Weather Icon
Τουρκία 26 Μαΐου 2021

Βουλευτής του HDP: «Το AKP λειτουργεί ως κράτος μαφία»

Βουλευτής του HDP: «Το AKP λειτουργεί ως κράτος μαφία»

Αλαατίν Τσακιτζί, Μεχμέτ Αγάρ, Εγκίν Αλάν, Κορκούτ Εκέν, η εικόνα του κράτους-συμμορία

Οι φωνές για τις σχέσεις τουρκικού κράτους-ΑΚΡ-μαφίας αυξάνονται

Ο βουλευτής του HDP, Musa Piroğlu, υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες σκανδαλώδεις δηλώσεις του αρχηγού της τουρκικής μαφίας αποκαλύπτουν μόνο ένα κομμάτι του «κράτους μαφίας» που χτίστηκε από το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας.

Μια σειρά από ομολογίες σε βίντεο από τον Sedat Peker, έναν καταδικασμένο αρχηγό της τουρκικής μαφίας, ο οποίος επί του παρόντος έχει διαφύγει από το τουρκικό κράτος, πυροδότησε μια συζήτηση για τη συνεργασία του καθεστώτος με τη μαφία.

Ο Peker πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι βοήθησε στην συγκάλυψη μιας «δολοφονίας» που διέπραξε ένας βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Tolga Ağar, κατόπιν αιτήματος του πατέρα του, Mehmet Ağar, πρώην υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος είναι διαβόητος για μια σειρά δολοφονιών αλλά και για τις σχέσεις του με το «βαθύ κράτος».

Ο Musa Piroğlu, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) από την την Κωνσταντινούπολη, σχολίασε τις αποκαλύψεις του Peker και περιέγραψε τους ισχυρισμούς ως «καινούριες αποδείξεις της σχέσης κράτους-μαφίας».

Υπενθυμίζοντας το σκάνδαλο Susurluk που εξέθεσε τις σχέσεις κράτους-μαφίας στην Τουρκία τη δεκαετία του 1990, ο Piroğlu είπε: «Το Susurluk ήταν απόδειξη ότι ο βρώμικος πόλεμος που διεξήγαγε η Τουρκία χρηματοδοτήθηκε από τα ναρκωτικά. Ο Ağar είναι ο κύριος πρωταγωνιστής του Susurluk. Η οικονομία των ναρκωτικών, η οποία εμφανίστηκε στο Susurluk, αποκαλύπτεται τώρα. Πρόκειτια για δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δηλώσεις του Peker είναι πολύ σημαντικές διότι αποκαλύπτουν πώς χρηματοδοτήθηκε ο βρώμικος πόλεμος».

Το AKP εμπλεκόταν πάντα με το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με τον Piroğlu. «Ο Sedat Peker είναι απλώς κάποιος που έκανε αυτά τα εγκλήματα γνωστά», είπε. «Το AKP λειτουργεί σαν κράτος μαφίας και αυτό συνέβη από τη στιγμή που ανήλθε στην εξουσία».

«Η εμπορία ανθρώπων και ναρκωτικών γίνεται μέσω των δήμων. Υπάρχουν λαθρέμποροι κοκαΐνης, βιαστές και δολοφόνοι που εμπλέκονται με το AKP. Έχει καταστεί μια εγκληματική οργάνωση».

Ο βουλευτής του HDP είπε ότι η στιγμή των δηλώσεων του ηγέτη της μαφίας, Peker, δεν είναι τυχαία και μπορεί να σηματοδοτήσει σύγκρουση μεταξύ των ελίτ εξουσίας στην Τουρκία. «Οι ισχυρισμοί του Peker, που βγαίνουν τώρα στη δημοσιότητα, αφορούν συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών ομάδων. Όπως ένα κέντρο εξουσίας διαλύθηκε με το Susurluk και ένα άλλο κέντρο ήρθε στη θέση του, έτσι και τώρα μια από τις κυβερνητικές ομάδες μπορεί να αντικατασταθεί σε αυτήν τη σύγκρουση μεταξύ των κυβερνητικών», είπε.

«Εάν δεν αντιληφθούμε τις προϋποθέσεις για να σπάσουμε αυτήν την αλυσίδα», προειδοποίησε, «ένας σύνδεσμος θα σπάει και ένας άλλος θα μπαίνει στο παιχνίδι στη θέση του. Και αυτός ο περιστρεφόμενος τροχός θα συνεχίσει να συνθλίβει τους φτωχούς ανθρώπους».

Πηγή: Η Φωνή των Κούρδων

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube