Weather Icon

Capital Economics: Κίνδυνος νέας κατρακύλας της λίρας – Ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει ξανά κεντρικό τραπεζίτη

Capital Economics: Κίνδυνος νέας κατρακύλας της λίρας – Ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει ξανά κεντρικό τραπεζίτη

Στην εκτίμηση ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) θα προχωρήσει σε σημαντική μείωση των επιτοκίων, ικανοποιώντας την επιθυμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη και αν χρειαστεί να αλλάξει ξανά ο κεντρικός τραπεζίτης, προχωρά η Capital Economics. Ο βρετανικός οίκος προβλέπει παράλληλα ότι η τουρκική λίρα θα δεχθεί εκ νέου πιέσεις εξαιτίας των ανησυχιών για την προοπτική μείωσης των επιτοκίων.

Είναι μάλιστα πολύ πιθανό η πτώση της τουρκικής λίρας να «ακυρώσει» την όποια μείωση στα επιτόκια, σε έναν φαύλο κύκλο με φόντο τη… βιασύνη του Ερντογάν να πυροδοτήσει ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η CBRT δεν θα μειώσει τα επιτόκια μέσα στον Ιούνιο, αλλά τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, όπως άλλωστε προμήνυσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Η δήλωση του Ερντογάν ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τα επιτόκια» δεν αποτελεί έκπληξη μετά την βίαιη απόλυση του προηγούμενου διοικητή της CBRT, Νάτσι Άμπαλ.

«Έχουμε επισημάνει στο παρελθόν ότι η CBRT τείνει να προχωρά σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και μείωση των επιτοκίων όταν ο πληθωρισμός κορυφώνεται και τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Μάιο από το υψηλό 2 ετών που βρισκόταν».

Όμως οι επενδυτές φοβήθηκαν και η λίρα σημείωσε πτώση 2% έναντι του δολαρίου από τη στιγμή που έκανε τις δηλώσεις ο Ερντογάν και ο διοικητής της CBRT προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές.

«Εκτιμούμε ότι η CBRT θα εκπληρώσει την επιθυμία του προέδρου για μείωση των επιτοκίων από τον Αύγουστο και η χαλάρωση της πολιτικής αναμένεται να είναι επιθετική – προβλέπουμε ότι το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας θα διαμορφωθεί στο 14% στο τέλος του έτους», σημειώνει η Capital Economics.

«Ο βασικός κίνδυνος για αυτή την εκτίμηση είναι ενδεχόμενη αναταραχή ή φόβοι σχετικά με την προοπτική χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής να οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση της λίρας και να εμποδίσουν τη μείωση των επιτοκίων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Ερντογάν ίσως αισθανθεί την… υποχρέωση να κάνει ακόμη μία αλλαγή στην κορυφή της CBRT για να περάσει το δικό του».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube