Weather Icon

“Εντοπίστηκε” πολυεκτοξευτής αρμενικής κατασκευής! Σημάδι αλλαγής του αμυντικού δόγματος;

“Εντοπίστηκε” πολυεκτοξευτής αρμενικής κατασκευής! Σημάδι αλλαγής του αμυντικού δόγματος;

Αρμενία: Ένας νέος τύπος όπλου εντοπίστηκε σήμερα στην Αρμενία, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλάζουν το δόγμα τους σε πιο ευέλικτο μετά την ανάλυση της ξεπερασμένης στρατηγικής που υιοθετήθηκε κατά τον περασμένο πόλεμο στο Artsakh.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Armenia Files, το οποίο αναδημοσιεύει το Armenologio, ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων πολλαπλών πυραύλων τύπου 8-βαρελιών 122 mm BM-21 (MRLS) τοποθετημένο σε ένα φορτηγό Toyota Hilux εμφανίστηκε κάπου σε δημόσιους δρόμους στην Αρμενία.

Το φορτηγό είχε κυρίως αναβαθμίσεις για να χειριστεί την ώθηση εκτόξευσης των πυραύλων 122mm.
Το συμβατικό BM-21 “Grad” που χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο του περασμένου έτους και από τις δύο πλευρές μπορεί να πυροβολήσει 40 ρουκέτες 122 χιλιοστών, αλλά είναι πιο αργός και λιγότερο ευέλικτος όσον αφορά την κινητικότητα, κάτι που θα είναι κρίσιμο σε οποιαδήποτε μελλοντική αντιπαράθεση. Η κινητικότητα στον σύγχρονο πόλεμο είναι το κλειδί για την επιτυχία, καθώς βαρύτερα, πιο αργά οχήματα με παλαιότερους, λιγότερο αποδοτικούς κινητήρες χρησιμοποιούνται συχνά σε στατικά σημεία πυροδότησης ή είναι άβολο για γρήγορη πυροδότηση και ελιγμό σε διαφορετική τοποθεσία, ή πιθανώς σε οχυρωμένο κρησφύγετο, καθώς τα αεροσκάφη θα να είστε αερομεταφερόμενοι για να τους κυνηγήσετε.

Το Armenia BM-21 φαίνεται από τις διασταυρώσεις ενός αεροσκάφους επίθεσης TB2 του Αζερμπαϊτζάν Bayraktar κατά τη διάρκεια του πολέμου

Αυτός ο τύπος «ελαφρύτερου» MRLS δεν είναι νέα ιδέα, όπως χρησιμοποιήθηκε αλλού στη Μέση Ανατολή, όπως η Συρία και η Λιβύη.
122 mm MRLS στη σύγκρουση στη Λιβύη
Συριακός αντάρτης 122 mm MRLS

Τι θα μπορούσαν να φέρουν τέτοια συστήματα στον Αρμενικό στρατό;

Πρώτα απ ‘όλα, είναι εύκολο να κατασκευάσουν μαζικά προϊόντα. Συριακές, Λιβυκές, Υεμένες, Παλαιστίνιες και Λιβανέζικες οργανώσεις μπόρεσαν να το κάνουν ενώ είχαν λιγότερες δυνατότητες από ό, τι η Αρμενία ως λειτουργικό, πραγματικό κράτος. Έτσι, η μαζική παραγωγή αυτών των χαμηλού κόστους, γρήγορης συναρμολόγησης συστημάτων MRL θα είναι μια σχετικά εύκολη εργασία.
Δεύτερον, αποδοτικότητα: το Toyota Hilux έρχεται σε μια σειρά 4-6 κυλίνδρων, πολύ πιο αποδοτικούς κινητήρες σε σύγκριση με τα σοβιετικά φορτηγά Zil ή Ural. Αυτά τα μικρότερα ιαπωνικά οχήματα γνωστά για τη βαριά χρήση τους σε ακραία κλίματα θα είναι πιο αποτελεσματικά από την άποψη του κόστους συντήρησης και του χρόνου υπερωρίας.

Τρίτον, ευκολία λειτουργίας: η κατάρτιση για χρήση αυτών των συστημάτων ΑΟΚ δεν χρειάζεται μακροχρόνια, ειδική στρατιωτική εκπαίδευση. Αυτά χρησιμοποιούνται συχνά από κακώς εκπαιδευμένους αντάρτες μαχητές στη Μέση Ανατολή. Ας αφήσουμε τις δυνατότητες κίνησης 4 × 4 που θα τους επέτρεπαν να κινηθούν σχετικά ελεύθερα σε διαφορετικούς τύπους εδάφους.

Συμπερασματικά, ο πόλεμος γίνεται πιο κινητός, και νεότεροι τύποι nimbler, χρειάζονται περισσότερα κινητά οχήματα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προηγμένου πολέμου. Ακόμη και μια αποφασιστική, πολύ γρήγορη δύναμη όπως οι Χούθι δημιούργησε σοβαρά προβλήματα για μια καλά εξοπλισμένη δύναμη μάχης όπως η Σαουδική Αραβία. Οι στατικές θέσεις και τα μεγαλύτερα, παλαιότερα οχήματα έχουν σίγουρα ένα λιγότερο ελπιδοφόρο μέλλον.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube