Weather Icon

Εγκληματίες και κατάσκοποι ενώνουν τις δυνάμεις τους

Εγκληματίες και κατάσκοποι ενώνουν τις δυνάμεις τους

Το Ransomware τονίζει τις προκλήσεις και τα λεπτά σημεία της κυβερνοασφάλειας. Οι κυβερνήσεις επιθυμούν και να αμυνθούν, αλλά και να επιτεθούν σε άλλες κυβερνήσεις.

Τον προηγούμενο μήνα, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ιρλανδίας βγήκε εκτός λειτουργίας. Στις 14 Μαΐου, η Εκτελεστική Υπηρεσία Υγείας (HSE), ο κρατικός φορέας παροχής υγειονομικής περίθαλψης, επλήγη από επίθεση «ransomware», η οποία διέκοψε τη λειτουργία των περισσότερων συστημάτων υπολογιστών του. Οι επιτιθέμενοι απείλησαν ότι, μόνο εάν η HSE τούς έδινε 20 εκατομμύρια δολάρια (16,5 εκατομμύρια ευρώ), δεν θα δημοσίευσαν τα κλεμμένα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων εμπιστευτικών αρχείων των ασθενών. Αυτό, όμως, η HSE το απέκλεισε. Το προσωπικό, εξαιτίας του ότι δεν λειτουργούσαν τα συστήματα υπολογιστών, κρατούσε όλα τα δεδομένα γραπτώς, γεγονός που καθυστέρησε τις διαδικασίες και ενόχλησε αρκετά τους ασθενείς. Μέχρι τις 14 Ιουνίου, η HSE δεν είχε ακόμη επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Αυτή η διακοπή λειτουργίας συστημάτων και η αναστάτωση που προκλήθηκε, ίσως να είχε απολαύει μεγαλύτερης προσοχής  παγκοσμίως, εάν, μία εβδομάδα πριν, δεν είχε συμβεί μια παρόμοια επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα την απενεργοποίηση σημαντικού πετρελαιαγωγού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στις 7 Μαΐου, η Colonial Pipeline, εταιρεία της οποίας το ονομαστικό περιουσιακό στοιχείο παράγει σχεδόν μισά από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στην ανατολική ακτή της Αμερικής, είχε πληγεί από κυβερνοεπίθεση και έπρεπε να κλείσει τον αγωγό πετρελαίου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πανικό, με τον Μπάιντεν να καλεί τις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης. Η εταιρεία πλήρωσε λύτρα άνω των 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρόλα αυτά, χρειάστηκαν να περάσουν αρκετές μέρες για να ανοίξει και πάλι ο αγωγός.

Αυτές οι δύο ιστορίες δίνουν, κατά κάποιο τρόπο, το ίδιο μάθημα. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πλήττονται από επιθέσεις ransomware, και ορισμένοι από τους στόχους των επιθέσεων αυτών είναι οι κολοσσοί. Τους τελευταίους μήνες οι επιτιθέμενοι έχουν χτυπήσει τη JBS, τον μεγαλύτερο παραγωγό κρέατος στον κόσμο, αλλά και την Apple.

Εν ολίγοις, παρατηρείται κλιμάκωση. Οι επιθέσεις σε βασικές λειτουργίες του κράτους, όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι κρίσιμες υποδομές (π.χ. αγωγοί), θεωρούνται χαρακτηριστικά πολέμου, εξέγερσης ή τρομοκρατίας. Προκαλούν έντονη ανησυχία στις κυβερνήσεις, καθώς ζητούν λύτρα, ειδικά όταν οι εγκληματίες, που διαπράττουν τις επιθέσεις, προέρχονται από εχθρικές χώρες. Οι συμμορίες, που ευθύνονται για τις επιθέσεις στη ΗSE και την Colonial Pipeline, φαίνεται να έχουν την έδρα τους στη Ρωσία, όπως, άλλωστε, και πολλές άλλες παρόμοιες συμμορίες. Κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, στη σύνοδο κορυφής, στις 16 Ιουνίου, ο Μπάιντεν ανέφερε 16 τύπους υποδομών κατά των οποίων δεν θα επιθυμούσε να επαναληφθούν κυβερνοεπιθέσεις.

για τη συνέχεια ΟικονομικόςΤαχυδρόμος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube