Weather Icon
Κοινωνία , Πολιτική 24 Ιουνίου 2021

Δεν τις φάγαμε μαζί τις συντάξεις…

Δεν τις φάγαμε μαζί τις συντάξεις…

Αν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που επιχειρεί ο κ. Π. Τσακλόγλου από 1/1 του 2022 είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 επί Γιανίτση, Σπράου ή ακόμη καλύτερα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η Ελλάδα δεν θα είχε χρεοκοπήσει το 2010 ούτε θα ήταν υποψήφια για μια νέα χρεοκοπία λόγω του ασφαλιστικού στο μέλλον.

Επιπλέον οι περισσότεροι εξ ημών θα μπορούσαμε να ελπίζουμε πως θα λάβουμε αξιοπρεπείς συντάξεις κάτι που θα εξομάλυνε τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις και την πορεία της χώρας.

Μερικές από τις προβλέψεις του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης είναι οι εξής:

-Το  νέο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό μόνο για όποιους κολλήσουν το πρώτο ένσημο μετά την 1/1/2022.

-Προαιρετικά θα μπορούν να ασφαλιστούν και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη το 35ο έτος της ηλικίας.

– Ότι οι ασφαλιστικές εισφορές  που ισχύουν σήμερα δεν προβλέπεται να αλλάξουν.

-Το δικαίωμα επικουρικής σύνταξης θα θεμελιώνεται με 15 χρόνια ασφάλισης ενώ η σύνταξη θα απονέμεται είτε στα 62 είτε στα 67.

-Ο ασφαλισμένος θα έχει δικαίωμα να επιλέξει αν τα χρήματα των ασφαλιστικών του εισφορών θα επενδύονται συντηρητικά ή επιθετικά με στόχο τη διασφάλιση μεγαλύτερων αποδόσεων. Η απόφαση αυτή θα μπορεί να αλλάζει με την πάροδο των ετών.

-Σε περίπτωση θανάτου, η επικουρική σύνταξη θα μεταβιβάζεται κανονικά στον επιζώντα  σύζυγο όπως συμβαίνει και τώρα.

-Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με έναν μαθηματικό τύπο ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του διάφορες παραμέτρους. Φυσικά, οι ασφαλιστικές εισφορές που θα έχουν συσσωρευτεί στον ατομικό κουμπαρά αλλά και η απόδοση θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο.

-Τέλος, κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να παρακολουθεί τακτικότατα το υπόλοιπο του λογαριασμού του ακόμη και από το κινητό του τηλέφωνο…

Αυτό το τελευταίο θα βάλει τέλος και στον ιδιαίτερα διαδεδομένο μύθο πως αυτά που παίρνουμε μας τα χρωστάνε γιατί μας τα έχουν κρατήσει χωρίς κανένας να είναι σε θέση να γνωρίζει τι έχει καταβάλει και ποια είναι η αξία αυτών σήμερα με τις αποδόσεις τους.

Οι νέοι λοιπόν που θα ξεκινήσουν να εργάζονται το 2022 και θα συνταξιοδοτηθούν περί το 2060-65 θα μπορούν να ελπίζουν πως κανένας δεν θα τους ορίσει το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, εξευτελίζοντάς τους τη ζωή τους.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube