REAL TIME |

Weather Icon
Αίγυπτος , ΗΠΑ , Τουρκία 2 Ιουνίου 2021

Ερντογάν: Άνοιγμα στην Αίγυπτο- Προειδοποίηση στις ΗΠΑ

Ερντογάν: Άνοιγμα στην Αίγυπτο- Προειδοποίηση στις ΗΠΑ

Να μεγιστοποιήσει τη συνεργασία της με την Αίγυπτο και με χώρες και του Κόλπου «σε μια βάση αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως ελπίζει η Τουρκία.

Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου παραμένουν τεταμένες από τότε που ο στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε το 2013 τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ηγετικό μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που πρόσκειται στον Ερντογάν.

Παράλληλα η Τουκία έχει δύσκολες σχέσεις και με τη Σαουδική Αραβία λόγω της τουρκικής στήριξης στο Κατάρ σε μια περιφερειακή διαμάχη και λόγω της δολοφονίας του Σαουδάραβου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

«Η επιθυμία μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες για συνεργασία στο μέγιστο επίπεδο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε μια βάση αμοιβαίου οφέλους… Η ίδια κατάσταση ισχύει και για όλες τις χώρες του Κόλπου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT Haber.

Την ώρα που η Άγκυρα προσπαθεί για να επιδιορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με το Κάιρο και τη Σαουδική Αραβία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του προς τις ΗΠΑ.

Χθες μαλιστα, και δύο εβδομάδες πριν από τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι διακινδυνεύουν να «χάσουν έναν πολύτιμο φίλο» καθώς «βάζουν με την πλάτη στον τοίχο» την Τουρκία.

«Αυτοί που σπρώχνουν στον τοίχο τη Δημοκρατία της Τουρκίας χάνουν έναν πολύτιμο φίλο», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

«Ποιος είναι ο λόγος των εντάσεων; Η λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν είχατε κανένα άλλο πρόβλημα να λύσετε πριν αποφασίσετε να παραστήσετε τον συνήγορο της Αρμενίας;», δήλωσε χθες αναφερόμενος στην αναγνώριση τον Απρίλιο από την Ουάσινγκτον της γενοκτονίας των Αρμενίων από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε επίσης σε αρκετά ακόμη θέματα που δηλητηριάζουν από το 2016 τις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον, ιδίως την αμερικανική υποστήριξη σε κουρδικές ένοπλες οργανώσεις στη Συρία που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

«Αν οι ΗΠΑ είναι πράγματι σύμμαχοί μας, σε τίνος την πλευρά πρέπει να συντάσσονται, αυτή των τρομοκρατών ή τη δική μας; Δυστυχώς, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες», είπε

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube