Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Τουρκία 13 Ιουνίου 2021

Eπίθεση γοητείας της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ εν όψει της Συνόδου

Eπίθεση γοητείας της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ εν όψει της Συνόδου

Η Τουρκία διεξάγει επίθεση γοητείας πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου. Κατά συνέπεια, προσπαθεί να ενεργήσει σαν να μην υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Άγκυρας και της συμμαχίας, δήλωσε ο Στίβεν Α. Κουκ στους Nervana Mahmoud του Ahval, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στο νέο επεισόδιο της σειράς podcast της Turkish Trends.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει αρκετές διμερείς συναντήσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις που πλήττονται από κρίσεις. Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας είναι μια από τις πιο ευαίσθητες και σημαντικές για το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Κουκ. Η Άγκυρα θεωρεί τον εαυτό της μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη και όχι απλώς ένα πλεονέκτημα για τη νότια πλευρά της συμμαχίας.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας είναι η απόκτηση πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα, τα οποία παρέδωσε η Μόσχα το 2019. Κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την αγορά ως χαρακτηριστικό της κυριαρχίας της Τουρκίας εκείνη την εποχή.

Η αγορά προκάλεσε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ και η χώρα θα πρέπει να απορρίψει τα συστήματα άρσης των κυρώσεων. Η Άγκυρα αντιτίθεται στην ιδέα της αποστολής του οπλιστικού συστήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές στα ΜΜΕ, ενδέχεται να είναι ανοιχτή στην ιδέα του ελέγχου του συστήματος μαζί με το αμερικανικό προσωπικό.

Ωστόσο, την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ned Price, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν προσέφεραν ποτέ καμία ένδειξη» ότι μπορεί να είναι «πρόθυμες να δεχθούν την κατοχή της Τουρκίας από το σύστημα S-400». Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει μηχανισμό για να διώξει την Τουρκία, είπε ο Κουκ, αλλά υπάρχουν τρόποι να απομονωθεί η χώρα.

Τόσο το ζήτημα S-400 όσο και οι επιθετικές δραστηριότητες του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουν να αποτελούν πονοκέφαλο και η κυβέρνηση του Ερντογάν θα συνεχίσει να κάνει τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δυσαρεστημένα, δήλωσε ο Κουκ. «Η Τουρκία παρουσιάζει ένα γεωπολιτικό δίλημμα για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αναλυτής. Επίσης, ο Ερντογάν δεν θέλει να αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ. Θέλει να συνεχίσει τη δική του ατζέντα ενώ παραμένει εντός της συμμαχίας, κάτι που μερικές φορές την υπονομεύει.

Ο Κουκ είπε επίσης ότι αναμένει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά ζητήματα θα τεθούν από τον Μπάιντεν κατά τη διμερή συνάντηση, καθώς αυτά τα θέματα είναι σημαντικά για τη διοίκησή του.

πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube