Weather Icon

Διγλωσσία από την Άγκυρα: Προβληματισμός και ετοιμότητα στην Αθήνα – Kλίμα έντασης και απειλές με το Γιαβούζ – Νέο μήνυμα των Αμερικανών με F-15 πάνω από τη Ρόδο

Διγλωσσία από την Άγκυρα: Προβληματισμός και ετοιμότητα στην Αθήνα – Kλίμα έντασης και απειλές με το Γιαβούζ – Νέο μήνυμα των Αμερικανών με F-15 πάνω από τη Ρόδο

Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τη ναυτική άσκηση «Deniz Kurdu 21» καταγράφηκε μπαράζ παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο κυρίως από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και ATR-72 αλλά και από ναυτικά ελικόπτερα.

Έντονο προβληματισμό αλλά και «καμπανάκι» για πλήρη εγρήγορση προκαλεί στην Αθήνα και στο Ελληνικό επιτελείο το διπλό πρόσωπο που δείχνει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία. Από τη μια επιχειρεί «άνοιγμα» προς την Ευρώπη και ταυτόχρονη δήθεν διάθεση για επανεκίνηση των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων και από την άλλη με εμπρηστικές δηλώσεις «εντός των τειχών» αλλά και με μια σειρά από προκλήσεις χαμηλής έντασης συντηρεί τις παράλογες διεκδικήσεις της και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναλάβει ενέργειες που παραπέμπουν στο καλοκαίρι του 2020.

Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τη ναυτική άσκηση «Deniz Kurdu 21» καταγράφηκε μπαράζ παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο κυρίως από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και ATR-72 αλλά και από ναυτικά ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επανεμφανίστηκε αριθμός μαχητικών της TUAF ωστόσο οι γείτονες απέφυγαν τις εμπλοκές με τα Ελληνικά «γεράκια» όπως και τις υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά. Το ενδιαφέρον τους εστιάστηκε στην μαζική καταγραφή παραβάσεων και παραβιάσεων με ταυτόχρονη αμφισβήτηση των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον αέρα.

Την ίδια ώρα με μπαράζ δηλώσεων Τούρκοι αξιωματούχοι φροντίζουν συνεχώς να επαναλαμβάνουν τις γνωστές θέσεις τους περί δήθεν αποστρατικοποίησης των ακριτικών Ελληνικών νησιών. Για να πάρουν ηχηρό μήνυμα-απάντηση όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από την Ουάσιγκτον με τους Αμερικανούς να στέλνουν μαχητικά F-15 στο Ανατολικό Αιγαίο δίπλα στα Ελληνικά F-16. Χθες πέταξαν πάνω από τη Λέσβο και την Κω ενώ σήμερα απανέλαβαν τις πτήσεις στη Ρόδο αυτή τη φορά οι οποίες και πάλι προέβλεπαν σενάρια εικονικών βομβαρδισμών με κατάδειξη στόχων από JTAC Έλληνες κομάντος πάνω από τα Ελληνικά νησιά.

Όμως οι γείτονες παρά τη συνεχή πίεση που δέχονται από την υπερδύναμη φρόντισαν και σε επίπεδο ενεργειών να κάνουν ένα ακόμη προκλητικό βήμα στέλνοντας για επιστημονικές δήθεν έρευνες το «Tubikat Marmar» στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου, Σάμου και Ικαρίας. Το Τουρκικό πλοίο κινείται σχεδόν έως και τα όρια των 6 νμ από τις ακτές των Ελληνικών ακριτικών νησιών σε διεθνή ύδατα αλλά σε περιοχή της οποίας μεγάλο μέρος εμπίπτει σε αρμοδιότητα των Ελληνικών αρχών σχετικά με την έκδοση navtex ακόμα και για επιστημονικές έρευνες.

Εν αναμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου όπου κατά πολλούς θα φανούν οι διαθέσεις της Άγκυρας αλλά κυρίως η θέση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Μπάϊντεν οι γείτονες ήδη άρχισαν να βάζουν στο ‘’κάδρο’’ των προκλήσεων επανεμφάνιση του πλωτού γεωτρύπανου ‘’YAVUZ’’. H Αθήνα εκτιμά ότι τυχόν ενεργοποίηση του γεωτρύπανου θα σημαίνει και απόφαση της Άγκυρας να ‘’βάλει φωτιά’’ στην Ανατολική Μεσόγειο επιδιώκοντας καταστάσεις που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι με τους Στόλους Ελλάδας και Τουρκίας αναπτυγμένους ο ένας απέναντι στον άλλο.

Μόνο που η Αθήνα αυτή τη φορά διαθέτει και την εμπειρία την οποία αποκόμισε τους μήνες της έντασης όπως και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με αιχμή το Πολεμικό Ναυτικό και τα πλοία του Στόλου. Εδώ και ένα χρόνο με συνεχείς ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και διακλαδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες κρατούν σε υψηλά επίπεδα την επιχειρησιακή ετοιμότητα και στους τρεις Κλάδους με έμφαση στην αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων. Σε κάθε περίπτωση το ΓΕΕΘΑ παρακολουθεί τα γεγονότα και ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί άμεσα να ανεβάσει τους δείκτες επιφυλακής. Άλλωστε από πέρυσι έδωσε διαπιστευτήρια όταν σε ελάχιστες ώρες είχε κινητοποιηθεί μέσα στην ‘’καρδιά’’ του καλοκαιριού το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube