Weather Icon

Αυτό λέγεται και… μεταγραφική βόμβα! Ελένη Σουρανή: Από άνθρωπος-κλειδί για τα ελληνοτουρκικά, πρεσβευτής στη Ρώμη

Αυτό λέγεται και… μεταγραφική βόμβα! Ελένη Σουρανή: Από άνθρωπος-κλειδί για τα ελληνοτουρκικά, πρεσβευτής στη Ρώμη

Με απόφαση του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, η σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, διπλωμάτης με κομβικό ρόλο στα ελληνοτουρκικά και στην επικοινωνία με τον Ιμπραχίμ Καλίν, αναλαμβάνει επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Ιταλία

Σπάνια οι αλλαγές που αποφασίζει το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών απασχολούν τη δημόσια σφαίρα, πέρα δηλαδή από τα στενά όρια της κάστας των διπλωματών που διαβάζουν διορισμούς, σχεδιάζουν τη διαμονή τους σε ξένες πρωτεύουσες και μαντεύουν πιθανές «καραμπόλες» για την καριέρα τους στο Σώμα. Ομως τώρα είναι μια από τις σπάνιες αυτές φορές. Διότι η απόφαση του Συμβουλίου να διορίσει την Ελένη Σουρανή στην πρεσβεία της Ρώμης, προκαλεί απορίες.

Τούτο διότι η κυρία Σουρανή είναι η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού και εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη –τόσο στενή που ήταν ο μοναδικός άλλος άνθρωπος από ελληνικής πλευράς στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Παρ’ ολ’ αυτά η έμπειρη διπλωμάτης με ρόλο-κλειδί στα ελληνοτουρκικά και επικοινωνία με τον Ιμπραχίμ Καλίν, τον σύμβουλο του Ερντογάν, φεύγει τελικά από το Μαξίμου για να πάει επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στη Ρώμη. Δεν τρέφει αυταπάτες ο Δένδιας: «Εσπασε απλά ο πάγος» στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν Πατήστε εδώ Η αποχώρηση της κυρίας Σουρανή δεν θα γίνει άμεσα· τα σχετικά ρεπορτάζ τοποθετούν την άφιξή της στη Ρώμη στα τέλη του χρόνου. Η «Καθημερινή» σημείωσε ότι αναμένεται και αλλαγή σκυτάλης στην ελληνική πρεσβεία της Αγκυρας, όπου τη θέση του Μιχαήλ-Χρήστου Διάμεση θα αναλάβει ο Χριστόδουλος Λάζαρης, ο οποίος ήταν ο «ειδικός απεσταλμένος» για τη Λιβύη. Σύμφωνα με «Τα Νέα», ήταν προσωπική επιλογή της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού να θέσει τον ορίζοντα της αποχώρησής της.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι επόμενοι μήνες θα έχουν ενδιαφέρον. Ποιος θα είναι ο διάδοχός της; Και πώς θα συνεχίσει να χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα που έχει αναλάβει –τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις κινήσεις της Αγκυρας στο Κυπριακό, αλλά και τον δίαυλο επικοινωνίας Μεγάρου Μαξίμου – Ακ Σαράι με την επικοινωνία της με τον Καλίν; Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, είχε πει σε τούρκους δημοσιογράφους ότι σημασία έχει να μιλάει η Αγκυρα με την Αθήνα απευθείας χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων (πχ την ΕΕ), κάτι που η ελληνική πλευρά δεν θέλει για προφανείς λόγους. Ο τούρκος πρόεδρος είχε επικαλεστεί την «κυρία Ελένη» για αυτήν την απευθείας συζήτηση· με τι ατζέντα άραγε;. «Αν θέλει ο Αλλάχ, με την Ελλάδα θα συνεννοούμαστε όχι μέσω άλλων κρατών, οργανισμών αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου μου Ιμπραχίμ Καλίν και της ειδικής απεσταλμένης του κυρίας Ελένης (Σουρανή) και θα κάνουμε τα βήματα μας» είχε πει χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Τώρα η «κυρία Ελένη» φεύγει από το κάδρο, σε λίγους μήνες θα πάει στην Ιταλία. Η εν καιρώ τοποθέτηση της κυρίας Σουρανή στην πρεσβεία στη Ρώμη ήταν, πάντως, μόνο μία από τις πολλές αλλαγές που αποφάσισε το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων» και της Αλεξάνδρας Φωτάκη, ο Κυριάκος Λουκάκης, μέχρι τώρα πολιτικός διευθυντής του υπ. Εξωτερικών, αναλαμβάνει πρεσβευτής στο Ισραήλ, στη θέση του Παναγιώτη Σαρρή. Ο κ. Λουκάκης είναι από τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε όλες τις κρίσιμες επαφές για τα ελληνοτουρκικά και η μετακίνησή του στο Τελ Αβίβ συμπίπτει με τις πολιτικές αλλαγές στο Ισραήλ (αποχώρηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την πρωθυπουργία να περνάει στον Ναφτάλι Μπένετ). Ακόμα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν – μεταξύ άλλων – νέοι πρεσβευτές αναλαμβάνουν στον ΟΗΕ ο Βασίλης. Σέκερης, στο Παρίσι ο Δημήτρης Ζεβελάκης, στη Μαδρίτη ο Ηλίας Φωτόπουλος, στη Βαλέτα ο Τάσος Αθανασίου, στη Χάγη η Αικατερίνη Γκίνη και στο Αμπου Ντάμπι ο Ανδρέας Αλεξανδρίδης.

Πηγή: Protagon.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube