REAL TIME |

Weather Icon

Δανία: Εγκρίθηκε ο νόμος για την απέλαση αιτούντων άσυλο εκτός Ευρώπης

Δανία: Εγκρίθηκε ο νόμος για την απέλαση αιτούντων άσυλο εκτός Ευρώπης

Η Δανία θα διώχνει εκτός χώρας άτομα που αιτούνται άσυλο

Η Βουλή της Δανίας ενέκρινε σήμερα νόμο που δίνει τη δυνατότητα στη σκανδιναβική χώρα να επανεγκαθιστά αιτούντες άσυλο σε χώρες εκτός Ευρώπης, αψηφώντας τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει τα σχέδιά της που απηύθυναν ΜΚΟ και τα Ηνωμένα Έθνη, που φοβούνται μια υποβάθμιση των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Η κίνηση να περάσει το νομοσχέδιο, με 70 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 24 κατά, έρχεται προφανώς σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδιαμορφώσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση και το άσυλο, ένα εξαιρετικά διχαστικό θέμα εντός της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στη Δανία να μεταφέρει πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της σε κέντρα ασύλου σε μια άλλη χώρα, πιθανόν εκτός Ευρώπης, όπου οι υποθέσεις των αιτούντων άσυλο θα επανεξετάζονται και εκείνοι πιθανόν θα αποκτούν προστασία σε εκείνη τη χώρα.

“Αν κάνετε αίτηση για άσυλο στη Δανία, ξέρετε ότι θα σταλείτε σε μια χώρα εκτός Ευρώπης και άρα ελπίζουμε πως οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία”, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο δίκτυο DR ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος για τη μετανάστευση Ράσμους Στόκλουντ.

Η πλούσια σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει γίνει διαβόητη για τις σκληροπυρηνικές μεταναστευτικές πολιτικές της την τελευταία δεκαετία, έχει θέσει ως στόχο μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο και να δέχεται πρόσφυγες μόνο με το σύστημα ποσοστώσεων του ΟΗΕ.

Η Δανία δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με κάποια χώρα, αλλά ο Στόκλουντ είπε πως διαπραγματεύεται με αρκετές υποψήφιες χώρες.

Επικριτές ανησυχούν ότι το σχέδιο θα υπονομεύσει την ασφάλεια και την ευημερία των προσφύγων και θα θέσει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, καθώς και ότι θα επιτρέψει στη Δανία να αποφύγει τις υποχρεώσεις που έχει στο πλαίσιο της ΕΕ.

“Η ιδέα εξωτερίκευσης της ευθύνης για την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου των αιτούντων άσυλο είναι ανεύθυνη και στερείται αλληλεγγύης”, δήλωσε η Σαρλότ Σλέντε, γενική γραμματέας της ΜΚΟ Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σε δήλωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Reuters.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε τον περασμένο μήνα τη Δανία να μην εγκρίνει το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, θα λειτουργήσει σαν καταλύτης σε μια “κούρσα προς τον πάτο”, αν άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρχίσουν να αντιγράφουν την πολιτική της Δανίας.

“Η UNHCR παραμένει σθεναρά αντίθετη στην εξωτερίκευση πρωτοβουλιών που μεταφέρουν με τη βία αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες”, δήλωσε τον Μάιο η βοηθός ύπατος αρμοστής Τζίλιαν Τριγκς.

“Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τα δικαιώματα εκείνων που αναζητούν ασφάλεια και προστασία, δαιμονοποιώντας και τιμωρώντας τους και μπορεί να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο”, είπε η Τριγκς.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube