REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 3 Μαΐου 2021

Stratfor : Ισλαμισμός και… μαγειρέματα από Ερντογάν στο δρόμο για τις κάλπες

Stratfor : Ισλαμισμός και… μαγειρέματα από Ερντογάν στο δρόμο για τις κάλπες

Η στροφή του Ερντογάν προς τους ισλαμιστές και εθνικιστές εν όψει των εκλογών του 2023 και πώς προσπαθεί να κρατήσει το AKP στην εξουσία. Τα προβλήματα της οικονομίας και οι κίνδυνοι για τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Εν όψει των εκλογών του 2023, το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, AKP, θα ενστερνιστεί πολιτικές που κατευνάζουν την ισλαμιστική βάση παγιώνοντας ακόμα περισσότερο τη θρησκεία στον πολιτισμό και την οικονομία της χώρας.

Το AKP θα ενισχύσει επίσης τις προσπάθειες του να «μαγειρέψει» το εκλογικό σύστημα της χώρας υπέρ του, ωθώντας την Τουρκία προς τον αυταρχισμό. Η επιδείνωση των δημοσκοπικών επιδόσεων, η ανάδυση αντίπαλων κομμάτων και το αβέβαιο οικονομικό μέλλον αναγκάζουν το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan να ξανασκεφτεί την πολιτική του στρατηγική εν όψει των εκλογών του Ιουνίου 2023.

Καθώς το AKP χάνει τον έλεγχο της διαχείρισης της οικονομίας της Τουρκίας, το κόμμα επανεξετάζει παλιές τακτικές, όπως η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος ώστε να ωφεληθεί το AKP και ο εταίρος του στο κυβερνητικό σχήμα, το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), τείνοντας προς έναν πολιτισμικό συντηρητισμό που θα είναι πιο φιλικός προς τον Ισλαμισμό στο εσωτερικό ενώ παράλληλα θα επιλέγει με πραγματισμό τα πεδία αντιπαράθεσης με τη διεθνή κοινότητα στο εξωτερικό. Ενώ δεν είναι βέβαιο πως αυτές οι τακτικές θα φέρουν το AKP σε θέση να σημειώσει μια ακόμα εθνική νίκη στις εκλογές, είτε αυτές διενεργηθούν το 2023 ή νωρίτερα, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως οι οικονομικές επιδόσεις του AKP θα είναι ένα λιγότερο βιώσιμο κεντρικό θέμα για την ψηφοθηρία του.

Το Reuters συγκέντρωσε 15 δημοσκοπήσεις του α’ τριμήνου του 2021 και τα στοιχεία έδειξαν πως η συνδυασμένη λαϊκή στήριξη για το AKP και το MHP έχει μειωθεί στο 45% -επίπεδο που υποδηλώνει πως στην περίπτωση εκλογών ο κυβερνών συνασπισμός θα μπορούσε να χάσει και τη Βουλή αλλά και την προεδρία.

Έχουν προκύψει διάφορα κόμματα από αποστασίες από το AKP, των οποίων ηγούνται πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος που έχουν εξοργιστεί με τον τρόπο που ο Erdogan χειρίζεται την οικονομία και με την προσέγγισή του ως προς την συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπό του. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου (DEVA) του ιδρυτικού μέλους του AKP, Ali Babacan, καθώς και το Κόμμα του Μέλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Ahmet Davutoglou.

Οι ισχνές επιδόσεις της Τουρκίας στην οικονομία, μαζί με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την Covid-19, έχουν διαβρώσει τις οικονομικές επιδόσεις του AKP. Το AKP αρχικά λειτουργούσε με μια πλατφόρμα οικονομικής ανάπτυξης, το λεγόμενο «Τουρκικό Θαύμα» της δεκαετίας του 2000. Αλλά η ύφεση του 2018 και η οικονομική επίπτωση της Covid-19 εξέθεσαν τα μακροχρόνια προβλήματα της χώρας με τον πληθωρισμό, το εταιρικό χρέος και την αδυναμία του νομίσματος της, υπονομεύοντας την οικονομική νομιμότητα του AKP και οδηγώντας σε πτώση της δημοφιλίας του.

Οι επανειλημμένες πολιτικές παρεμβάσεις του AKP στην κεντρική τράπεζα της χώρας έχουν επίσης αποδυναμώσει την εγχώρια εμπιστοσύνη στην ικανότητα του κόμματος να ηγηθεί της οικονομίας, ενώ οι ανορθόδοξες οικονομικές απόψεις του ίδιου του Erdogan για τον πληθωρισμό έχουν ενισχύσει την άποψη πως το AKP δεν μπορεί να χειριστεί τις συνεχιζόμενες οικονομικές προκλήσεις της χώρας.

Η λίρα έχει καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 50% από τις εκλογές του Ιουνίου του 2018 που είδαν τον Ερντογάν να επιστρέφει στην εξουσία, υπονομεύοντας τις μακροχρόνιες προσπάθειες του AKP να πείσει τους Τούρκους να χρησιμοποιήσουν τη λίρα αντί του αμερικανικού δολαρίου. Οι ιδιωτικές χρεοκοπίες βρίσκονται επίσης σε υψηλό δεκαετίας, ενώ η ανεργία έχει αυξηθεί από το 10% τον Ιούνιο του 2018 σε άνω του 12% φέτος. Επιπλέον, τα έκτακτα μέτρα για την Covid-19 έχουν δυσκολέψει τις απολύσεις, υποδηλώνοντας μια πιο αδύναμη αγορά εργασίας από αυτήν που φαίνεται στα επίσημα στοιχεία για την ανεργία.

για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube