REAL TIME |

Weather Icon

Από τις «αυτοδιοικούμενες περιοχές» στην απο-αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Από τις «αυτοδιοικούμενες περιοχές» στην απο-αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα η παγίδα για τη Κύπρο

Άριστος Μιχαηλίδης   

Ένα χρόνο μετά από τη συμφωνία της 23ης Μαΐου 2008, μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ, και αφού μεσολάβησε όλος εκείνος ο ενθουσιασμός και οι τυμπανοκρουσίες για τη λύση που ερχόταν μέσω της υποτιθέμενης «κυπριακής διαδικασίας», η οποία απάλλαξε μια και καλή την Τουρκία από την ευθύνη, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έδωσε μια συνέντευξη στην «Καθημερινή» και ξεκαθάριζε αυτό που σήμερα βιώνουμε ως τραγική εξέλιξη.

«Από τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δέχεται να δημιουργήσουμε μια συνομοσπονδία, για να διατηρήσουμε την εποικοδομητική ασάφεια, χρησιμοποιούμε τον όρο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μια διεθνή προσωπικότητα καθώς και ένα τ/κ συνιστών κράτος και ένα ε/κ συνιστών κράτος, ίσου καθεστώτος». Το διευκρίνισε ακόμα περισσότερο: «Με τον κ. Χριστόφια δεν αποφασίσαμε για ομόσπονδο κράτος με δύο επαρχίες, αποφασίσαμε για δύο συνιστώντα κράτη». Άρα συνομοσπονδία.

Σήμερα τρομάζουν δήθεν οι ηγέτες μας διότι τα δύο κρατίδια και η συνομοσπονδία είναι πιο κατηγορηματική τουρκική αξίωση. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι απλώς σήμερα οι Τούρκοι έπαψαν να διατηρούν την «εποικοδομητική ασάφεια» και άφησαν εκτεθειμένους όσους Ελληνοκύπριους πολιτικούς έκαναν πως δεν καταλάβαιναν τι συζητούσαν.

Όμως τα πράματα είναι πιο σοβαρά. Τώρα συμβαίνει αυτό που ο Ταλάτ είχε ομολογήσει από τον Σεπτέμβριο του 2008. Σε συνέντευξη του στη Χαλκίν Σεσί, έλεγε ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την απειλή της «απο-αναγνώρισης» και θα αντιμετωπίσουμε «την εκ νέου εξέταση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1964».

Δηλαδή, του ψηφίσματος που στήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν την άφησε να διαλυθεί όταν αποχώρησαν οι Τουρκοκύπριοι. Από τότε μέχρι σήμερα η τουρκική πλευρά εργαζόταν προς αυτή την κατεύθυνση. Αφού διαπίστωσαν ότι δύσκολα θα αναγνωριστεί το κατοχικό καθεστώς, όλα όσα έκαναν είχαν πρώτιστο στόχο την απο-αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ώστε να αποκτήσει ίσο καθεστώς κρατιδίου με το τουρκοκυπριακό κρατίδιο.

Οι ηγέτες μας έπαιξαν αυτό το παιχνίδι χωρίς καμιά αντίσταση. Δέχτηκαν κάθε ενέργεια Τούρκων και Τουρκοκυπρίων που οδηγούσε σε αυτό το αποτέλεσμα. Πότε για να μην χαλάσουν το κλίμα, πότε για να κάθονται (χωρίς λογική) στο τραπέζι των συνομιλιών, πότε γιατί δεν μπορούσαν να τα βάλουν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, πότε γιατί πίστευαν πως με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα είχαμε καλύτερες προοπτικές για λύση.

Βήμα με βήμα παγιδεύτηκαν βαθιά μέσα στους τουρκικούς σχεδιασμούς και τους εξυπηρέτησαν όσο ποτέ στην ιστορία δεν εξυπηρετήθηκε κατοχικό καθεστώς. Σιώπησαν ακόμα και όταν ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ετοίμαζε εκθέσεις εξαφανίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, και δίνοντας συμβουλές για συνεργασία βορρά και νότου, ακόμα και στρατιωτική.

Στην έκθεση του Ιουλίου 2019, ο Οζερσάι, τότε «υπουργός Εξωτερικών», χαιρέτιζε τη σύσταση του ΓΓ «να υπάρξει συνεργασία και απευθείας επικοινωνία των δύο πλευρών στο νησί», όπως ο ίδιος υποστήριζε επί μήνες, και ο Τσαβούσογλου κατηγορούσε τα Ηνωμένα Έθνη διότι δεν διαβουλεύονται με την «τδβκ». Στόχος πάντα η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Εμείς εκφράζαμε την ικανοποίηση μας για την έκθεση. Όπως πάντα.

Τώρα, περνάμε στο επόμενο στάδιο. Η Τζέιν Χολ Λουτ πήγε την περασμένη Τρίτη στο Προεδρικό και βολιδοσκόπησε τον Πρόεδρο και την ομάδα του αν θα θυμώσουν πολύ ή λίγο όταν ο Γκουτέρες στη νέα του έκθεση τον Ιούλιο, κάνει αναφορά σε «αυτοδιοικούμενες περιοχές» για να ικανοποιηθούν, δήθεν, οι Τουρκοκύπριοι.

Δηλαδή, σκέφτεται να εκχωρήσει κυριαρχία στους Τουρκοκύπριους και να την αφαιρέσει από το νόμιμο κράτος. Θα είναι το πιο καθοριστικό βήμα για να έρθει η ώρα που θα πει Πρόεδρος, αυτός ή ο επόμενος, παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο και θα παραδώσω κοινότητα. Φυσικά, ο Νίκος Αναστασιάδης αντέδρασε προς την Λουτ, αλλά ακόμα κι αν αποφευχθεί η φρασεολογία στη νέα έκθεση θα υιοθετηθεί σε επόμενη. Διότι, αυτή είναι η πορεία που ακολουθούμε. Και κάνουμε πως δεν τη βλέπουμε.

[email protected]

Πηγή: philenews
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube

σχετικά άρθρα