REAL TIME |

Weather Icon
Γαλλία , Ιστορία , ΝΑΤΟ 6 Ιουνίου 2021

“Εννοείτε και τις 60.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στα νεκροταφεία του Α’ και Β’ παγκόσμιου πολέμου;”

“Εννοείτε και τις 60.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στα νεκροταφεία του Α’ και Β’ παγκόσμιου πολέμου;”

Επέτειος της απόβασης στη Νορμανδία, της μεγάλης συμμαχικής στρατιωτικής επέμβασης για την απελευθέρωση της Δυτικής Ευρώπης (D-Day).
Επικεφαλής της απόβασης ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ στρατηγός Αιζενχάουερ. Η πλειοψηφία των στρατευμάτων Αμερικανοί και Βρετανοί, ενώ μετείχαν οι Ελεύθεροι Γάλλοι, Αυστραλοί, Νεοζηλαδοί, Καναδοί, Ολλανδοί, κ.α. Παρούσα και η Ελλάδα με δύο κορβέτες, τις “Τομπάζης” και “Κριεζής”.
Οι εξασθενημένες από το ανατολικό μέτωπο Γερμανικές δυνάμεις (που ούτως ή άλλως υστερούσαν σε αέρα και θάλασσα) αντιστάθηκαν, αλλά χωρις πολλες δυνατότητες. Έκανε και ο Χιτλερ μια από τις συνήθεις καταστροφικές του παρεμβάσεις (απαγόρευσε να αναδιπλωθούν πιο πίσω, εκτός βεληνεκούς των πολεμικών πλοίων) και δυσκόλεψε τους στρατηγούς του ακομα περισσότερο.
Μέσα σε δύο μήνες η Γαλλία είχε απελευθερωθεί και ακολούθησε σταδιακά όλη η Δυτική Ευρώπη.

Για τα στρατιωτικά τα έχουμε ξαναπεί και αυτα ειναι ιστορικά δεδομένα που δεν αμφισβητούνται. Τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου το κύριο βάρος απέναντι στους Ναζί το σήκωσε η Βρετανία. Ο Χιτλερ έφτασε τον Ιούνιο 1940 πολύ πιο κοντά στη νικη από όσο έχουμε φανταστεί. Αν η Βρετανία είχε τότε συνθηκολογήσει, αν ο Τσωρτσιλ δεν σήκωνε ανάστημα εκείνη την ώρα και αν στη συνέχεια δεν προετοιμαζε την εισοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο, αν ο Χιτλερ εδραιωνε την κυριαρχία του στην Δυτικη Ευρώπη, και στη Β. Αφρική, πιθανοτατα θα είχε κερδισει ΚΑΙ στο ανατολικό μέτωπο αργότερα, καθώς θα ειχε προετοιμαστεί ακόμα καλυτερα και θα στρέφονταν κατα των Ρώσων με ακόμα περισσότερες δυνάμεις. Τα θεμέλια της νίκης μπήκαν τότε. Και η πρώτη ανακατάληψη εδαφών από τους Ναζί ήταν στη Β. Αφρικη από τους δυτικούς.
Μετά το ’41 και ως το τέλος, το βάρος του πολέμου το σήκωσαν οι Σοβιετικοί, οι οποίοι ήταν και εκείνοι που τελικώς κατάφεραν το πιο βαρύ στρατιωτικό χτύπημα στον Χιτλερ. Το ανατολικό μέτωπο ήταν τριπλάσιο σε συγκέντρωση δυνάμεων από το Δυτικό, ενώ η βαναυσότητα των μαχών ασύγκριτα μεγαλύτερη.
Αυτά βεβαίως τα παιδιά της Δύσης, όπως είμαστε – ευτυχώς! – και εμείς, δεν τα πολυξέρουν διότι η ιστορία γράφτηκε από τους νικητές, όχι μόνο των στρατιωτικών πεδίων αλλά και της πολιτικής και φυσικά και της πολιτιστικής κυριαρχίας. Οπότε καθάρισε το Χόλιγουντ, το οποίο φώτισε κυρίως τη συνεισφορά των δυτικών…
Μια ιστορία που με ειχε εντυπωσιάσει όταν τη διάβασα και θυμήθηκα με αφορμή την επέτειο είναι αυτή:
Το 1966 όταν ο Ντε Γκωλ απέσυρε τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποσύρουν όλους τους στρατιώτες τους απο το γαλλικό έδαφος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λυντον Τζονσον ειπε στον υπουργό των εξωτερικών Ρασκ να θέσει στον Ντε Γκωλ το ερώτημα: “εννοείτε και τις 60.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στα νεκροταφεία του Α’ και Β’ παγκόσμιου πολέμου;”.
Ο Ρασκ το έθεσε, ο Ντε Γκωλ δεν απάντησε. Απλώς σηκώθηκε και έφυγε απο το γραφείο του.

 

Eftychis Vardoulakis 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube