Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 11 Μαΐου 2021

Το διπλωματικό ράπισμα της ΥΠΕΞ της Λιβύης στον Τσαβούσογλου εξόργισε την Άγκυρα – Σε εξέλιξη εκστρατεία εκφοβισμού της

Το διπλωματικό ράπισμα της ΥΠΕΞ της Λιβύης στον Τσαβούσογλου εξόργισε την Άγκυρα – Σε εξέλιξη εκστρατεία εκφοβισμού της

Το «χαστούκι» της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάιζα Ελ Μανγκούς στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου – που σε πολλούς παρατηρητές θύμισε το διπλωματικό μπρα ντε φερ που είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στην Άγκυρα- φαίνεται πως εξόργισε τηνς Τουρκία. Η ΥΠΕΞ της Λιβύης ζήτησε ως γνωστό την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα της μπροστά στον αμήχανο Τσαβούσογλου. Όμως η εν λόγω θαρραλέα προσέγγιση της Ελ Μανγκούς, φαίνεται πως εξόργισε τους Τούρκους, οι οποίοι εμμέσως αρχίσουν χρησιμοποιώντας ως μοχλούς πίεσης τους ακραίους ισλαμιστές που ελέγχουν στη χώρα ξεκίνησαν τις πιέσεις για την αποπομπή της από τη νευραλγική αυτή θέση.

Απειλές
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian σύμφωνα με την οποία η ΥΠΕΞ της Λιβύης δέχεται πιέσεις για να παραιτηθεί, καθώς επίσης και απειλές για τη σωματική της ακεραιότητα. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο, μέλη ένοπλης πολιτοφυλακής – προφανώς εξοργισμένα με την ξεκάθαρη στάση κατά των τουρκικών παρεμβάσεων από την Μανγκούς- εισέβαλαν στο ξενοδοχείο στην Τρίπολη όπου χρησιμοποιεί για τις συνεδριάσεις της η μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σε βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαινόταν άνδρες να ρωτούν που κατοικεί η υπουργός Εξωτερικών, ενώ έψαχναν και τα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στο χώρο.

Οι απειλές ακραίου ιμάμη που ζει στην Τουρκία

Και εάν αυτό το γεγονός δεν αρκεί για να καταδείξει τον τουρκικό δάκτυλο που βρίσκεται πίσω από αυτές τις απειλές, τα όσα είπε ο ακραίος ισλαμιστής ιμάμης Σαντίκ αλ Γκαριάνι ο οποίος ζει στην Άγκυρα και διατηρεί τηλεοπτικό σταθμό με τις ευλογίες της Τουρκίας, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το τι πραγματικά συμβαίνει και ποιος ενορχηστρώνει την εκστρατεία εκφοβισμού της Μανγκούς. Ο κληρικός λοιπόν, χαρακτήρισε «κακιά και απεχθή» την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, κατηγορώντας την ότι υλοποιεί το σχέδιο των Σιωνιστών…

Ο εν λόγω ιμάμης είναι ένθερμος υποστηρικτής της τουρκικής παρέμβασης στην πολύπαθη βορειοαφρικανική χώρα. Προσφάτως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το The Libya Observer: «Η Τουρκική συνεργασία που αναπτύχθηκε εντός ενός πλαισίου συμφωνίας που υπογράφηκε με μια νόμιμη κυβέρνηση και δεν μπορεί να εξισωθεί με τους Ρώσους μισθοφόρους που ήρθαν για να υποστηρίξουν τους επιδρομείς. Καμία ξένη δύναμη δεν εναντιώθηκε στους επιδρομείς στην Τρίπολη εκτός της Τουρκίας».

Σαθρές κατηγορίες και αμερικανική στήριξη
Ορισμένοι εκ των επικριτών της υπουργού Εξωτερικών – πλην του ιμάμη- την κατηγορούν ότι δεν υποστηρίζει με την ίδια ζέση την αποχώρηση των μισθοφόρων της ρωσικής Wagner. Μόνο που, η Ελ Μανγκούς έχει πολλάκις ταχθεί στις δηλώσεις της υπέρ της αποχώρησης όλων των ξένων δρώντων από τα εδάφη της Λιβύης, περιλαμβανομένων και των μισθοφόρων. Άλλοι δε ισχυρίζονται πως είναι υποστηρίκτρια του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Πάντως, η ίδια απολαμβάνει της στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον πρέσβη της χώρας στην Λιβύη να διαμηνύει πως η κριτική που ασκείται, θα πρέπει να σταματήσει. «Στηρίζουμε πλήρως το ξεκάθαρο κάλεσμα της υπουργού για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων προς όφελος της σταθερότητας και της κυριαρχίας της Λιβύης», είπε χαρακτηριστικά.

Το χαστούκι στον Τσαβούσογλου
Η υπουργός Εξωτερικών έγινε ευρύτερα γνωστή στη χώρα μας , μια εβδομάδα πριν, όταν απηύθυνε έκκληση μπροστά στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη. Κατά τις κοινές τους δηλώσεις η αξιωματούχος ανέφερε σύμφωνα με το Libya Review: «Υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στον τερματισμό του πολέμου και για τη διατήρηση της εκεχειρίας. Καλούμε την Τουρκία να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμπερασμάτων της συνόδου του Βερολίνου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να τερματιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του, τόνισε ότι η Άγκυρα στάθηκε στη Λιβύη σε στιγμές δύσκολες και διαβεβαίωσε ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί. Επίσης αναφέρθηκε στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο λέγοντας ότι η χώρα του θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα κοινά της συμφέροντα με τη Λιβύη στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες. Επίσης, κάλεσε την Λίβυα υπουργό Εξωτερικών στην Τουρκία στις 18 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube