Weather Icon

Τι ψώνισαν πέρυσι οι Γερμανοί από την Ελλάδα

Τι ψώνισαν πέρυσι οι Γερμανοί από την Ελλάδα

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Μπορεί η Ελλάδα να μην βρίσκεται στο top 10 των χωρών που προμηθεύουν τη Γερμανία με τρόφιμα, ωστόσο την τελευταία 10ετία έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων προς τη συγκεκριμένη αγορά. Μόνο πέρυσι η Ελλάδα εξήγαγε τρόφιμα και ποτά αξίας 845,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 74,6 εκατ. ευρώ ή 9,6% περισσότερα σε σχέση με το 2019. Ανάπτυξη πάντως η οποία υπολείπεται από την αύξηση κατά 47,7% που σημείωσαν οι Γερμανικές εισαγωγές τροφίμων – ποτών πέρυσι και οι οποίες ανήλθαν στα 55,9 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας κατά 140 εκατ. ευρώ.

Τι όμως αγόρασαν οι Γερμανοί; Από τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ,, προκύπτει πως γαλακτοκομικά, παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων, φρούτα, ποτά, είδη αρτοποιίας, λαχανικά, διάφορα τρόφιμα, ιχθυηρά, ζαχαρώδη και προϊόντα κρέατος, ιχθυηρών κλπ. ήταν τα προϊόντα που προτίμησαν να εισάγουν οι Γερμανοί από την Ελλάδα.

Οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων προς τη Γερμανία αυξήθηκαν πέρυσι κατά 42,83%, κατά 24,77% ενισχύθηκαν οι εξαγωγές ελαίων, 8,88% οι εξαγωγές γαλακτοκομικών, 5% λαχανικών και 5% οι εξαγωγές παρασκευασμάτων φρούτων και λαχανικών.

Αντιθέτως, μείωση 7,6% καταγράφηκε στις εξαγωγές αλκοολούχων γεγονός κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των εξαγωγών οίνου αφού οι εξαγωγές των υπόλοιπων αλκοολούχων ποτών ενισχύθηκαν στα 38,514 εκατ. ευρώ από 35,780 εκατ. ευρώ το 2019.

Σε ότι αφορά τις Γερμανικές εξαγωγές τροφίμων προς την Ελλάδα πέρυσι υποχώρησαν στα 705,566 εκ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 6,3% σε σύγκριση με το 2019.

Εν αντιθέσει με το τι συμβαίνει με τις εξαγωγές της στην Ελλάδα πέρυσι η Γερμανία εξήγαγε τρόφιμα συνολικής αξίας 66,5 δις ευρώ και εισήγαγε τρόφιμα αξίας 55,9 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των γερμανικών εξαγωγών τροφίμων κατευθύνεται προς τις χώρες της Ε.Ε. (77,2%), εκ των οποίων οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς είναι η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αυστρία. Ακολουθούν η Ασία (9,5%), οι ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ε.Ε. (6,4%), η Αμερική (4,3%), η Αφρική (1,5%) και η Ωκεανία (0,7%).

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube