Weather Icon

Αρμενία: Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν νίκη Πασινιάν στις εκλογές

Αρμενία: Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν νίκη Πασινιάν στις εκλογές

Αρμενία: Προηγείται το κόμμα «Πολιτική Σύμβαση» του Πασινιάν, ακολουθεί ο συνασπισμός «Hayastan» του Κοτσαριάν. Πυροβολισμοί και καταγγελίες για νοθεία

Το κόμμα «Πολιτική Σύμβαση» στο οποίο ηγείται ο Νικόλ Πασινιάν προηγείται στις βουλευτικές εκλογές της Αρμενίας σύμφωνα με την καταμέτρηση πάνω από το 50% των ψήφων.

Η κεντρική επιτροπή εκλογών δημοσίευσε τα αποτελέσματα από 129 εκλογικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με τα οποία, το κόμμα «Πολιτική Σύμβαση» προηγείται με ισχυρό ποσοστό της τάξεως του 61,63%. Ακολουθεί ο συνασπισμός Hayastan (Αρμενία), του οποίου ηγείται ο Ρομπέρτ Κοτσαριάν με 17,87% και τρίτο με 5,05% έρχεται το κόμμα «Ευημερούσα Αρμενία».

25 κόμματα και συνασπισμοί μάχονται για θέσεις στο εθνικό κοινοβούλιο. Μετά την τροπολογία για το εγκλογικό σύστημα που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2021, τα μέλη του Κοινοβουλίου εκλέγονται μόνο μέσω κλειστών καταλόγων κομμάτων με τη μέθοδο αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων. Τα κόμματα και οι συμμαχίες πρέπει να περάσουν το όριο του 5% και του 7%, αντίστοιχα, για να μπούνε στο Κοινοβούλιο.

Όπως μεταφέρουν αρμενικές πηγές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο συνασπισμόας “Έχω τιμή” έχει εξασφαλίσει το 5,88% των ψηφοδελτίων, το κόμμα της Δημοκρατίας έχει 1,94%, ενώ το κόμμα «φωτεινή Αρμενία» έχει 1,28%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν λίγοτερο από 1%.

Για ατσάλινη επανάσταση έκανε λόγο ο Πασινιάν

Σε δηλώσεις του ο Πασινιάν είπε, ότι ο λαός της Αρμενίας πραγματοποίησε μια “δεύτερη επανάσταση” μετά την εκλογή του το 2018, την οποία χαρακτήρισε “ατσάλινη”. Δεσμεύτηκε να εκπληρώσει όλες τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να διεξάγει διαβουλεύσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Παράλληλα ευχαρίστησε την αστυνομία, την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας για την πρόληψη περιπτώσεων δωροδοκίας και άλλων παραβιάσεων. Επίσης ευχαρίστησε τους διεθνείς εταίρους-τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Γαλλία, το Ιράν, τη Γεωργία και άλλους για την υποστήριξη της Αρμενίας στη δύσκολη πορεία της, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να επεκτείνει τη συνεργασία στο πλαίσιο της CSTO και της EAEU.

Ο Πασινιάν κάλεσε τους οπαδούς του να συγκεντρωθούν απόψε στις 20:00 στην πλατεία της Δημοκρατίας, για να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Αμφισβητεί τα αποτελέσματα το «Hayastan»

Ο συνασπισμός «Hayastan» με επικεφαλής τον δεύτερο πρόεδρο της Αρμενίας, Ρομπέρτ Κοτσαριάν, σε ανακοίνωσή του υποστήριξε, «πως δεν θα δεχτεί τα αποτελέσματα των εκλογών» μέχρι να λάβει απαντήσεις για προβλήματα που προέκυψαν στην εκλοφική διαδικασία, προκειμένου να διαλυθούν όποιες αμβιφολίες. Στην ανακοίνωση κάνει λόγο για «αμφιλεγόμενα αποτελέσματα που δεν εμπνέουην την εμπιστοσύνη».

Πυροβολισμοί και καταγγελίες για νοθεία

Υπενθυμίζεται, ότι η εκλογική διαδικασία, παρά το γεγονός, ότι παρακολουθείται από εικοσαμελή αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού συμβουλίου με επικεφαλής τον πρώην Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργο Κατρούγκαλο, δεν διεξήχθη κάτω από ήρεμες συνθήκες. Και δεν είναι μόνο το γεγονός, ότι η χώρα βρίσκεται υπό αζερική εισβολή, αφού από τις 12 Μαΐου δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν εισβάλλει στα νοτιοανατολικά σύνορα.

Υπήρξαν παρατράγουδα και μάλιστα σοβαρά. Το πρωί της Κυριακής 20 Ιουνίου, όπως σας ενημέρωσε το Infognomonpolitics.gr, σημειώθηκαν πυροβολισμοί στο εκλογικό κέντρο του χωριού Αζατασέν. Πυροβολισμούς επίσης δέχτηκε όχημα που ανήκει στον Αρμάν Μπαμπαζανγιάν, ο οποίος ανήκει σε συνασπισμό με επικεφαλής τον Λεβόν Σιρινιάν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Γενική Εισαγγελία της Αρμενίας έλαβε το Σάββατο 19 Ιουνίου, 338 καταγγελίες για εκλογικές παραβάσεις, με τις 26 από αυτές να βρίσκονται υπό διερεύνηση. Στην ανακοίνωση της η Εισαγγελία έκανε λόγο για «εκλογική δωροδοκία, παρεμπόδιση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, αναγκαστική συμμετοχή, παρεμπόδιση της εκλογικής διαδικασίας, πρόκληση υλικών ζημιών». Όπως σημειώνουν αρμενικές πηγές, διερευνούνται επίσης περιπτώσεις εκλογικής απάτης.

Οπότε παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, η σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσει η αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού συμβουλίου που επιτήρησε τις εκλογές.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube