Ανάστατοι και υπ’ ατμόν παραμένουν οι Πομάκοι ενόψει της υποτιθέμενης «ιδιωτικής» επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα Πομακοχώρια. Με κάθε τρόπο, επίσημα μέσω του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων αλλά και ανεπίσημα μέσω πλήθους προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Πομάκοι δηλώνουν ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι «ανεπιθύμητος» στα χωριά τους, εκτός κι αν θέλει να ζητήσει συγγνώμη για τις γενοκτονίες που έχει διαπράξει η Τουρκία!
«Τουρκοχώρια μέσα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν», είπε μιλώντας στο OPEN ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ προσθέτοντας πως δεν θέλουν να τους λένε «Τούρκους».
Μάλιστα όπως είπε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο «Η Τουρκία κάνει πολιτιστική γενοκτονία εις βάρος των Πομάκων. Τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα και τους επιβάλλουν να διδάσκονται από μικρή ηλικία την τουρκική ως μητρική γλώσσα. Είναι απαράδεκτο, βάναυσο και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Όσο για τι αισθάνονται οι Πομάκοι όταν τους λένε Τούρκους;
«Παραχαράσσουν την ιστορία. Εμείς δεν είμαστε Τούρκοι. Είμαστε Έλληνες μουσουλμάνοι, πομάκικη καταγωγή που σημαίνει ότι είμαστε αρχαίοι Θράκες από τη φυλή των Αγριανών, ακόμα και σήμερα μεταξύ μας αποκαλούμαστε Αγριανοί», εξήγησε ο Ιμάμ Αχμέτ.
«Πώς να δεχθούμε στον 21ο αιώνα να αφομοιωθούμε και να εκτουρκιστούμε; Αν είναι να έρθει ο κ. Τσαβούσογλου να ζητήσει συγγνώμη για τις γενοκτονίες, καλώς θα κάνει. Σε διαφορετική περίπτωση είναι ανεπιθύμητος».
Εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι στην πρόσφατη επίσκεψή της στη Θράκη η Ντόρα Μπακογιάννη (επικεφαλής της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Θράκη) είδε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά όχι τους Πομάκους, ο Ιμάμ Αχμέτ έκανε μια έκκληση: «Μη μας χαρίσουν πεσκέσι στον Τσαβούσογλου και στον κάθε Τσαβούσογλου προκειμένου να τα βρουν Ελλάδα και Τουρκία».
Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.
Νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή! Το Ιράν καλεί Αμερικανούς επενδυτές;
Η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης της Τεχεράνης κατά τις τρέχουσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων σε 19 πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.
Ενόψει της τρίτης κατά σειρά συνάντησης Ηνωμένων Πολιτειών -Ιράν, που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο (28/4) στην Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν, για την θεσμοθέτηση ενός νέου αναθεωρημένου πλαισίου ελέγχου του πυρηνικού προγράμματος της κυβέρνησης της Τεχεράνης, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, συνεχίζει τις παρασκηνιακές του διαβουλεύσεις αρχικά στην Μόσχα και μετέπειτα στο Πεκίνο. Ωστόσο, όπως ανέφερε στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA Κύπρου ο αναλυτής του σταθμού μας για ζητήματα Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπραγματευτική τακτική που εφαρμόζει η ιρανική πλευρά.
Συγκεκριμένα, σε ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει χθες (21/4) σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Carnegie, το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε από ιρανικά ΜΜΕ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να συναινέσει σε αμερικανικές επενδύσεις προκειμένου να αναπτυχθούν 19 πυρηνικές εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία της χώρας προκειμένου να εφαρμοστούν κοινωφελείς αναπτυξιακοί σκοποί, τονίζοντας ότι μία τέτοια σύμπραξη θα έδινε ώθηση στην αμερικανική πυρηνική βιομηχανία, η οποία διάγει μία μακρά περίοδο ύφεσης. Παράλληλα τόνισε στο κείμενο της ομιλίας του ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επρόκειτο ποτέ να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο καθότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι αντίθετο στα θρησκευτικά και ηθικά πρότυπα του καθεστώτος.
Ισραήλ: Προβληματισμοί και προληπτικές κινήσεις
Παρ’ όλα αυτά, η συνέχιση των επαφών ΗΠΑ-Ιράν έχει δημιουργήσει προβληματισμούς στο Ισραήλ. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτος, είναι ενδεικτικό ότι χθες (21/4) ολοκληρώθηκε μεγάλη άσκηση ετοιμότητας της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, για να αντιμετωπισθεί πιθανή ιρανική πυραυλική επίθεση, αντίστοιχη των επιθέσεων που είχαν σημειωθεί τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σε περίπτωση κατά την οποίαν καταρρεύσουν οι τρέχουσες αμερικανοϊρανικές συνομιλίες.
Παράλληλα, αίσθηση στα ισραηλινά ΜΜΕ προκάλεσε η πληροφορία ότι πρόσφατα διορίσθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών η Μεράβ Σέρεν, εμπειρογνώμονας και αναλύτρια για θέματα Ιράν, η οποία εκτός της αμερικανικής έχει και ισραηλινή υπηκοότητα. Η Σέρεν ορίσθηκε επικεφαλής του Τμήματος Ιρανικών Υποθέσεων του Συμβουλίου, ενώ τα ισραηλινά ΜΜΕ τονίζουν ότι κατά το παρελθόν είχε διατελέσει σύμβουλος του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, ξανά για ζητήματα Ιράν, υιοθετώντας θέσεις που προέτρεπαν την ισραηλινή ηγεσία να υιοθετήσει επιθετικότερη πολιτική έναντι της Τεχεράνης. Από την άλλη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν δηλώσεις από αμερικανικής πλευράς, που διευκρινίζουν ότι η Σέρεν, κατά την διάρκεια της συνεργασίας της με το ισραηλινό ΥΠΑΜ είχε ασχοληθεί με ζητήματα που σχετίζονταν με την κατάσταση στην Δυτική Όχθη.
Τραμπ – Νετανιάχου: «Βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά»
Κατά τη σημερινή έκτακτη τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι Βενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν την πρόοδο των επαφών του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, Στίβεν Ουίτκοφ, με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί. Μετά το πέρας της, ο Πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στην διαδικτυακή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth, αναφερόμενος στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου, δήλωσε ότι «οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια πλευρά, τόσο όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά, όσο και ως προς την συνέχιση της ομαλής διεξαγωγής του εμπορίου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων και από τις δύο πλευρές σε μη στρατιωτικές υποδομές της άλλης, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι είναι ένα περίπλοκο θέμα, το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει. Ωστόσο δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια προς το παρόν για συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Πιέσεις για εκεχειρία
Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του, μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να οδηγηθούν σε συμφωνία.
Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για οποιασδήποτε μορφής συνομιλίες ώστε να δοθεί τέλος στις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
«Η Ουκρανία διατηρεί την πρότασή της να μην πλήττονται τουλάχιστον στόχοι αμάχων. Και περιμένουμε μια σαφή απάντηση από τη Μόσχα», δήλωσε. «Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό».
Η απάντηση του Κρεμλίνου
Ερωτηθείς ποια είναι η απάντηση του Κρεμλίνου, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το θέμα αυτό χρειάζεται να συζητηθεί λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της 30ωρης πασχαλινής εκεχειρίας που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν το σαββατοκύριακο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν διευκρίνισε πώς συνδέονται αυτά τα δύο θέματα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της πασχαλινής κατάπαυσης του πυρός πάρα πολλές φορές και για επανειλημμένες παραβιάσεις του μορατόριουμ που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα στις επιθέσεις σε ενεργειακούς στόχους, όπως δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και διυλιστήρια πετρελαίου.
«Πράγματι, ο πρόεδρος εξήγησε την περιπλοκότητα αυτού του θέματος μόλις χθες, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Δηλαδή, αν μιλάμε για εγκαταστάσεις μη στρατιωτικής υποδομής, χρειάζεται να διαφοροποιηθεί με σαφήνεια σε ποιες περιστάσεις αυτές οι εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελούν στρατιωτικό στόχο και σε ποιες περιστάσεις δεν μπορεί», συνέχισε ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επικαλέστηκε δήλωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν στρατιωτικό στόχο αν πολεμιστές του εχθρού συναντώνται εκεί. «Ως εκ τούτου υπάρχουν εδώ λεπτές διακρίσεις που έχει νόημα να συζητηθούν», σύμφωνα με τον Πεσκόφ.
Στη διάρκεια του πολέμου, άμαχοι έχουν σκοτωθεί και στην Ουκρανία και στη Ρωσία, αν και πολύ περισσότεροι στην ουκρανική πλευρά.
Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 13 Απριλίου σε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην ουκρανική πόλη Σούμι, σε σκόπιμη επίθεση σε αμάχους, σύμφωνα με το Κίεβο. . Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε συνάντηση Ουκρανών στρατιωτικών αξιωματικών.
Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι «πρωταρχικός στόχος» στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες στο Λονδίνο αύριο, Τετάρτη, θα είναι να προωθηθεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
Τον περασμένο μήνα η Ουκρανία συμφώνησε κατ’αρχήν σε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, αλλά ο Πούτιν απάντησε με έναν μακρύ κατάλογο με ερωτήματα και όρους όσον αφορά την εφαρμογή της.
Η Ρωσία δηλώνει συχνά ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουκρανία και ότι το Κίεβο κατέστησε την πιθανότητα αυτή νομικά αδύνατη βάσει διατάγματος που εξέδωσε το 2022 ο Ζελένσκι, με το οποίο απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, αφού η Μόσχα κήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, που βρίσκονται εν μέρει υπό τον έλεγχο των δυνάμεών της.
Αν η Ουκρανία θέλει συνομιλίες, κατέληξε ο Πεσκόφ, τότε θα πρέπει να λάβει μέτρα για να «άρει τα νομικά εμπόδια σε τέτοιου είδους επαφές».
Τζέι Ντι Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα
«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς σε ομιλία του στην πόλη Τζαϊπούρ στη βορειοδυτική Ινδία.
«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πουλήσουν περισσότερη ενέργεια και αμυντικό εξοπλισμό στην Ινδία», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα.
«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς σε ομιλία του στην πόλη Τζαϊπούρ στη βορειοδυτική Ινδία.
«Αλλά πιστεύω επίσης ότι αν δεν καταφέρουμε με επιτυχία να συνεργαστούμε, ο 21ος αιώνας ενδέχεται να είναι μια πολύ σκοτεινή περίοδος για όλη την ανθρωπότητα», συμπλήρωσε.
Έπαινοι για τον Νατέντρα Μόντι
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επαίνεσε ξανά τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι μετά το δείπνο που είχαν χθες Δευτέρα.
Η τετραήμερη επίσκεψη του Βανς στην Ινδία έχει σε μεγάλο βαθμό και ιδιωτικό χαρακτήρα. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στη χώρα με τη σύζυγό του, την Ούσα, η οποία έχει γεννηθεί στην Καλιφόρνια από Ινδούς γονείς, και τα τρία παιδιά τους.
Πρόοδος στις συνομιλίες για εμπορική συμφωνία
Η επίσκεψη ωστόσο έρχεται σε μια στιγμή που το Νέο Δελχί επιχειρεί να διαπραγματευθεί τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα του. Η Ινδία απειλείται με επιβολή δασμών 26% στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακοινώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ωστόσο ανέστειλε στις 9 Απριλίου την επιβολή τους για 90 ημέρες.
«Ο πρωθυπουργός Μόντι είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής. Κάνει σκληρό παζάρι», είπε ο Βανς στην ομιλία του στην Τζαϊπούρ.
Η Ινδία ελπίζει να «ολοκληρώσει θετικά» το πρώτο μέρος μιας εμπορικής συμφωνίας μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε χθες από το Σαν Φρανσίσκο η Ινδή υπουργός Οικονομικών Νιρμάλα Σίθαραμαν.
Ο Βανς δήλωσε ότι εκείνος και ο Μόντι σημείωσαν καλή πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες και επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν οριστικοποιήσει τους αντιπροσώπους για την εμπορική διαπραγμάτευση. «Θέτει έναν οδικό χάρτη προς μια τελική συμφωνία μεταξύ των εθνών μας», είπε.