Weather Icon

Ξεκινάει νέο πόλεμο αντιπροσώπων η Τουρκία στην Κεντρική Ασία;

Ξεκινάει νέο πόλεμο αντιπροσώπων η Τουρκία στην Κεντρική Ασία;

Rick Rozoff

Πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ αμάχων, συνοριοφυλάκων και στρατευμάτων των εθνών της Κεντρικής Ασίας του Κιργιζιστάν και του Τατζικιστάν για μια μακροχρόνια διαμάχη για το νερό έχουν οδηγήσει σε θανάτους περισσοτέρων από 30 ατόμων, τραυματισμό άλλων 150 και εκτοπισμό περισσότερων από 10.000 αμάχων.

Το Κιργιζιστάν και το Τατζικιστάν είναι μέλη του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) υπό την ηγεσία της Ρωσίας, ο οποίος δεν έκανε τίποτα για να υπερασπιστεί το μέλος της Αρμενίας στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ρώσοι αξιωματούχοι βγήκαν έξω από τον ”δρόμο τους” για να ισχυριστούν ότι, καθώς το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν ήταν μέρος της Αρμενίας, το CSTO δεν είχε καμία υποχρέωση να το υπερασπιστεί. Ακόμη και μετά από πτώση ενός ρωσικού στρατιωτικού ελικοπτέρου όπου δύο από τα μέλη του σκοτώθηκαν πάνω από την αρμενική επικράτεια. Χρησιμοποιώντας την ίδια λογική, η Ρωσία δεν θα έπρεπε να είχε παρέμβει όταν η Γεωργία εισέβαλε στη Νότια Οσετία το 2008, ούτε να εκφράσει καμία ανησυχία για την τύχη του λαού των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στο Ντόνμπας. Η Νότια Οσετία και οι δημοκρατίες του Donbass επίσης δεν είναι μέλη του CSTO.

Αν και μπορεί κανείς να αναμένει ότι το CSTO θα είναι ο ιδανικός μηχανισμός για τη συζήτηση διαφορών μεταξύ δύο από τα κράτη μέλη του, ο μόνος οργανισμός που έχει εκδώσει δήλωση σχετικά με τη σύγκρουση είναι το τουρκικό ελεγχόμενο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκικών ομιλούμενων κρατών, γνωστότερο ως Τουρκικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Το Κιργιστάν θεωρεί τον εαυτό του Τουρκικό έθνος. Το Τατζικιστάν μιλά μια ιρανική γλώσσα που σχετίζεται με τα Farsi και Dari.

Ο γενικός γραμματέας του τουρκικού συμβουλίου, Baghdad Amreev, κάλεσε σήμερα και τις δύο πλευρές να σταματήσουν από την περαιτέρω βία, επικαλούμενος το θρησκευτικό σκηνικό του Ραμαζανιού, και δήλωσε: «Το τουρκικό συμβούλιο θα συνεχίσει να διατηρεί στενή επαφή με το αδελφό Κιργιστάν, ιδρυτικό μέλος του τουρκικό συμβουλίου, σε αυτό το θέμα”. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από το Τουρκικό Συμβούλιο και τα κράτη μέλη του, ιδίως την Τουρκία, να παραμείνουν ουδέτερα στη σύγκρουση.

Στις αρχές του έτους, οι ηγέτες του τουρκικού συμβουλίου πραγματοποίησαν μια ανεπίσημη εικονική διάσκεψη και εξέδωσαν μια δήλωση που διακήρυξε την πόλη του Τουρκιστάν [στο Καζακστάν] «μια πνευματική πρωτεύουσα του τουρκικού κόσμου». Οι συμμετέχοντες επικρότησαν επίσης την προετοιμασία του εγγράφου Turkic World Vision – 2040.Ο τίτλος περιγράφει πλήρως τα λεγόμενα του εγγράφου.

Τον περασμένο μήνα, ο ίδιος ο Amreev είπε σε μια συνάντηση του προσωπικού του Τουρκικού Συμβουλίου: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το Αζερμπαϊτζάν έχει απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη του. Εμείς, τα τουρκικά κράτη, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Αζερμπαϊτζάν». Φυσικά αναφερόταν στον τουρκικό πόλεμο κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι. Ένας πόλεμος 44 ημερών που γιορτάστηκε σε τελετή νίκης στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, τον Δεκέμβριο όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο προσκεκλημένος της τιμής.

Επίσης τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίγιεφ, ποζάρει σε ένα λεγόμενο Πάρκο Πολεμικών Τροπαίων ανάμεσα στα κράνη των νεκρών υπερασπιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η κυβέρνησή του δημοσίευσε με υπερηφάνεια μια φωτογραφία αυτής της εκδήλωσης σε πρακτορεία ειδήσεων σε όλο τον κόσμο. Με την ευκαιρία των εγκαινίων του μουσείου είπε: «Δημιουργήσαμε μια νέα πραγματικότητα. Το δημιουργήσαμε ρίχνοντας αίμα, δείχνοντας θάρρος, απομακρύνοντας τον εχθρό. Σήμερα όλοι πρέπει να υπολογίζουν μαζί μας και θα υπολογίζουν μαζί μας. “

Mετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: original.antiwar.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube