Weather Icon

Συνέντευξη Θεοχάρους: Στόχος στις εκλογές ποσοστό μεγαλύτερο από το 2016

Συνέντευξη Θεοχάρους: Στόχος στις εκλογές ποσοστό μεγαλύτερο από το 2016

Στην αναμέτρηση για τη νέα Βουλή βάζει ψηλά τον πήχη η Ελένη Θεοχάρους

Φρίξος Δαλίτης   

Υπογραμμίζει ότι η Αλληλεγγύη είναι ένα Κίνημα χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και στεγανά, που απομυζά κάθε τι νέο, καινοτόμο και αποτελεσματικό. Στην αναμέτρηση για τη νέα Βουλή βάζει ψηλά τον πήχη. Η Ελένη Θεοχάρους υπεραμύνεται του έργου του κόμματος του οποίου ηγείται και εκτιμά ότι ο λαός θα τους δώσει ψήφο εμπιστοσύνης για να προωθήσουν όλες τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. 

– Ποιος ο εκλογικός σας στόχος σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές; Πόσο ψηλά βάζετε τον πήχη και τι θεωρείτε ότι πραγματεύεται η επόμενη μέρα;

-Ο εκλογικός στόχος της Αλληλεγγύης είναι ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το ποσοστό που πετύχαμε στις προηγούμενες εκλογές. Βεβαίως έχουμε εκλογές χωρίς προεκλογική εκστρατεία και χωρίς  επαφή με τους ψηφοφόρους, με τον κόσμο, ενώ οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν λειτουργούν με τον πλέον άψογο τρόπο. Ωστόσο πιστεύ, -και έχω τους λόγους μου- ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας, ανεξαρτήτως της πόλωσης που και πάλι επιτυγχάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα με τις ψεύτικες και σαθρές αντιπαλότητές τους και με τη συνεπικουρία των άλλων κομμάτων. Εμείς  απευθυνόμαστε σε έναν κόσμο απελπισμένο, όπου οι περισσότεροι πολίτες συνήθισαν πια να ψηφίζουν αυτούς που τους διευκολύνουν στις συναλλαγές τους, χωρίς να σκέφτονται και πολύ-πολύ. Κατανοούν βέβαια την αθλιότητα, αλλά ξεδίνουν με ψευδώνυμες καταγραφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την επαύριο των εκλογών θα αρχίσει η διαχείριση μιας μείζονος οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με κύρια χαρακτηριστικά την αποσάθρωση της κοινωνικής συνοχής και τη φτωχοποίηση τεράστιας μάζας του ενεργού πληθυσμού. Με κατάρρευση του κράτους από την αιμάσσουσα πληγή της διαφθοράς και με ορίζοντα την αποκαθήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο δεύτερο ημίχρονο της Πενταμερούς της Γενεύης. 

-Κάνοντας τον απολογισμό της πενταετίας, πώς θα αξιολογούσατε το κοινοβουλευτικό σας έργο και γιατί ο κόσμος να σας εμπιστευθεί ξανά με την ψήφο του;

-Παρά τους κλυδωνισμούς και τα κτυπήματα που δέχθηκε η Αλληλεγγύη και με μόνον έναν, ουσιαστικά, βουλευτή στη Βουλή και τον δεύτερο να ταλαιπωρείται από την ανεπάρκεια της Πολιτείας, αλλά και μια ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες, το Κίνημά μας παρήγαγε σημαντικό έργο και ήταν «παρών» και με σημαντική προσφορά στα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν τον τόπο. Η αποτίμηση του έργου μας είναι γενικά αποδεκτή ως μείζονος σημασίας. Η «παρανοϊκή» προσήλωσή μας και η συνέπειά μας σε θέσεις αρχών, η κρυστάλλινη καθαρότητα των θέσεών μας, η επιστημονική αλλά και ριζοσπαστική και ανατρεπτική προσέγγιση των τεραστίων προβλημάτων της Κυπριακής Πολιτείας, τα καθαρά χέρια, το πεντακάθαρο βλέμμα και η εντιμότητά μας, και κυρίως η προσωπικότητα, το κύρος, η ικανότητα, η εμπειρογνωμοσύνη, η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια των υποψηφίων και των στελεχών μας, αποτελούν εχέγγυο για την υπερψήφιση της Αλληλεγγύης. 

Η Αλληλεγγύη είναι ένα Κίνημα χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και στεγανά, που απομυζά κάθε τι νέο, καινοτόμο και αποτελεσματικό και εμφορείται από τις πανανθρώπινες αξίες, οι οποίες κράτησαν τον Ελληνισμό ζωντανό για 3 χιλιάδες χρόνια στο νησί μας και αποτελούν τον καθοδηγητικό φάρο για τη διάσωση του πολίτη και του Έθνους. Εστέ βέβαιοι ότι ο λαός και μάς γνωρίζει και μάς εμπιστεύεται. Και ο κόσμος μας, οι ψηφοφόροι μας είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι φτωχοί και φτωχοποιημένοι του νησιού μας, αυτούς εκπροσωπούμε και από αυτούς προερχόμαστε. Κανείς δε δεν μας έχει «επιχορηγήσει» ούτε και με μία δραχμή.    

-Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας εάν ο λαός σας δώσει ξανά θέση στην Κυπριακή Βουλή;

-Η αναπτέρωση του φρονήματος των πολιτών που βρίσκεται σήμερα στο ναδίρ. Ο κόσμος μας βρίσκεται επάνω σε ένα σαπιοκάραβο που κλυδωνίζεται και ταξιδεύει με σημαία ευκαιρίας. Πρέπει να σταματήσει να αντραλίζεται, να νιώσει σταθερότητα, σιγουριά, εμπιστοσύνη, να δει στεριά στον θολό ορίζοντα, άνοιγμα στον βαρύ ουρανό, να δει φως, να δει τον Ήλιο να μεσουρανεί πάνω από την Κύπρο. 

Θεωρούμε ακόμη πρωταρχικής σημασίας την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, ως βασικού παράγοντα για τη συνεχή, αταλάντευτη στόχευσή μας στη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απαλλαγή της από την κατοχή. Θα επιδιώξουμε ακόμη την εκ βάθρων ανασύσταση και ανασυγκρότηση του κράτους. Την αναστήλωση των θεσμών. Τη δημιουργία κράτους προνοίας με αποτελεσματικούς μηχανισμούς φροντίδας όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των μειονεκτούντων σωματικά, νοητικά, ψυχολογικά, και σύγχρονη διαχείριση των τομέων Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (στέγαση, δημόσιες συγκοινωνίες, αποτελεσματική στήριξη των προσφύγων, φοιτητικές χορηγίες και υποτροφίες). Με την εκ βάθρων αναδόμηση της οικονομίας και την απεξάρτησή της από τον τουρισμό και τα γυάλινα πόδια των υπερακτίων εταιρειών που είναι ασταθείς και επισφαλείς παράγοντες και πολλές φορές μας διασύρουν διεθνώς. Με την ανάπλαση του βαριά πληγωμένου τοπίου της Κύπρου και την ευρεία εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα με την αύξηση των εξαγωγών γεωργικών, κτηνοτροφικών και βιομηχανικών προϊόντων και με την ανάδειξη της Κύπρου ως σύγχρονου Κέντρου εκπαιδευτικών, ιατρικών, αεροπορικών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, θα κάνουμε ένα σταθερό βήμα προς την ανάκαμψη. Έχουμε ετοιμάσει προγράμματα για τον Πολιτισμό και τα Γράμματα. Για τους καλλιτέχνες και τους πνευματικούς ανθρώπους. Θέλουμε την αξιοπρεπή παρουσία του κράτους στην ΕΕ και σε κάθε διεθνή Οργανισμό που συμμετέχει. Την πλήρη εφαρμογή της διασυνοριακής περίθαλψης και την προσέλκυση Ευρωπαίων ασθενών στο νησί μας. Τη σύμπλευση με την ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την κυκλική και πράσινη οικονομία και τη γαλάζια ανάπτυξη. Έχουμε όραμα, έχουμε σχέδια, είμαστε ικανοί.  

– Ασκείτε έντονη κριτική όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας από πλευράς της Κυβέρνησης. Τι θα έπρεπε να γίνει, κατά την άποψή σας, και τι κάνει λάθος η Κυβέρνηση; 

-Η πανδημία είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η Κυβέρνηση είχε την ανοχή μας σε αστοχίες και αποφάσεις που πήρε σε καταστάσεις «πανικού». Εκείνο που μας εξοργίζει είναι η επανάληψη των ιδίων λαθών, η καταστροφική διαχείριση της κλινικής αντιμετώπισης των ασθενών, το πέρα για πέρα λαθεμένο πρόγραμμα των εμβολιασμών, η αδρανοποίηση των δημοσίων νοσοκομείων και η διαφαινόμενη πρόθεση του ΟΚΥπΥ να τα πουλήσει σε εμπόρους υγείας και η στέρφα επιμονή της Κυβέρνησης στη θέση ότι κάθε κριτική ή κάθε επίκριση σκοπό έχει την άγονη αντιπολίτευση. Κάτι γνωρίζουμε κι εμείς από ιατρική, δεν είναι μόνο η επιστημονική επιτροπή που τα ξέρει όλα. 

-Ποιες μεταρρυθμίσεις θεωρείτε ότι πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα και πώς μπορούν να υλοποιηθούν με συνεργασία Βουλής – Κυβέρνησης;

-Οι μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης, η πλήρης ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η απλοποίηση των διαδικασιών στις συναλλαγές των πολιτών με το κράτος,  η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, η αναθεώρηση των στρεβλώσεων του ΓεΣΥ, η αναθεώρηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η αυτονόμηση κάθε σχολικής μονάδας, η καθιέρωση του Γενικού Πιστοποιητικού Εκπαίδευσης, η απλοποίηση αλλά και ο αυστηρός έλεγχος εφαρμογής της νομοθεσίας όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων και πάρα πολλές άλλες δράσεις για τις οποίες έχουμε έτοιμες προτάσεις νόμου.  

– Τελικά, συμμετέχει ή όχι άτομο του ΕΛΑΣΥΝ στο ψηφοδέλτιό σας; Αυτό υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Λαγός… Πώς το σχολιάζετε και πώς απαντάτε σε όσους σας χαρακτηρίζουν ως ακροδεξιό κόμμα;

-Κατ’ αρχάς από τα δημοσιεύματα πληροφορήθηκα για πρώτη φορά τους όρους ΕΛΑΣΥΝ, Λαγός κ.λπ. Απολογούμαι για την άγνοια. Ωστόσο στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχει ένα άτομο λευκού ποινικού μητρώου που μάλιστα η ενασχόληση βιοπορισμού του σχετίζεται με μικρά παιδιά. Και γνωρίζετε την αυστηρότητα της νομοθεσίας εν προκειμένω. Το εν λόγω άτομο, τα παλιότερα χρόνια, είχε φιλικές σχέσεις με άτομα που δεν είχαν δημοκρατικές αρχές και ιδεώδη. Έγινε μέλος άλλου κόμματος αλλά σύντομα αποχώρησε. Δεν ενεπλάκη όμως σε καμιά αντιδημοκρατική ή παράνομη δραστηριότητα, γι’ αυτό και θεωρούμε ότι αξίζει να είναι στο ψηφοδέλτιό μας. Εμφορείται από ανθρωπιστικά ιδεώδη και έχει διακριθεί για τη συμπόνια που δείχνει στον ανυπεράσπιστο πολίτη. Όλοι έχουμε κάνει μικρά ή μεγάλα λάθη στο παρελθόν, αυτό όμως δεν μπορεί να καταστρατηγεί την αρχή της παροχής σε όλους μιας δεύτερης ευκαιρίας. Ειδικά για ιδεολογικές πλάνες. Και μην ξεχνάτε πόσοι «αμέμπτου πολιτικής ηθικής» περιφέρονται από κόμμα σε κόμμα και από ιδεολογία σε ιδεολογία, εξαργυρώνοντας τις μετακινήσεις τους με υπουργεία, διορισμούς, θέσεις, αξιώματα.

Η δέσμευση του Προέδρου

-Θα συνοδεύατε τον Πρόεδρο και σε μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό παρά τις διαφωνίες σας και το αποτέλεσμα της πρόσφατης διάσκεψης στη Γενεύη; Γιατί;

-Εξαρτάται. Ακόμη δεν γνωρίζουμε για το τι πρόκειται να γίνει και αν ο Πρόεδρος θα θέλει αυτή τη φορά τη συνοδεία του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος οφείλει να ξεκαθαρίσει ότι παραμένει δεσμευμένος στη θέση που διατύπωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι «θα προσέλθει στις συνομιλίες μόνο αν η Τουρκία δεν προβεί σε νέα τετελεσμένα». Αλλά ήδη η Τουρκία μας προκαλεί με πείσμονα προσήλωση στη λύση δύο κρατών και αναγνώριση της «τδβκ» ως προϋπόθεση για να προσέλθει στην Πενταμερή. Βρίσκομαι συνεχώς σε εγρήγορση και για τον ρόλο της γηραιάς Αλβιόνος, η οποία επηρεάζει το σοβαρό πολιτικό γίγνεσθαι της Κύπρου. Θα εκτιμήσουμε τις καταστάσεις και θα πράξουμε αναλόγως. Δεν συμφωνήσαμε ποτέ σε συνομιλίες μέσα στις τραγικές σημερινές συγκυρίες και της αναξιοπιστίας που απολαύει η Κυπριακή Πολιτεία. Και δεν γνωρίζω αν ο Πρόεδρος θα θελήσει να έχει μαζί του το Εθνικό Συμβούλιο αυτή τη φορά.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube