Weather Icon
Κύπρος , Τουρκία 23 Ιουνίου 2021

Εισβολή: Αναζητούν έως και 150 νεκρούς στην περιοχή απόβασης

Εισβολή: Αναζητούν έως και 150 νεκρούς στην περιοχή απόβασης

Από τους πεσόντες και τους εκτελεσθέντες εθνοφρουρούς στην ευρύτερη περιοχή του σημείου της τουρκικής απόβασης τον Ιούλιο του 1974, δεν ταυτοποιήθηκε σχεδόν κανένας, γεγονός για το οποίο η Τουρκία δεν έδωσε εξηγήσεις.

Παρά το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της απόβασης διενεργήθηκαν εκσκαφές κατόπιν υποδείξεων, πληροφοριών και μαρτυριών όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Ύστερα από το δημοσίευμα του «Φ» για την ύπαρξη ομαδικού τάφου στην περιοχή «Πικρό Νερό» μεταξύ Καραβά και Αγίου Γεωργίου Κερύνειας, επικοινωνήσαμε με πρόσωπο-«κλειδί» στη διερεύνηση της υπόθεσης, το οποίο ανέφερε πως όντως οι μαρτυρίες αναφέρονται σε περίπου 40 νεκρούς. Όπως είπε, με βάση τη διερεύνηση που έγινε αλλά και τις ενυπόγραφες μαρτυρίες, οι οποίες προσδίδουν μεγαλύτερη αξιοπιστία στην όλη υπόθεση, τα γεγονότα έχουν όπως γράφτηκαν στον «Φ». Μάλιστα, όπως είπε, πέραν των μαρτυριών όλων όσοι έλαβαν μέρος στην ταφή των στρατιωτών, υπάρχουν ίσως και δεκάδες περιστασιακές μαρτυρίες από ανθρώπους που είδαν στιγμιότυπα από την ταφή ή που γνωρίζουν γι’ αυτήν, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε δύο μέρες.

Όσον αφορά τους νεκρούς, φαίνεται να προήλθαν από την περισυλλογή των στρατιωτών οι οποίοι είτε έπεσαν στην επιχείρηση απόκρουσης της εισβολής, είτε συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν από τους Τούρκους εισβολείς. Όταν ρωτήθηκε σχετικά πρώην στέλεχος υπηρεσίας του Δημοσίου, ανέφερε, πως όλα τα στοιχεία και οι μαρτυρίες καταλήγουν στο ότι εκτελέστηκε σημαντικός αριθμός εθνοφρουρών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ» εκτίμησε, πως τα άτομα που έπεσαν μαχόμενα ή εκτελέστηκαν μάλλον κυμαίνονται μεταξύ 100-150. Η ίδια πηγή ανέφερε στον «Φ», πως οι περισσότεροι στρατιώτες εξαφανίζονται στην περιοχή της Κερύνειας.

Όπως εξήγησε, οι μόνοι νεκροί που εντοπίστηκαν είναι όσοι θάφτηκαν από τους Τούρκους στο σημείο όπου στήθηκε το μνημείο της απόβασης της τουρκικής εισβολής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οστά των συγκεκριμένων στρατιωτών, βρέθηκαν πριν αρχίσει καν η προσπάθεια της Διερευνητική Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και φυλάχτηκαν. Στην πορεία, κάποια από τα οστά παραδόθηκαν στην ΔΕΑ και ταυτοποιήθηκαν.

Όσον αφορά τον ομαδικό τάφο στο «Πικρό Νερό», πέραν των περίπου 40 που έχουν ταφεί, έγιναν και μεμονωμένες ταφές και όπως μας ελέχθη, σε μια περίπτωση (μετά την ταφή των 40) μέσα σε ένα αυτοκίνητο μεταφέρθηκε ένας άνθρωπος με πουκάμισο λευκού χρώματος και μετά την αποβίβαση του εκτελέστηκε και πετάχτηκε και αυτός στον τάφο.

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία από άτομο (μη Τούρκο) το οποίο έλαβε μέρος στην απόβαση, οι τουρκικές δυνάμεις συνέλαβαν περίπου 100 Ελληνοκύπριους τους οποίους σε κάποια στιγμή οδήγησαν σε χωράφι όπου και τους εκτέλεσαν. Το άτομο που έδωσε την πληροφορία, ανέφερε ωστόσο, πως ο ίδιος δεν ήταν παρών κατά την εκτέλεση αλλά έλαβε γνώση του τι συνέβη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην περιοχή υπήρχαν τρία σπίτια τα οποία με την πάροδο των χρόνων κατεδαφίστηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια εργασιών βρέθηκαν λείψανα, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να έχει αποδειχθεί.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά καιρούς, οι πληροφορίες και οι μαρτυρίες που δόθηκαν αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές. Άτομο που ήταν εμπλεκόμενο στις έρευνες με το οποίο επικοινώνησε ο «Φ», διερωτήθηκε πώς μέχρι σήμερα δεν καρποφόρησαν οι έρευνες, αφήνοντας να νοηθεί πως υπάρχει σκοπιμότητα από τουρκικής πλευράς, διότι ίσως αποδειχθεί πως αρκετοί από τους νεκρούς έχουν εκτελεστεί.

Απώλειες κατά τη διάρκεια της εισβολής είχαν και οι Τούρκοι και ανάμεσα στους συμπεριλαμβάνεται και ο Διοικητής του 50ου Συντάγματος Πεζικού, συνταγματάρχης Καραογλάνογλου, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά μπαζούκα, τα οποία έπληξαν το σπίτι στο οποίο διέμενε. Σκοτώθηκαν, επίσης, άλλοι περίπου 70 Τούρκοι των οποίων τα ονόματα καταγράφονται σε επιτύμβια πλάκα στο μουσείο της τουρκικής εισβολής. Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι εκτελέσεις συλληφθέντων εθνοφρουρών έγιναν και για σκοπούς εκδίκησης.

Στο μεταξύ, συγγενείς αγνοουμένων ζητούν να περιληφθεί η περίπτωση του ομαδικού τάφου στο Πικρό Νερό στη ΔΕΑ και να ζητηθεί επιτακτικά η διενέργεια εκσκαφών ώστε, να διερευνηθούν οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων της ταφής στον ομαδικό τάφο.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube