Weather Icon
Δημογραφικό 11 Ιουνίου 2021

Δημογραφικό SOS: Η Ελλάδα χώρα γερόντων

Δημογραφικό SOS: Η Ελλάδα χώρα γερόντων

Τα επόμενα 50 χρόνια ο ελληνικός πληθυσμός προβλέπεται να μειωθεί κατά 20%, πολύ πάνω από τη μείωση 5% της ΕΕ στο σύνολό της.

Και αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι η γονιμότητα στη χώρα μας θα αυξηθεί από τα σημερινά επίπεδα του 1,34 παιδιά ανά γυναίκα, σε 1,54 παιδιά, δηλαδή στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία Έκθεση Γήρανσης της Κομισιόν.

Αυτό το μακροπρόθεσμα μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, απουσιάζει σχεδόν τελείως από τη δημόσια συζήτηση, ούτε αντιμετωπίζεται με ένα επίδομα τέκνου στην τάδε περίπτωση ή ένα επίδομα γονέα στη δείνα.

Συνεχίζουμε απλώς να δηλώνουμε «σοκαρισμένοι» κάθε φορά που διαβάζουμε έρευνες για το πόσο λιγότεροι θα είμαστε σε 20, 30 και 50 χρόνια, χωρίς να διαθέτουμε σχέδιο.

Η ενίσχυση των νέων ζευγαριών είναι το πρώτο και αυτονόητο. Το δεύτερο είναι να ανοίξει μια τολμηρή κουβέντα για πολιτικές αύξησης του πληθυσμού μέσω εισροής νέου αίματος στη χώρα.

Τα κίνητρα για την επιστροφή Ελλήνων της διασποράς που αυξήθηκαν σημαντικά την τελευταία 10ετία, και κινούνται μεταξύ 300-500.000, νέοι ως επί τω πλείστον άνθρωποι ηλικίας 30-50 ετών, είναι μια τέτοια πολιτική, όπως λέει στο Liberal, o Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, η οποία πρόσφατα παρουσίασε μια νέα πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την ανάδειξη του δημογραφικού και την αντιμετώπισή του.

Αλλά για να συμβεί, πρέπει να ενταθούν οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές που θα επιτρέπουν σε Έλληνες της διασποράς να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και να εργάζονται είτε στη χώρα μας, είτε στο εξωτερικό μέσω τηλεργασίας.

Κυρίως όμως πρέπει να μειωθεί κι άλλο η φορολόγηση της εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή ένα μέτρο είναι η παροχή φορολογικών κινήτρων και κυρίως η απόφαση να μειωθεί στο 50% ο φόρος εισοδήματος για όσους Έλληνες επιστρέψουν από το εξωτερικό.

 

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube