Weather Icon

Ξανά όνειρα για οριοθέτηση με Παλαιστίνη η Τουρκία

Ξανά όνειρα για οριοθέτηση με Παλαιστίνη η Τουρκία

Τουρκία – Παλαιστίνη: Ο φερόμενος ως εμπνευστής του θαλάσσιου δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, υποναύαρχος ε.α. Cihat Yaycı, επανέφερε το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας με την Παλαιστίνη, κατά τα πρότυπα της Λιβύης.

Τελικά, ο “γκρίζος λύκος” στην αναμπουμπούλα χαίρεται! 

Το έχουμε ξαναγράψει ότι από τον πόλεμο στη Γάζα ο Ερντογάν προσπαθεί να επωφεληθεί στο εσωτερικό αλλά και στα εξωτερικά μέτωπα. Τη φορά αυτή ο φερόμενος ως εμπνευστής του θαλάσσιου δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, υποναύαρχος ε.α. Cihat Yaycı, επανέφερε το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας με την Παλαιστίνη, κατά τα πρότυπα της Λιβύης.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνηιτκή εφημερίδα, Γενί Σαφάκ, ο Γιαϊτζί είπε για το θέμα: “Αυτή η συμφωνία θα αυξήσει τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης και, ως εκ τούτου, θα αυξήσει την υποστήριξη προς την Παλαιστίνη όσον αφορά την πραγματική πολιτική.”

Ο Yaycı, έδειξε στη Yeni Şafak έναν χάρτη που δείχνει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποκτήσει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Παλαιστίνη, και είπε:

“Η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ το 2011 είναι ένα παράδειγμα. Αυτή η συμφωνία ισχύει αν και η ΤΔΒΚ δεν είναι μέλος του ΟΗΕ. Ομοίως, μια τέτοια συμφωνία μπορεί να υπογραφεί με την Παλαιστίνη.”

Ο Cihat Yaycı, που είναι και επισκέπτης καθηγητής Θαλασσίων και Παγκόσμιων Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir, μίλησε στην ίδια εφημερίδα για τις κινήσεις που γίνονται σε διεθνές επίπεδο για λήψη μέτρων κατά των επιθέσεων του Ισραήλ προς τη Γάζα, σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) είχε πολλή δουλειά να κάνει στο θέμα αυτό.

 

Συγκεκριμένα ο Γιαϊτζί  είπε:

«Ο OIC πρέπει να υποχρεώσει τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλουν ορισμένες κυρώσεις. Τα περισσότερα κράτη μέλη του Οργανισμού διαθέτουν πετρέλαιο και φυσικούς πόρους. Πότε θα χρησιμοποιηθεί αυτό το όπλο ως μέσο πίεσης, αν δεν θα χρησιμοποιηθεί ήμερα; Πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί και εμπάργκο στις εισαγωγές-εξαγωγές προς το Ισραήλ».

Η διαρχία ενισχύει το Ισραήλ

Σημειώνοντας ότι οι δύο αρχηγοί της Παλαιστίνης ενίσχυσαν το χέρι του Ισραήλ και ότι η Χαμάς και η Φατάχ πρέπει να ενεργήσουν μαζί, ο Γιαϊτζί πρότεινε να διοριστεί από την Παλαιστίνη η Τουρκία, ως ο ισχυρότερος υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης:

«Ενώ λέμε ότι είμαστε γείτονες με Ισραήλ, λέμε επίσης ότι ήμασταν γείτονες με την Παλαιστίνη. Το πλεονέκτημα αυτής της γειτνείασης πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Μπορεί να γίνει συμφωνία με την Παλαιστίνη; Μπορεί να γίνει. Ο τόπος όπου η Τουρκία θα συνάψει συμφωνία οριοθέτησης είναι στη Λωρίδα της Γάζας. Η διαρχία της Παλαιστίνης δεν ισχύει εδώ.” (σ.σ. εννοεί ότι θα υπογράψουν συμφωνία με τον ηγέτη της Χαμάς, Χανίφια).

Το χέρι της Τουρκίας είναι ισχυρό

Εφιστώντας την προσοχή στα οφέλη μιας πιθανής συμφωνίας που θα υπογραφεί, ο Yaycı είπε: “Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί μια θέση όπως στη Λιβύη. Εδώ, ο ισραηλινός παράγοντας δεν αποτελεί εμπόδιο στη συμφωνία. Εάν η Παλαιστίνη μπορεί να γίνει μέλος του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East-Med), μπορεί επίσης να υπογράψει συμφωνία μαζί μας. Η ιδιότητα μέλους της East-Med αποτελεί ένδειξη ότι η Παλαιστίνη είναι μια διεθνής μονάδα από μόνη της, με ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να μετατρέψει το παιχνίδι εναντίον της Τουρκίας μέσω της East-Med υπέρ μας. Θα είναι μια στρατηγική κίνηση σκακιού για εμάς. “

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube