωτική κινητοποίηση εκείνο το βράδυ.

Τον Ιανουάριο του 2018, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT ότι είχε παραδώσει στον τότε υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson τις απαιτήσεις του τουρκικού λαού σχετικά με το İncirlik κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βανκούβερ. Τον Ιούλιο του 2018, ο Ερντογάν έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα του κλεισίματος της αεροπορικής βάσης Ιcncirlik στους Αμερικανούς, ακολουθούμενο από παρόμοια σχόλια από τον νεοεθνικιστή σύμμαχό του Ντοσού Περίνσεκ.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube