Weather Icon
Πακιστάν , Τουρκία 27 Μαΐου 2021

Τουρκία: Η παραστρατιωτική SADAT θα συνεργαστεί με την πολεμική αεροπορία του Πακιστάν

Τουρκία: Η παραστρατιωτική SADAT θα συνεργαστεί με την πολεμική αεροπορία του Πακιστάν

Μία ανακοίνωση που έγινε τις περασμένες ημέρες, αποκαλύπτει τον συνεχώς αυξανόμενο ρόλο της Τουρκίας στην κεντρική Ασία, μετά και την παράδοση της σκυτάλης της Ασιας, από το ΝΑΤΟ στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την πρώτη μέρα του 2021, η βορειοατλαντική συμμαχία μεταβίβασε στην Τουρκία τη διοίκηση της Κοινής Ομάδας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF) του ΝΑΤΟ. Στις 30 Μαρτίου το ΝΑΤΟ παρέδωσε την τρέχουσα αποστολή του στο Αφγανιστάν στον Τούρκο Στρατηγό Σελτσούκ Γιουρτσίζογλου.

Τώρα, η ανακοίνωση έρχεται από το Πακιστάν. Η Πολεμική Αεροπορία της χώρας, η οποία σύμφωνα με τις φήμες έστελνε άτομα να στελεχώσουν την Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη διαβόητη παραστρατιωτική οργάνωση SADAT, που είναι γνωστό ότι έχει αποστείλει μαχητές στη Λιβύη για λογαριασμό του Ερντογάν, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και την Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγέζ αλ-Σάρατζ.

Το Κέντρο Σπουδών Εναερίου Χώρου και Ασφαλείας (CASS), που ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, έγινε μέλος της Οργάνωσης για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC), οργάνωσης “βιτρίνα” που ελέγχεται από τη SADAT.

Η στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη, η οποία υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019, περιλαμβάνει διατάξεις για “φιλοξενούμενο προσωπικό”, όρος ο οποίος οδήγησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναρωτηθούν για τον ρόλο της SADAT Defense Consultancy.

Η SADAT, που ιδρύθηκε από τον ταξίαρχο εν αποστρατεία, Αντνάν Τανριβέρντι, βρίσκεται στη Λιβύη εδώ και πολλά χρόνια. Την πρώτη φορά που η SADAT ανέφερε τη Λιβύη στην ιστοσελίδα της, ήταν τον Μάιο του 2013, όταν πραγματοποίησε επίσκεψη “για να προσδιορίσει τις ανάγκες των Νέων Λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων”. Η SADAT παρείχε κατάρτιση και εξοπλισμό στους Σύρους επαναστάτες εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και οι μυστικές υπηρεσίες είχαν την εταιρεία στο ραντάρ τους για αυτό τον λόγο.

Αναφορές αποκάλυψαν ότι πρώην αξιωματικοί του τουρκικού στρατού στη SADAT, αποτελούσαν κυρίως ειδικούς εμπειρογνώμονες πολέμου, που είχαν απολυθεί από το στρατό, λόγω των ισλαμιστικών κλίσεων τους.

Ο Τανριβέρντι, ήταν επίσης ο επικεφαλής σύμβουλος ασφάλειας του Ερντογάν, μέχρι τη στιγμή που υπέβαλε την παραίτησή του εν μέσω του σκανδάλου. Ο Τανριβέρντι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στο Τμήμα Ειδικού Πολέμου του Τουρκικού Στρατού. Αργότερα υπηρέτησε ως πρόεδρος του Συλλόγου Υπερασπιστών Δικαιοσύνης (ASDER), που αποτέλεσε τη βάση της SADAT.

Ο Τανριβέρντι είχε την τιμητική του στα πρωτοσέλιδα, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής, της Οργάνωσης για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC), όταν είπε ότι η εταιρεία του ανοίγει το δρόμο για την άφιξη του Mαχντί, του λυτρωτή Μεσσία, σύμφωνα με τις ισλαμικές διδασκαλίες, που θα εμφανιστεί μαζί με τον Ιησού για να διώξει τον Αντίχρηστο. Ο επικεφαλής στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο ισλαμικός κόσμος θα ενωθεί υπό την ηγεσία του Μαχντί.

“Είναι σαφές ότι η SADAT ακολουθεί και επιβάλλει την ατζέντα του Ερντογάν χωρίς τους περιορισμούς της ύπαρξης κυβερνητικής οντότητας”, έγραψε ο πρώην αξιωματούχος του Πεντάγωνου, Μάικλ Ρούμπιν.

Όλα αυτά, έρχονται στο φως, λίγους μήνες αφότου έγινε γνωστή η κινητικότητα του Ερντογάν στην περιοχή του Κασμίρ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, η Τουρκία έστελνε μισθοφόρους από τη Συρία με 2.000 δολάρια αμοιβή.

Αυτό αποδεικνύει για ακόμα μία φορά το γεγονός πως τα τζιχαντιστικά στρατεύματα του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) που συγκεντρώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από την Τουρκία, στη βόρεια Συρία, εξελίσσονται όλο και περισσότερο στον επίσημο διεθνή μισθοφορικό στρατό της Τουρκίας.

Πέτρος Κράνιας

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube