Διεθνή
Τούρκοι διαδήλωσαν στη Γερμανία με αντισημιτικά συνθήματα

Διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ και των Εβραίων πραγματοποιήθηκαν χθες, Τετάρτη, σε πολλές περιοχές της Γερμανίας, με κυριότερες αυτές στο Γκέλζενκίρχεν και στο Ανόβερο, όπου οι συγκεντρώσεις κλιμακώθηκαν βίαια και διαλύθηκαν τελικά από την Αστυνομία.
Στο Γκέλζενκίρχεν, σύμφωνα με την BILD, συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα έξω από τη Συναγωγή της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά των Εβραίων, ενώ κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης, της Τουρκίας και της Αλγερίας. Η Αστυνομία εμπόδισε την τελευταία στιγμή τους συγκεντρωμένους να πλησιάσουν στην Συναγωγή και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Στο Ανόβερο, η Αστυνομία επενέβη για να διαλύσει συγκέντρωση 550 ατόμων, για λόγους όμως παραβίασης των κανόνων περιορισμού της πανδημίας. Δύο άτομα επιχείρησαν να κάψουν σημαίες του Ισραήλ, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Εβραίοι, ο στρατός του Μωάμεθ θα έρθει και πάλι!». Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες για προσβολή εθνικού συμβόλου ξένης χώρας.
Το προηγούμενο βράδυ άγνωστοι έκαψαν σημαίες του Ισραήλ έξω από τις Συναγωγές στη Βόνη και στο Μούνστερ, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να ενισχύσουν την προστασία πιθανών στόχων.
Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ δήλωσε σοκαρισμένος από τα γεγονότα και εξέφρασε την συμπαράστασή του στην εβραϊκή κοινότητα του κρατιδίου του.
«Άναυδο» δήλωσε σήμερα το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας, σε ανακοίνωσή του για τα επεισόδια της χθεσινής νύχτας: «Οι καιροί, στους οποίους οι Εβραίοι προσβάλλονταν δημόσια στους δρόμους, θα έπρεπε να έχουν παρέλθει προ πολλού. Εδώ πρόκειται για καθαρό αντισημιτισμό και τίποτα άλλο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ η «Πρωτοβουλία κατά του Αντισημιτισμού» στο Γκέλζενκίρχεν, η οποία βρισκόταν επιτόπου όταν ξέσπασαν τα επεισόδια στη Συναγωγή, έκανε λόγο για «τρομακτική κατάσταση», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είχε κλιμακωθεί ακόμη πιο επικίνδυνα, εάν η Αστυνομία δεν είχε σταματήσει το πλήθος λίγα μέτρα από την Συναγωγή.
Καθημερινή

Διεθνή
Reuters: Οι τέσσερις όροι Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ανώτερη ρωσική πηγή με γνώση της σκέψης στο ανώτατο επίπεδο του Κρεμλίνου, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι όροι του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία περιλαμβάνουν την απαίτηση οι δυτικοί ηγέτες να δεσμευτούν γραπτώς να σταματήσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την «ανατολή» και να άρουν ένα μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters και τρεις ρωσικές πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.
«Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ανώτερη ρωσική πηγή με γνώση της σκέψης στο ανώτατο επίπεδο του Κρεμλίνου, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι τρεις ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πούτιν θέλει μια «γραπτή» δέσμευση από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις να μην διευρύνουν την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, για τον επίσημο αποκλεισμό της ένταξης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Μόσχα επιδιώκει:
- Ουδετερότητα της Ουκρανίας
- Άρση κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας
- Διευθέτηση του θέματος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση
- Θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει την πιο θανατηφόρα ευρωπαϊκή σύγκρουση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει δείξει αυξανόμενη απογοήτευση προς τον Πούτιν τις τελευταίες ημέρες.
Μάλιστα χθες προειδοποίησε τον Ρώσο ηγέτη ότι «παίζει με τη φωτιά» αρνούμενος να συμμετάσχει σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με το Κίεβο, καθώς οι δυνάμεις του σημειώνουν πρόοδο στο πεδίο της μάχης.
Αφού μίλησε με τον Τραμπ για περισσότερες από δύο ώρες την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει να συνεργαστεί με την Ουκρανία σε ένα μνημόνιο που θα καθόριζε τα περιγράμματα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος μιας κατάπαυσης του πυρός. Η Ρωσία λέει ότι αυτή τη στιγμή συντάσσει τη δική της εκδοχή του μνημονίου και δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο χρόνο θα χρειαστεί αυτό.
Το Κίεβο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι καθυστερεί την προέλαση των στρατευμάτων της στην ανατολική Ουκρανία.
Διεθνή
Γάζα: Η Χαμάς λέει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον Γουίτκοφ για το «γενικό πλαίσιο» κατάπαυσης του πυρός και αναμένει την «τελική απάντηση»
Η Χαμάς αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το πλαίσιο που ενέκρινε θα εξασφαλίσει μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός», την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και μια επιτροπή ανεξάρτητων Παλαιστινίων τεχνοκρατών που θα αναλάβει τον κυβερνητικό έλεγχο στη Λωρίδα αντί της Χαμάς, μόλις ανακοινωθεί η συμφωνία.

Η Χαμάς λέει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, για ένα «γενικό πλαίσιο» για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τώρα αναμένει μια «τελική απάντηση».
Η Χαμάς αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το πλαίσιο που ενέκρινε θα εξασφαλίσει μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός», την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και μια επιτροπή ανεξάρτητων Παλαιστινίων τεχνοκρατών που θα αναλάβει τον κυβερνητικό έλεγχο στη Λωρίδα αντί της Χαμάς, μόλις ανακοινωθεί η συμφωνία.
Τι θα προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία θα προβλέπει την απελευθέρωση 10 ζωντανών Ισραηλινών ομήρων μαζί με έναν απροσδιόριστο αριθμό σορών νεκρών ομήρων σε αντάλλαγμα για έναν συμφωνημένο αριθμό Παλαιστινίων αιχμαλώτων, τους οποίους εγγυώνται οι μεσολαβητές».
Αυτή τη στιγμή 58 ακόμα όμηροι παραμένουν στη Γάζα.
Αν και η ανακοίνωση πλαισιώνεται ως σημαντική ανακάλυψη, εξακολουθεί να δείχνει ότι πρέπει να συζητηθούν ορισμένα ζητήματα, όπως ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός και θέλει να διατηρήσει την ικανότητα να συνεχίσει τις μάχες στη Γάζα.
Η πρόταση Γουίτκοφ που είχε υποβληθεί στο παρελθόν στο Ισραήλ, δεν απαιτεί πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων.
Η Χαμάς δηλώνει πρόθυμη να συμφωνήσει σε μια προσωρινή συμφωνία, αλλά μόλις τεθεί σε ισχύ αυτή η εκεχειρία, απαιτεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Επιμένει επίσης στις εγγυήσεις από τους μεσολαβητές ότι το Ισραήλ θα παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού η Ιερουσαλήμ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τέτοιες συνομιλίες όπως απαιτούνταν κατά την προηγούμενη συμφωνία ομήρων που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο. Ο Νετανιάχου εγκατέλειψε αυτό το πλαίσιο και ξανάρχισε τον πόλεμο τον Μάρτιο.
Ο Νετανιάχου εξέφρασε τη διάθεσή του για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων αυτή τη φορά για μόνιμη κατάπαυση του πυρός μόλις επιτευχθεί προσωρινή εκεχειρία. Ωστόσο, το Ισραήλ απώθησε τις απαιτήσεις της Χαμάς για εγγυήσεις από τους μεσολαβητές ότι η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ανώτερος Άραβας διπλωμάτης στους Times of Israel.
Με πληροφορίες από Times of Israel
Διεθνή
Ερντογάν: Θεσμοθετείται η τριμερής συνεργασία Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν
«Θα συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των διασυνοριακών απειλών», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος

Οι ηγέτες της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν πραγματοποιούν σήμερα Σύνοδο Κορυφής των τριών χωρών στην αζερική πόλη Λατσίν.
Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα θεσμοθετηθεί η συνεργασία των τριών χωρών για την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας και προανήγγειλε συνέχεια των Συνόδων Κορυφής και συνάντηση προσεχώς των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών.
«Ως Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν, θα θεσμοθετήσουμε τη συνεργασία μας με τριμερείς Συνόδους Κορυφής. Θα συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των διασυνοριακών απειλών. Θα υλοποιήσουμε με έργα στις μεταφορές, που αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική διάσταση της συνεργασίας μας» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις πολεμικές συρράξεις στην περιοχή, ευχόμενος η εκεχειρία μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας να οδηγήσει σε μόνιμη ειρήνη, ενώ αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει το Ισραήλ», λέγοντας ότι «η πίεση στο Ισραήλ πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στη Γάζα».
Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, εγκαινίασαν το νέο διεθνές αεροδρόμιο του Λατσίν, θέατρο στο παρελθόν σκληρών συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Πηγή: ΑΜΠΕ
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα3 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία