Weather Icon

Οι ρωσικοί αγωγοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω Λευκορωσίας

Οι ρωσικοί αγωγοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω Λευκορωσίας

Η ΕΕ χρειάζεται τη Λευκορωσία για το ρωσικό αέριο;

Ο ισχυρός πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ήξερε ότι δεν θα αντιμετώπιζε σοβαρές συνέπειες από τις Βρυξέλλες για την εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair την προηγούμενη Κυριακή που τελικά οδήγησε στη σύλληψη του αντιφρονούντος δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς, αναφέρει το gzeromedia.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας και να αποκλείσουν την κρατική αεροπορική εταιρεία της από αεροδρόμια της ΕΕ. Παράλληλα ζήτησαν από τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία ενώ συμφώνησαν να επιβάλλουν οικονομικές ποινές που αναμένεται να στοχεύουν σε εταιρείες και οικονομικές οντότητες που κατηγορούνται ότι χρηματοδοτούν την 27ετή θητεία του Λουκασένκο.

Ωστόσο, το gzeromedia υπογραμμίζει πως αυτές οι κυρώσεις θα πλήξουν ελάχιστα τη Λευκορωσία.

Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου, των οποίων όμως περίπου το ένα τέταρτο διασχίζει τη Λευκορωσία.

Αυτή η εξάρτηση από τις εγκαταστάσεις της Λευκορωσίας για φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί ένα δύσκολο πόρο για μεταφορά, δίνει στον Λουκασένκο δυσανάλογο πλεονέκτημα στη διένεξη με τις Βρυξέλλες. Και το γνωρίζει, όπως τονίζει το gzeromedia.

GZEROMEDIA.COM

Ποιες είναι οι κύριες αρτηρίες φυσικού αερίου που διασχίζουν το έδαφος της Λευκορωσίας;

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube