Weather Icon

Υψηλόβαθμος αξιωματικός δίνει εξηγήσεις για την κατάσταση στα σύνορα της Αρμενίας! Χίλιοι Αζέροι στρατιώτες εντός της χώρας! Γιατί η Αρμένιοι δεν ανοίγουν πυρ;

Υψηλόβαθμος αξιωματικός δίνει εξηγήσεις για την κατάσταση στα σύνορα της Αρμενίας! Χίλιοι Αζέροι στρατιώτες εντός της  χώρας! Γιατί η Αρμένιοι δεν ανοίγουν πυρ;

Αρμενία: Εξηγήσεις για την κατάσταση στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν έδωσε ο αναπληρωτής ΓΕΕΘΑ, Εντουάρντ Ασριάν. Γιατί οι Αρμένιοι δεν ανοίγουν πυρ και πότε θα πάρουν θέσεις μάχης. Η ανάπτυξη δύναμης Ρώσων συνοριοφυλάκων 

Αυτή τη στιγμή στην επικράτεια της Αρμενίας βρίσκονται παράνομα μέχρι 1000 Αζέροι στρατιώτες. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Αρμενίας, Στράτηγος Εντουάρντ Ασριάν, σε συνέντευξη Τύπου και όπως μεταδίδουν τα Armenpress, News.am και Panorama.

Ο Ασριάν διαβεβαίωσε, ότι οι μονάδες του Αζερμπαϊτζάν «δεν μπορούν να εκτελέσουν σοβαρά καθήκοντα» στο έδαφος της Αρμενίας και ότι κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής «ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει τους 1000».

«Η κατάσταση στα εθνικά σύνορα της Αρμενίας επιχειρησιακά είναι σχετικά τεταμένη», πρόσθεσε ο Ασριάν.

Πρόσθεσε, ότι υπάρχει ένταση στην περιοχή της λίμνης Σεβ-Βερισέν της περιοχής Σιουνίκ, ενώ υπάρχει αναθέρμανση του κλίματος το χωριό Κουτ στην περιοχή Γκεγαρκουνίκ.

«Αυτά τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν σοβαρά καθήκοντα στην επικράτειά μας. Εάν είχαμε λύσει το πρόβλημα στρατιωτικά, αυτοί οι 1000 στρατιώτες δεν θα είχαν εγκαταλείψει την επικράτειά μας – θα τους είχαμε καταστρέψει όλους χωρίς εξαίρεση», δήλωσε ο Ασιριάν.

«Οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν προσπαθούν να πραγματοποιήσουν πρόκληση, προς διάφορες κατευθύνσεις των εδαφών μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας με αντίμετρα, προσπαθούν να αποκρούσουν τις εχθρικές δυνάμεις οι οποίες εισέβαλαν στα εδάφη της Δημοκρατίας της Αρμενίας», δήλωσε ο Στράτηγος Ασριάν.

Γιατί οι Αρμένιοι δεν ανοίγουν πυρ

«Η πολιτική ηγεσία δεν έδωσε καμία εντολή στους στρατιώτες να μην πυροβολήσουν πρός τις δυνάμεις των εισβολέων του Αζερμπαϊτζάν οι οποίοι επί του παρόντος βρίσκονται στο έδαφος της Αρμενίας, και την απόφαση να ανοίξουν ή να μην ανοίξουν πυρ αναλαμβάνει η στρατιωτική ηγεσία, και όχι η πολιτική ηγεσία», είπε ο Έντουαρντ Ασριάν σε ενημέρωση στις 27 Μαΐου.

Τέτοιες εντολές δεν είναι στην αρμοδιότητα της πολιτικής ηγεσίας.  Η πολιτική ηγεσία καθορίζει τις κατευθύνσεις. Είναι δική μας (των στρατιωτικών) απόφαση το αν θα ανοίξουν ή όχι πυρ», είπε ο Ασριάν.

«Καταγράφηκαν αρκετά επεισόδια όταν τόσο οι στρατιώτες μας όσο και του Αζερμπαϊτζάν μαχόνταν άοπλοι, με γυμνά χέρια. Η ίδια κατάσταση καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου που συνέβη χθες τα ξημερώματα», πρόσθεσε ο Ασριάν, αναφερόμενος στη σύλληψη των έξι Αρμενίων στρατιωτών από τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν.

Πότε θα πάρουν θέσεις μάχης οι Αρμένιοι

«Εάν θα αισθανθούμε ότι η άοπλη μάχη δεν λειτουργεί πλέον, όταν νιώθουμε ότι ο εχθρός προετοιμάζεται για μάχη, τότε εμείς οι ίδιοι θα ανοίξουμε πυρ, θα χρησιμοποιήσουμε όπλα και θα τους καταστρέψουμε. Όλοι οι εχθροί στρατιώτες βρίσκονται κάτω από τα πυρά μας. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για την ανάγκη χρήσης δύναμης», δήλωσε ο Ασριάν. «Η Αρμενική πλευρά μπορεί να συλλάβει τους Αζέρους στρατιώτες οι οποίοι εισέβαλαν στα εδάφη της Δημοκρατίας της Αρμενίας», πρόσθεσε.

«Ναι, εμείς μπορούμε να τους συλλάβουμε. Μπορούμε να πιάσουμε 20-50 από αυτούς. Έτσι θα συλληφθούν συνέχεια. Αλλά εμείς προσπαθούμε να επιλύσουμε την κατάσταση με διπλωματικά μέσα, να αποκαταστήσουμε τα σύνορα χωρίς τη χρήση όπλων και να τους αναγκάσουμε να υποχωρήσουν απο τα εδάφη μας. Η αιχμαλωσία φυσικά, είναι επίσης μια μέθοδος αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα. Αντιθέτως, τελικά αυτό θα οδηγήσει σε συγκρούσεις. Ωστόσο, συζητούνται όλες οι επιλογές, και θα παρθεί απόφαση», δήλωσε ο Στρατηγός.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος αιτιολόγησε αυτή τη συμπεριφορά από το γεγονός ότι εδώ και 16 ημέρες η στρατιωτική-πολιτική ηγεσία της Αρμενίας προσπαθεί να επιλύσει την κατάσταση ειρηνικά. Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες του συμβάντος, ο Ασριάν δήλωσε, ότι χθες το πρωί οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πλησίασαν σε 4 Αρμένιους στρατιώτες οι οποίοι διεξήγαγαν μηχανικές εργασίες στη μεθοριακή ζώνη του Γκεγκαρκουνίκ, με απειλές όπλων τους απαίτησαν να παραδοθούν. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Ασριάν, δύο άλλοι Αρμένιοι στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή σε κάποια απόσταση, πλησίασαν στα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν για να διαπραγματευτούν. «Ωστόσο, εκμεταλλευόμενος την αριθμητική ανωτερότητα και ακολουθώντας την άθλια πολιτική του, ο εχθρός αφόπλισε και συνέλαβε τους έξι Αρμένιους στρατιώτες», είπε ο Ασριάν.

Η ανάπτυξη δύναμης Ρώσων συνοριοφυλάκων στην παραμεθώριο

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή λαμβάνονται αντίστοιχα βήματα με τη διαμεσολάβηση των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στο Αρτσάχ. Πρόσθεσε, ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν υπέβαλε ορισμένους όρους για την απόσυρση και των δύο στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν από το έδαφος της Αρμενίας και την απόσυρση των Αρμενικών στρατευμάτων από τις νέες θέσεις που κατέλαβαν σε αυτή την περιοχή νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

«Έχουμε θέσει στόχο ενώπιων μας, σύμφωνα με το οποίο οι στρατιωτικές μας μονάδες, οι οποίες έχουν πάρει πλήρως τις θέσεις τους από τις 5 έως τις 10 (το πρωί), θα υποχωρήσουν μόνο υπό την προϋπόθεση της επιστροφής των αιχμαλώτων μας. Άλλες προϋποθέσεις είναι απαράδεκτες για εμάς», ανέφερε.

Ο Ασριάν τόνισε ότι οι στρατιωτικές μονάδες της Αρμενίας είναι έτοιμες να εκτελέσουν τα καθήκοντα προς αυτές τις κατευθύνσεις, προσθέτοντας ότι, ταυτόχρονα η στρατιωτική μας ¬ηγεσία ασχολείται με την επίλυση αυτού του ζητήματος.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube