REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 9 Μαΐου 2021

Τον χαβά της η Τουρκία: Βλέπει πάλι «προβοκάτσιες» και στήνει σόου στην Αγιά Σοφιά

Τον χαβά της η Τουρκία: Βλέπει πάλι «προβοκάτσιες» και στήνει σόου στην Αγιά Σοφιά

Στο «κόκκινο» είναι ο εκνευρισμός της Τουρκίας, που δεν χάνει ευκαιρία να τον δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Από τη μία ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση και προσπαθεί να ακυρώσει το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» και από την άλλη ο Τούρκος πρόεδρος δίνει εντολή να κρεμάσουν στην Αγιά Σοφιά επιγραφή για τον Αλλάχ.

Μετά την επίθεση φιλίας που έκαναν προς την Αίγυπτο την Παρασκευή τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα πως προσπαθεί να ακυρώσει το «μνημόνιο» καθορισμού θαλάσσιων συνόρων το οποίο έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη.

Μιλώντας στους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε πως «με τη Λιβύη έχουμε συμφωνίες και μνημόνια τα οποία έχουμε υπογράψει. Όπως η συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης και η άλλη συμφωνία για συνεργασία άμυνας και ασφάλειας. Κάποιες χώρες και κυρίως η Ελλάδα κάνουν προκλητικές ενέργειες, προς την κυβέρνηση της Λιβύης, εναντίον αυτών των συμφωνιών. Όμως στην επίσκεψη μας που κάναμε την περασμένη εβδομάδα συνομιλήσαμε με τους Λίβυους φίλους και αδελφούς μας, συμφωνήσαμε σε όλα και μας δήλωσαν πως δεν θα προκληθεί κάποιο πρόβλημα».

Ο Ακάρ σημείωσε ότι «για κάποιους λόγους υπήρξε κάποια στασιμότητα στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, όμως θεωρώ ότι αυτό θα ξεπεραστεί γρήγορα. Η αδελφοσύνη μας και η φιλία μας με την Αίγυπτο θα επανέλθει σε ανώτατο επίπεδο, το πιστεύω από καρδιάς. Κι αυτό είναι προς όφελος και της Τουρκίας και της Λιβύης αλλά και της Αιγύπτου και θα το δούμε αυτό, είναι αναγκαίο».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να μην κάνει ενέργειες υπέρ του διαλόγου και ισχυρίστηκε πως «δυστυχώς οι Έλληνες γείτονες μας συνεχίζουν οποιαδήποτε πρόκληση και προβοκατόρικη ενέργεια και αυξάνουν την ένταση, και νομίζουν πως θα κερδίσουν κάτι πως θα έχουν κάποιο όφελος. Λάθος. Λάθος. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει πως έτσι δεν μπορεί να φτάσει κάπου. Eμείς όταν δίνουμε αγώνα στο βόρειο Ιράκ ή στη Συρία, από την άλλη συνεχίζουμε τον αγώνα μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε για το Κυπριακό πως «αυτό που πρέπει να γίνει στην Κύπρο είναι να βρεθεί η φόρμουλα της ειρηνικής συνύπαρξης δυο κυρίαρχων ανεξάρτητων κρατών».

Προκλητικό σόου με μουσουλμανική επιγραφή στην Αγιά Σοφιά

Και σαν να μην έφτανε η προκλητική ρητορική, η Τουρκία το Σάββατο χρησιμοποίησε την Αγιά Σοφιά -το σύμβολο της Ορθοδοξίας που πρόσφατα μετετράπη σε τζαμί- για ένα πρωτοφανές σόου, προκειμένου να πλήξει ξανά το αίσθημα των απανταχού χριστιανών.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους δύο μιναρέδες που χτίστηκαν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά η επιγραφή «Δεν υπάρχει άλλος θεός, εκτός από τον Αλλάχ».

 

 

Το μουσουλμανικό λάβαρο έχει την μορφή φωτεινής επιγραφής. Αυτές οι φωτεινές επιγραφές από λαμπιόνια συνήθως τοποθετούνται στα μεγάλα τζαμιά της χώρας, ωστόσο στην Αγιά Σοφιά δεν είχε ξανασυμβεί.

Η Αγιά Σοφιά, έπειτα από 86 έτη, επαναλειτούργησε πέρυσι το καλοκαίρι ως τέμενος, και η κίνηση τοποθέτησης της επιγραφής αποτελούσε γεγονός που διαφημιζόταν εδώ και μέρες στην χώρα, λειτουργώντας ως επισφράγηση της απόφασης για την μετατροπή του ναού σε τζαμί.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube