Weather Icon

Πιο επείγουσα από ποτέ η πανεπιστημιακή αστυνομία

Πιο επείγουσα από ποτέ η πανεπιστημιακή αστυνομία

Σύμφωνα με το Άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: «Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει το να εκφράζει τις απόψεις του χωρίς να υφίσταται δυσμενείς συνέπειες…».

Αναφορικά με την ακαδημαϊκή ελευθερία το άρθρο 64 του Νόμου 4623/2019, ορίζει ρητώς ότι «Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει…».

Καθώς διαβάζει κανείς τα παραπάνω άρθρα και ειδικά αν είναι φοιτητής ή και μέλος ΔΕΠ ελληνικού πανεπιστημίου, αντιλαμβάνεται πολύ έντονα και εμπειρικά τη διαφορά ανάμεσα στο δέον και στο είναι, ανάμεσα σε αυτό που θα έπρεπε να ισχύει και σε αυτό που τελικά ισχύει.

Αυτό που θα έπρεπε να ισχύει είναι ότι ο καθένας από μας θα έπρεπε να είναι ελεύθερος να εκφράζει τις απόψεις του τόσο εκτός όσο και -κυρίως- εντός του πανεπιστημιακού χώρου και των ηλεκτρονικών του προεκτάσεων. Θα έπρεπε να μπορεί ο κάθε φοιτητής και το κάθε μέλος ΔΕΠ να ασχολείται απρόσκοπτα με την έρευνα και τη διδασκαλία και θα έπρεπε ο πανεπιστημιακός χώρος να είναι πάντα διαθέσιμος στα μέλη του.

Η πραγματικότητα όμως φανερώνει το ακριβώς αντίθετο.

Εδώ και δεκαετίες παρακολουθούμε ανενόχλητες καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων, εισβολές σε Πρυτανικά Συμβούλια, αποκλεισμό εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την υπόλοιπη ακαδημαϊκή κοινότητα, προπηλακισμό μελών ΔΕΠ και φοιτητών/φοιτητριών, στοχοποιήσεις και διαπομπεύσεις μελών του πανεπιστημίου λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων ή επειδή τόλμησαν να πουν ανοιχτά τη γνώμη τους, καθώς και μια γενική απροθυμία επαρκούς προστασίας της ακαδημαϊκής μας ελευθερίας και της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών απ’ αυτούς που επιχειρούν διαρκώς να τις περιορίζουν.

Τα μάτια μας έχουν δει προσφάτως μέχρι και Πρυτάνεις με κρεμασμένες ταμπέλες στον λαιμό για παραδειγματισμό ενώ κάθε τόσο κυκλοφορούν ακόμη και σε πανεπιστημιακές σελίδες στοχοποιητικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα με φωτογραφίες μελών του πανεπιστημίου, συνοδευόμενες από λογής υβρισμούς και προσβολές.

Αναρωτιέται κανείς ευλόγως: ποια είναι η αιτία αυτής της μεγάλης απόκλισης ανάμεσα στο δέον και στο είναι;

Και γιατί κανείς δεν φαίνεται να αγχώνεται για να διορθώσει το πρόβλημα; Οι αιτίες είναι πολλές και λίγο πολύ όλοι τις γνωρίζουμε. Ένα όμως πολύ σημαντικό αίτιο που φαίνεται ότι δεν του έχει δοθεί η δέουσα προσοχή είναι η καλοπροαίρετη κωλυσιεργία.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube