Weather Icon
Ενεργειακά 7 Μαΐου 2021

Τίτλοι τέλους για τον ΑΗΣ Καρδιάς

Τίτλοι τέλους για τον ΑΗΣ Καρδιάς

Μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, ο ΑΗΣ Καρδιάς ολοκλήρωσε τον κύκλο του και τις προηγούμενες ημέρες οδηγήθηκε σε σβήσιμο. Η απόσυρση της μονάδας εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης ενώ σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο λιγνιτικό εργοστάσιο ολοκλήρωσε τις 32 χιλιάδες ώρες λειτουργίας που είχαν δοθεί κατά παρέκκλιση ώστε να εξυπηρετεί όχι μόνο τις ενεργειακές ανάγκες τις χώρας αλλά και τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της περιοχής.

Ο ΑΗΣ Καρδιάς είναι το δεύτερο λιγνιτικό εργοστάσιο που κατασκεύασε η ΔΕΗ μετά τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και συνδέθηκε με τον εξηλεκτρισμό και τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

Η μονάδα Μονάδα Ι, ισχύος 300 MW,τέθηκε σε λειτουργία το 1974 και έπαυσε τη λειτουργία της στις 13 Ιουνίου 2019, η Μονάδα ΙΙ, ισχύος 300 MW τέθηκε σε λειτουργία το 1975 και έπαυσε την λειτουργία της στις 25 Ιουνίου 2019.

Η Μονάδα ΙΙΙ, ισχύος 306 MW, τέθηκε σε λειτουργία το 1980 και έπαυσε να λειτουργεί στις 18 Απριλίου 2021 και η Μονάδα IV, ισχύος 306 MW, που τέθηκε σε λειτουργία το 1981, έπαυσε να λειτουργεί τα μεσάνυχτα της 5ης Μάϊου 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το αρχείο του ΑΗΣ Καρδιάς, ο ατμοηλεκτρικός σταθμός από την ημέρα της λειτουργίας της πρώτης μονάδας και για 47 χρόνια συνεχούς λειτουργίας σημείωσε ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με 293.464.797 MWh, ενώ για καύσιμο χρειάστηκαν περίπου 543.452.059 tn λιγνίτη.

Στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης στις εκτάσεις που καταλαμβάνει ο σταθμός έχει αποφασιστεί από την ΔΕΗ ότι θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) Φυσικού Αερίου που θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις Τηλεθερμάνσεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.

Χ. Φλουδόπουλος

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube