Weather Icon

Ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας στην κρίση Ισραήλ-Παλαιστίνης

Ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας στην κρίση Ισραήλ-Παλαιστίνης

του Σταύρου Καλεντερίδη*

Η ντροπή του ελληνικού πολιτισμού και πνεύματος διακρίνεται σε όσους βιάστηκαν να ταχθούν υπέρ των εγκλημάτων πολέμου του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Το 1945 οι Σύμμαχοι ισοπέδωσαν την ανατολική γερμανική πόλη της Δρέσδης, σκοτώνοντας 25.000 ανθρώπους μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Τότε για πρώτη φορά η ανθρωπότητα έκανε λόγο για «κρατική τρομοκρατία», καθώς ο στόχος των δυτικών ήταν ξεκάθαρα ο άμαχος πληθυσμός. Και ακριβώς περί αυτού επρόκειτο. Είναι οι ίδιες γενοκτόνες πολιτικές που χρησιμοποίησαν οι Νεότουρκοι κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας. Οι πολιτικές που χρησιμοποιεί η Τουρκία και σήμερα σε Ιράκ και Συρία, και το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτουργός των εγκλημάτων, ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Καθώς απειλείται με κατηγορίες διαφθοράς, ο Νετανιάχου αρχικά επιχείρησε να καπηλευτεί την πανδημία για να σώσει το πολιτικό του τομάρι. Τις ασυδοσίες με το πρόσχημα της πανδημίας τις είδαμε άλλωστε και στη χώρα μας. Ο Νετανιάχου αν και κατάφερε να κερδίσει λίγο χρόνο, δεν εξασφάλισε την κυριαρχία του. Πρόσφατα δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Λαπίντ, καθώς κανείς δεν εμπιστεύεται πλέον τον «Μπίμπι». Ο τρόπος για να μην ευοδωθούν οι προσπάθειες του Λαπίντ ήταν ένας – ο πόλεμος.

Δεν αλλάζεις άλλωστε πρωθυπουργό εν μέσω πολέμου.

Ο βετεράνος Νετανιάχου ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Έδωσε εντολή να ξεκινήσουν νέοι εποικισμοί και εξώσεις στις περιοχές των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ. Να πετάξουν δηλαδή από τα σπίτια τους, ανθρώπους που διαμένουν γενιές εκεί. Η πρόκληση συνεχίστηκε με οχλήσεις κατά το Ραμαζάνι από παρακρατικές ακροδεξιές ομάδες του Ισραήλ, στις οποίες οι νέοι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν όπως κάθε υγιής άνθρωπος – με διαμαρτυρίες για τα δικαιώματά τους. Η απάντηση του κράτους ήταν εισβολή και βία στο τέμενος Αλ Ακσά, δίνοντας τις απαραίτητες προφάσεις στη Χαμάς να κεφαλαιοποιήσει την αγανάκτηση του κόσμου και να ξεκινήσει τις επιθέσεις.

Την συνέχεια την γνωρίζουμε. Δεν πρόκειται απλώς για μία ασύμμετρη απάντηση του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι δεν διαθέτουν ναυτικό και δεν μπορούν να επιφέρουν αεροπορικά χτυπήματα στον αντίπαλό τους. Οι άκριτες επιθέσεις των Ισραηλινών στοχοποιούν κατοικημένες γειτονιές, βομβαρδίζουν κατοικίες και έτσι σκοτώνουν αμάχους και παιδιά. Κάποιοι δυστυχώς ακόμα και στη χώρα μας, θεωρούν τα ανωτέρω νόμιμη άμυνα. Δεν είναι. Πρόκειται για ωμή κρατική τρομοκρατία.

Στην κοντόφθαλμη εθνική πολιτική μας, κάποιοι κρατήθηκαν από τις αναρτήσεις του γιου του Νετανιάχου κατά της Τουρκίας, και την καταδίκη του Ισραήλ από τον Ερντογάν. Διέκριναν μια ευκαιρία να πάρουμε το μέρος αυτών που διαπράττουν κρατική τρομοκρατία, με την μακρινή ελπίδα να προωθήσουμε τα δικά μας συμφέροντα. Αυτό είναι απολύτως ανήθικο.

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι δεν νοείται μία πολιτεία να λειτουργεί δημοκρατικά στο εσωτερικό και στις διεθνείς τις σχέσεις να είναι καταπιεστική και άδικη. Στην περίπτωση αυτή η δημοκρατία της είναι κίβδηλη και υποκριτική.

Χρέος των Ελλήνων, βάσει του πολιτισμού, της ηθικής και της ιστορίας μας είναι να αντιμετωπίσουμε την διαχρονική απειλή που αποκαλείται τουρκικό κράτος. Παράλληλα πρέπει να πάρουμε και το μέρος της δικαιοσύνης.

Να καταγγείλουμε τον Ερντογάν και να βρεθεί επιτέλους ένας Έλληνας πολιτικός να πει αυτά που λένε οι Ισραηλινοί. Να μιλήσει για γενοκτονία Ελλήνων, για εισβολείς – σφαγείς από την Ασία, και για κατεχόμενες δυνάμεις που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να καταδυναστεύουν περιοχές όπως τα κατεχόμενα της Κύπρου, και τμήματα του Κουρδιστάν και της Αρμενίας.

Να βρεθεί επιτέλους ένας Έλληνας πολιτικός να κλείσει το στόμα στο τουρκικό δημοσιογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», το οποίο τόλμησε να κάνει λόγο για φίμωση από τους Ισραηλινούς, ενώ η Τουρκία είναι στην κορυφή των χωρών καταπίεσης και λογοκρισίας του τύπου, με εκατοντάδες αντιφρονούντες δημοσιογράφους να σαπίζουν στις φυλακές του μεσονυκτίου.

Να βρεθεί επιτέλους ένας Έλληνας πολιτικός να μιλήσει για τον βιασμό της Αγίας Σοφίας, από την οποία χθες ο γραφικός Ιμάμης, Αλί Ερμπάς, βγήκε με τη χατζάρα να μιλήσει για θρησκευτικό πόλεμο και απελευθέρωση του τεμένους Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ.

Αυτά έπρεπε να λένε οι Έλληνες πολιτικοί όπου σταθούν και όπου βρεθούν. Δυστυχώς, τα φερέφωνα της ΝΔ στην κοινωνία εκθείαζαν τον Έλληνα ΥΠΕΞ ο οποίος πολύ βολικά αμέλησε να αναφερθεί σε όλα τα ανωτέρω. Συνεχίστε να εκθειάζεται τα μηδενικά σας. Έτσι μπορούν να διακρίνουν όλοι την πραγματικότητα για το κόμμα σας. Είναι οι ίδιοι κύκλοι αυτοί που σήμερα τάσσονται ανερυθρίαστα με τις πολιτικές του Νετανιάχου και την κρατική τρομοκρατία, χειροκροτώντας τους θανάτους και την ισοπέδωση της Γάζας.

Παράλληλα στον υπόλοιπο κόσμο, που βεβαίως δεν ελέγχεται από το καθεστώς του Μαξίμου, αυξάνονται οι φωνές καταδίκης της Ισραηλινής κυβέρνησης, με ραβίνους και μέλη της ισραηλινής διασποράς στις ΗΠΑ και αλλού να αντιτίθενται στην κρατική βία.

Θυμηθείτε τον πολιτισμό και το ανάστημα της χώρας μας. Ο Ελληνισμός οφείλει να αγωνίζεται για την ειρήνη, την ηθική και την ελευθερία. Να στραφούμε κατά του Νετανιάχου και του πολέμου που προσωπικά ξεκίνησε για ίδιον και μικροπολιτικό όφελος, ενώ παράλληλα να αναλάβουμε τον ιστορικό ρόλο της αποκαθήλωσης της φασιστικής Τουρκίας.

*Ο Σταύρος Καλεντερίδης είναι πολιτκός επιστήμονας, διεθνολόγος-επικοινωνιολόγος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube