Weather Icon

Συνάντηση Σίσι – ΥΠΕΞ Κυπριακής Δημοκρατίας

Συνάντηση Σίσι – ΥΠΕΞ Κυπριακής Δημοκρατίας

Στήριξη Αιγύπτου στο Κυπριακό

Τη στήριξη του Καΐρου στο εθνικό θέμα της Κύπρου εξέφρασε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης συνεχάρη τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αίγυπτος στην επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Σαράντα λεπτά διήρκησε η συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο οποίος του επεφύλαξε θερμή υποδοχή στο προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο. Στα θέματα της συζήτησης τους, κυριάρχησε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα θέματα ενέργειας και περιφερειακής συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς εμπορίου, εκπαίδευσης και τουρισμού.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στο εθνικό θέμα της Κύπρου και τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου συνεχάρη τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αίγυπτος στην επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, γεγονός που καταδεικνύει, όπως είπε, το σημαντικό, θετικό ρόλο που η Αίγυπτος διαδραματίζει για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο, σε θέματα όπως είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ενίσχυση της ασφάλειας, μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε τη στήριξη της Κύπρου προς την Αίγυπτο σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών μετέφερε τέλος τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Εξάλλου, στη 13.00 (ώρα Κύπρου) ξεκίνησε η συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, ακολουθούν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube