Weather Icon
Εθνική Άμυνα 20 Μαΐου 2021

Συμμαχική «ασπίδα» – μήνυμα στην Άγκυρα: «Ομοβροντία» ασκήσεων για τους «χαλύβδινους θώρακες» – «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» στην Θράκη, «STRIKE BACK» στη Βουλγαρία

Συμμαχική «ασπίδα» – μήνυμα στην Άγκυρα: «Ομοβροντία» ασκήσεων για τους «χαλύβδινους θώρακες» – «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» στην Θράκη, «STRIKE BACK» στη Βουλγαρία

«Φωτιά» έχουν κυριολεκτικά πάρει τα πυροβόλα των αρμάτων μάχης στη Θράκη τις τελευταίες ημέρες και όσο εξελίσσεται η μεγάλη διμερής άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21» με συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τμημάτων της 53ης Infantry Brigade Combat Team. Εκτός από τα πανίσχυρα Leopard της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας ηχηρό παρών δίνουν στον «ΚΕΝΤΑΥΡΟ» τόσο η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ» αλλά και η 1ηΤαξιαρχία Αεροπορίας Στρατού με επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64D, Chinook CH-47D και UH-1H.

Για πρώτη φορά σε διμερή άσκηση θα λάβουν μέρος και θα πραγματοποιήσουν βολές τόσο με ρουκέτες όσο και με πολυβόλα τα νεοαποκτηθέντα αναγνωριστικά ελικόπτερα Kiowa Warrior τα οποία σταδιακά εντάσσονται στην επιχειρησιακή δύναμη της Αεροπορίας Στρατού. Τις εντυπώσεις πάντως έως τώρα έχουν «κλέψει» οι «χαλύβδινοι θώρακες» των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως τα Leopard 2 HEL με την επιβλητική τους παρουσία και τις εντυπωσιακά εύστοχες βολές από μεγάλες αποστάσεις.

Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα του Στρατού Ξηράς στην προκειμένη περίπτωση, ήδη διαπιστώνουν οι Σύμμαχοι Αμερικανοί οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες εκπαιδεύονται στη Θράκη στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης του ΝΑΤΟ «Defender Europe 21» σκέλος της οποίας αποτελεί και η διμερής άσκηση «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21».

Την προσεχή Δευτέρα μάλιστα το τελικό στάδιο της άσκησης θα παρακολουθήσει στο Πετροχώρι της Ξάνθης ο Διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη Christopher G. Cavoli μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση. Η υψηλού συμβολισμού παρουσία στη Θράκη του Διοικητή των Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη καταδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα και στη συνεχή ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας με τη χώρα μας. Και μάλιστα σε μια Εθνικά «ευαίσθητη» για την Αθήνα περιοχή την οποία «στοχοποιεί» τακτικά η Άγκυρα εξαιτίας της μουσουλμανικής μειονότητας.

Το ΓΕΕΘΑ έχει αποφασίσει για το επόμενο διάστημα να θέσει τη Θράκη στο επίκεντρο όχι μόνο μεγάλων Εθνικών ασκήσεων όπως άλλωστε γίνεται εδώ και χρόνια αλλά και διμερών είτε πολυεθνικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με κύρια παρουσία αυτή των Αμερικανών. Η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης και του λιμανιού της πόλης και η διάθεση των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την ακριτική πόλη ως «πύλη» από τη Μεσόγειο προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ευνοεί τα σχέδια του Ελληνικού Επιτελείου.

Όμως κινούμενη σταθερά στη λογική της εξωστρέφειας η στρατιωτική ηγεσία δεν χάνει την παραμικρή ευκαιρία για κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ασκήσεις με Συμμαχικές και φιλικές χώρες και εκτός συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς αμέσως μετά τον «ΚΕΝΤΑΥΡΟ» να μεταβούν στη γειτονική Βουλγαρία για να πάρουν μέρος στην άσκηση «STRIKE BACK21». Η πολυεθνική άσκηση σκέλος και αυτή της «DEFENDER EUROPE21» θα πραγματοποιηθεί στο NovoSelo όπως και το 2019. Με αιχμή του δόρατος και αυτή τη φορά τα Leopard 2 Hel, ελικόπτερα Apache και Chinook αλλά και Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων το Δ’ Σώμα Στρατού αναμένεται να δώσει ηχηρό παρόν στο Συμμαχικό Βαλκανικό «ραντεβού». Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις άλλωστε αποτελούν το πιο ισχυρό Στράτευμα στα Βαλκάνια με την Αθήνα να εδραιώνει συνεχώς τον κυριαρχικό της ρόλο στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube