REAL TIME |

Weather Icon

Συνάντηση μεταξύ των αρχηγών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας και της Συρίας

Συνάντηση μεταξύ των αρχηγών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας και της Συρίας

Ο αρχηγός πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας ταξίδεψε στη Δαμασκό για να συναντήσει τον Σύριο ομόλογό του στην πρώτη γνωστή συνάντηση του είδους του από το ξέσπασμα του Συριακού πολέμου πριν από μια δεκαετία.

Η συνάντηση στην πρωτεύουσα της Συρίας τη Δευτέρα θεωρείται ως πρόδρομος μιας επικείμενης κράτησης ανάμεσα σε δύο περιφερειακούς εχθρούς, οι οποίοι διαφωνούν σε μεγάλο μέρος της σύγκρουσης.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών διακόπηκαν κατά την καταστολή της λαϊκής εξέγερσης του 2011 εναντίον του ηγέτη της χώρας, Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ωστόσο, αξιωματούχοι στο Ριάντ ανέφεραν ότι η εξομάλυνση των σχέσεων θα μπορούσε να ξεκινήσει λίγο μετά το τριήμερο φεστιβάλ Eid al-Fitr την επόμενη εβδομάδα που θα σηματοδοτήσει το τέλος του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

«Έχει προγραμματιστεί για λίγο, αλλά τίποτα δεν έχει μετακινηθεί», δήλωσε ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος που ζήτησε να μην ταυτοποιηθεί. “Οι εκδηλώσεις έχουν μετατοπιστεί περιφερειακά και αυτό παρείχε ένα άνοιγμα για συζητήσεις”. 

Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε σημαντική ώθηση για τον Άσαντ, ο οποίος προσχώρησε στην εξουσία με την υποστήριξη των συμμάχων της Ρωσίας και του Ιράν καθώς η Συρία κατέρρευσε γύρω του. Θα ήταν επίσης μια στιγμή-ορόσημο στην περιφερειακή διπλωματία η συμμαχία του Ριάντ με την Τεχεράνη σε μια από τις πιο πικρές αμφισβητούμενες γωνιές της περιοχής, όπου και οι δύο χώρες συγκρούστηκαν μεταξύ τους μέσω της χρήσης πληρεξουσίων δυνάμεων.

Της Σαουδικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο στρατηγός Khalid Humaidan, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της χώρας. Έγινε δεκτός από τον στρατηγό της Συρίας, Ali Ali Mamlouk, τον αρχιτέκτονα της ώθησης για τη συντριβή των πρώτων χρόνων της επανάστασης κατά του Άσαντ και του βασικού συνομιλητή με τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έλαβαν σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το Ριάντ είχε κεντρικό ρόλο σε ένα σχέδιο εκδίωξης του Άσαντ ενθαρρύνοντας τις αψιμαχίες στην κοντινή Ιορδανία, από όπου η Σαουδική ηγεσία περίμενε τον Μπαράκ Ομπάμα να ξεκινήσει μια ώθηση από τους αμερικανούς αντιπροσώπους με σκοπό να καταλάβουν τη συριακή πρωτεύουσα .

The Guardian

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube