Weather Icon

SOS για την Αρμενία! Πουλάει τρέλα ο Αλίγιεφ – Το Αζερμπαϊτζάν συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα – 15.000 στρατιώτες, 300 τανκς, 400 πυραυλικά συστήμα, μαχητικά αεροσκάφη και drones (ΒΙΝΤΕΟ)

SOS για την Αρμενία! Πουλάει τρέλα ο Αλίγιεφ – Το Αζερμπαϊτζάν συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα – 15.000 στρατιώτες, 300 τανκς, 400 πυραυλικά συστήμα, μαχητικά αεροσκάφη και drones (ΒΙΝΤΕΟ)

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Οι Αρμενικές δυνάμεις εμπόδισαν μεταφορά υλικοτεχνική υποστήριξης σε Σιουνίκ και στο Κεγαρκουνίκ. Συγκεντρώνουν χιλιάδες στρατό στα σύνορα οι Αζέροι

Δεν έχει αλλάξει η κατάσταση στο Σιουνίκ και στο Κεγαρκουνίκ, όπου έχουν εισβάλλει ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν από τις 12-13 Μαΐου. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Αμύνης της Αρμενίας οι Αζέροι οι προσπάθειες των Αζέρων να μεταφέρουν υλικοτεχνική υποστήριξη εμποδίστηκαν από μονάδες των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το βράδυ της Κυριακής (16/5) συγκλήθηκε συμβούλιο ασφαλείας υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στα αρμενικά σύνορα .Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης  ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι εντάσεις και η επιθετικότητα των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν σε ορισμένα τμήματα των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν αυξάνονται. Η Αρμενία ενισχύει τις διαδικασίες αντίδρασης που προβλέπονται από τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας και το στρατηγικό σύστημα Αρμενίας-Ρωσίας. Εκτός από τα μέτρα εσωτερικής ασφάλειας, η Αρμενία ενισχύει τις διαδικασίες απόκρισης που προβλέπονται από τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας και τη στρατηγική Αρμενίας-Ρωσίας.

Το πρωί της Δευτέρας με δήλωσή του ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητο το αίτημα του Γερεβάν να υποβάλλει αίτηση στον ΟΣΣΑ ζητώντας στρατιωτική βοήθεια από τη Μόσχα και υποστήριξε, ότι δεν υπήρξαν συγκρούσεις στα σύνορα και πως η κατάσταση είναι σταθερή.

Όπως έχετε ενημερωθεί από το infognomonpolitics.gr, η 102η στρατιωτική βάση της Ρωσίας μετέφερε ορισμένες δυνάμεις στο Σιουνίκ, ενώ όπως μετέδωσε η αρμένικη έκδοση του Sputnik, δημοσιεύοντας βίντεο στο Twitter από την περιοχή του Vayots Dzor, επιπλέον ρωσικές ενισχύσεις αναμένονται στην περιοχή.

Συγκεντρώνουν χιλιάδες στρατό στα σύνορα οι Αζέροι

Πάντως τη Δευτέρα, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις στο κατεχόμενο από τον Νοέμβριο 2020 έδαφος του Αρτσάχ, πολύ κοντά στα σύνορα της Αρμενίας. Όπως μεταδίδουν ρωσικές πηγές, στην άσκηση συμμετέχουν 15.000 στρατιώτες, 300 τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, πάνω από 400 βαλλιστικά συστήματα και πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, όλμων και πάνω από 50 στρατιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα (drones – UAV).

Υπενθυμίζεται, ότι το Σάββατο (16/5) ίλες τεθωρακισμένων από το 5ο Σώμα Στρατού της Αρμενίας διεξήγαν τακτικές ασκήσεις. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι την ώρα που το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι στραμμένο προς τη Μέση Ανατολή και τη διένεξη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, υπάρχει αναθέρμανση του μετώπου στον Νότιο Καύκασο.

Στόχος των αζερικών δυνάμεων, οι οποίες όπως στον πρόσφατο πόλεμο του 2020 στο Αρτσάχ έτσι και τώρα έχουν την υποστήριξη του τουρκικού παράγοντα, είναι να αποκόψει τον διάδρομο επικοινωνίας της Αρμενίας με το ελεύθερο έδαφος του Αρτσάχ και τη σταδιακή προσάρτησή του. Πάντως όπως δήλωσε σήμερα ο Νικόλα Πασινιάν, η Αρμενία δεν πρόκειται να συζητήσει το άνοιγμα διαδρόμου μέσω Σιουνίκ για το Αζερμπαϊτζάν.

Δείτε τον χάρτη:

Το Αρτσάχ είναι μια στρατηγικά σημαντική περιοχή, καθώς είναι διάδρομος για αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στην παγκόσμια αγορά.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube